Merve YEDEKÇİ
OPET, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) ile Türkiye’de toplumsal cinsiyet eşitliği, kadınların güçlenmesi ve kadın istihdamını artırmak için uzun vadeli bir program olan ‘Eşitsek Fark Eder’ projesi’ni hayata geçirdi.
Kadının Güçlenmesi Prensipleri’nin (WEPs) hızlandıracak olan OPET, 4 aşamadan oluşacak proje kapsamında Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Eylem Planı’nı oluştururken yaklaşık 16 bini bulan akaryakıt istasyonu çalışanlarına ve paydaşlarına ‘temel toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimleri’ verecek.
Projenin imza töreni UN Women Türkiye Ülke Direktörü Asya Varbanova, OPET Genel Müdürü Özgür Kahramanzade ve OPET Yönetim Kurulu Üyesi Filiz Öztürk’ün katılımıyla gerçekleşti. Törende konuşan OPET Genel Müdürü Özgür Kahramanzade, “OPET olarak Kadının Güçlenmesi Prensipleri’ne (WEPs) 2017 yılında imza atmıştık. Bugün Opet istasyonlarındaki kadın çalışan sayısı 3 bini aştı. UN Women ile bugün ilk adımını attığımız iş birliğimizin de sektörümüz ve toplumumuz için önemli değişim hamlesi olacağına inanıyoruz. Proje 24 ay boyunca devam edecek. Bu sürenin sonunda hedef ve çıktıları UN Women’ın ulusal ve uluslararası ortaklarıyla ve kamuoyu ile paylaşacağız” ifadelerini kullandı.
Akaryakıt istasyonlarındaki çalışanlara, ‘temel toplumsal cinsiyet eğitimi’nin verilmesini hedeflediklerini belirten Kahramanzade “Bu eğitimlerin bayilerimizin dijital eğitim platformlarında yer almasını ve ödüllendirme programımızın kriterlerine eklenmesini sağlayacağız. Ayrıca, 30 kişilik bir gönüllü eğitici grup oluşturarak şirket içerisindeki ‘değişim liderleri’ olma görevini de üstlenecek. WEPs imzacılığımızdan gelen taahhütleri ölçümlenebilir şekilde yerine getirerek, kadınların özellikle iş yaşamındaki görünürlüklerini ve katılımlarını artırmak, toplumda var olan ‘meslek cinsiyeti’ gibi kalıp yargıları değiştirerek ‘OPET’se Fark Eder’ mottomuzdan hareketle ‘Eşitsek Fark Eder’ diyoruz” dedi.
Kadın Gücü Proje Lideri, OPET Yönetim Kurulu Üyesi Filiz Öztürk ise TÜİK’in son açıkladığı rakamlara göre Türkiye’de kadınların işgücüne katılım oranının yüzde 36’larda olduğuna dikkat çekerek, “Ne yazık ki, enerji sektöründe bu rakamlar çok daha geriden geliyor. Akaryakıt dağıtım sektörüne baktığımızda ise kadın istihdam oranının yüzde 10’un altında olduğunu söyleyebilirim. Bugün geldiğimiz noktada sadece bayilerimizde değil, akaryakıt dağıtım sektörünün genelinde mesleğin cinsiyeti olmadığı algısının yerleşmeye başladığını ve istihdam oranın arttığını görüyoruz” şeklinde konuştu.