MÜBERRA TAŞÇI GÜREŞ
Aşkale Çimento grubu yıllık 10 milyon tona yakın üretim kapasitesiyle, Türkiye’nin en büyük dördüncü çimento üreticisi konumunda yer alıyor. 2023 ve 2024 yıllarının, kendileri için geçmiş yıllarda kurgusunu oluşturdukları stratejik vizyonlarının meyvelerini toplama dönemi olduğunu belirten Aşkale Çimento İcra Kurulu Başkanı Fatih Yücelik, 2025 yılının da bu şekilde devam edeceğini ifade etti. 2025 yılında ürün portföylerinin ve açılımlarının hem iç hem de dış pazarlarda daha da ses getireceği kanaatinde olduklarını söyleyen Yücelik, “Diğer taraftan, yenilikçilik ve dönüşüm odaklı stratejimizin 2025 yılına damgasını vuracağına inandığımız iki ayağından da bahsetmek isterim. Öncelikle, yeşil dönüşüm ve dijital dönüşüm alanında belirlediğimiz vizyonun en önemli sonuçları, Yeşil Çimento ve Aşkale Akademi adlı iki büyük projemiz olarak ortaya çıktı. Şu an Türkiye’de Yeşil Çimento’nun bir numarasıyız” dedi.
“Yeşil Çimento Sertifikası almayı başaran tek şirketiz”
Aşkale Eğitim projelerinin detaylarından bahseden Fatih Yücelik sözlerine şunları ekledi: “Yeşil Çimento sertifikası almayı başaran ilk şirket biziz ve Türkiye kayıtlarında 001, 002, 003 ve 004 numaralı Yeşil Çimento sertifikaları bize ait. Bahsettiğim bir diğer projemiz olan Aşkale Akademi de, büyük bir basın lansmanı ile geçtiğimiz haftalarda faaliyete alındı. Çimento sektörünün ve sektöre ilgi duyan herkesin kullanımına açık, tamamen ücretsiz ve yapay zekâ kullanılarak hazırlanmış bu eğitim akademisi, bizim dijital dönüşüm stratejimizin önemli meyvelerinden bir tanesidir. Oyunlaştırdığımız simülasyonlarımız sayesinde sıradan bir eğitim platformundan ziyade yeni nesil bir öğrenme üssüne dönüştürdüğümüz Aşkale Akademi, 2025 yılında istihdam ve kariyer yönetimi alanında çok konuşulacak bir proje olacaktır.”
Sektör dönüşüm sürecinin içerisinde
Türkiye’nin çimento sektörü, Avrupa’da birinci, Dünya’da ise beşinci en büyük üretici konumunda ve bu anlamda Türkiye için çimentoda dünyanın süper gücü tabirini kullanmak, doğru ve yerinde olacak. Türk çimento sektörünün üçüz bir dönüşüm içerisinde olduklarını vurgulayan Yücelik, “120 milyon ton üretim kapasitesine ve 110 yılı aşkın bir tarihsel geçmişe sahip Türk çimento sektörü, sürdürülebilirlik, dijital dönüşüm ve nitelikli insan kaynağı odaklı üçüz dönüşüm adı verilen bir dönüşüm sürecini hedefl erinin merkezine koymuş durumda. Bu dönüşümü sağlayabilen şirketlerin, yoluna daha güçlü biçimde devam edebileceği, kaçıranların ise maalesef sektörden kaybolup gidecekleri bir dönüşüm sürecinin içerisindeyiz. Her ne kadar küresel siyasi ve ekonomik türbülanslar sektörün durumunu doğrudan etkilese de, ayakta durabilmek için var gücüyle çabalayan bir anlayış hakim durumda. Bu anlamda, çimento sanayii olarak yeşil dönüşüme uyum sağlamak, alternatif yakıt ve hammadde kullanımı, enerji verimliliği ile dijitalleşme gibi önemli konular üzerinde yoğun biçimde çalışıyoruz. Bu çabalar da hiç şüphesiz, ciddi bir finansman, teknoloji ve nitelikli iş gücü ihtiyacını beraberinde getirmektedir.”
“İnşaat sektörü rekor büyüme sergiliyor”
Yücelik, sektörün büyümesiyle üretim arasında bir ayrışma olduğuna değinerek burada da üretim üzerindeki maliyet baskılarının kritik önem arz ettiğini vurguladı. Yücelik, “İlk çeyrekte yüzde 11,1 büyüyerek 2017’nin üçüncü çeyreğinden sonraki en yüksek büyümeyle başlayan inşaat sektörü, ikinci çeyrekte yüzde 6,5 büyüme, üçüncü çeyrekte de yüzde 9,1 büyüme ile iyi bir performans sergiledi. Aynı dönemlerdeki inşaat malzemesi sanayi üretimi ise birinci çeyrekte yüzde 10,9 yükselmesine rağmen, ikinci çeyrekte yüzde 3,9 azalış, üçüncü çeyrekte ise yüzde 2,2 azalış gösterdi. İki taraftaki trendin son çeyrekte de benzer bir görünüm arz edeceği ve yılı bu şekilde tamamlayacağımızı değerlendirmek mümkün" diye konuştu.
Türkiye’nin en büyük dördüncü çimento üreticisi
Yücelik, Erzurum, Van, Gümüşhane ve Samsun’da Entegre çimento fabrikalarının, Trabzon’da çimento öğütme tesislerinin ve Erzincan’da çimento öğütme tesisi olarak kurulmakla birlikte bugün terminal olarak kullanılan tesislerle faaliyet gerçekleştirdiklerini dile getirdi. Aynı zamanda Ilıca, Aşkale ve Yakutiye (Erzurum), Ağrı, Ortahisar ve Beşikdüzü (Trabzon), Tirebolu (Giresun) ve Canik (Samsun) lokasyonlarında hazır beton tesislerinin bulunduğunu söyleyen Yücelik, “Bunların yanında, atık geri kazanımı ve yenilenebilir enerji alanlarında da faaliyetlerimizi sürdürülüyoruz” dedi.