Sanayide enerji verimliliğinin önemine dikkat çeken Vestel CEO’su Ergün Güler, “Atılması gereken ilk adım; enerji tüketimi yüksek cihazlar yerine enerji verimliliği sağlayan güncel sistemlere geçmek ve bunların kullanımı için teşviki artırmak” dedi. Enerji maliyetlerinden tasarruf sağlamak için üretim süreçlerinde ortaya çıkan ısının geri kazanılmasının önemli olduğunun altını çizen Güler, ısının yeniden kullanımı konusunda Ar-Ge faaliyetlerine ağırlık verilmesi gerektiğini söyledi.
Güler; “Her alanda verimliliğin artması için otonom sistemlerin ve yapay zekâ destekli üretim süreçlerinin yaygınlaşması gerekiyor. Bunun yanında şirketlerin bıraktığı karbon ayak izini izleyerek enerji tüketimi ile bağlantılı çevresel etkileri azaltma çalışmalarına da ağırlık vermesi zorunlu hale geldi” dedi. Güler, şirketlerin çalışanlarına ve iş ortaklarına enerji verimliliği konusunda eğitimler vererek bu konudaki farkındalığı artırması gerektiğinin de önemini vurguladı.
Toplu taşıma için de enerji çözümleri üretti
Vestel Mobilite’nin enerji verimliliği ve sürdürülebilir enerji sistemi için önemli adımlar attığını aktaran Güler, “Ürettiğimiz elektrikli şarj istasyonları ile bugüne kadar 4 kıtada, 35’e yakın ülkede 250 binden fazla şarj soketi yerleştirdik. 2024 yılında, 720 kW güç çıkışına sahip çok hızlı şarj istasyonumuzu piyasaya sunduk. Şimdi ise 2025’te 1 MW güç çıkışlı elektrikli araç şarj cihazlarımızı (EVC) piyasaya sürmeyi hedefliyoruz. Bu yeni nesil şarj cihazlarımız, sadece binek araçlara değil, toplu taşımada kullanılan elektrikli filo araçlarına da hizmet verecek şekilde tasarlandı” dedi.
“5 bin 430 ton karbon emisyonunu azaltmayı hedefliyoruz”
Vestel Mobilite, konut, ticari ve endüstriyel alanların yanı sıra yenilenebilir güneş ve rüzgar enerjisi santralleri ile telekomünikasyon sektöründe kullanılan enerji depolama sistemleri de üretiyor. Vestel, pazara ilk olarak 75 kWh ve 300 kWh kapasiteli enerji depolama ürünlerini sunan öncü şirketlerden biri oldu.
Güneş ve rüzgar gibi kesintili yenilenebilir enerji kaynaklarının üretim yapamadığı durumlarda, bu kaynakların enerji depolama teknolojileriyle desteklenmesinin büyük önem taşıdığını dile getiren CEO Güler, bu ihtiyacı karşılamak üzere 2 ila 5 MWh kapasiteli, konteyner boyutunda enerji batarya depolama üniteleri ürettiklerini aktardı.
Sıfır karbonlu ekonomiye geçiş hedefiyle yenilenebilir enerji üretimine ve enerji verimliliğine yönelik yatırımları aralıksız sürdürdüklerini belirten Güler, “İklim kriziyle mücadeleye katkı sağlamayı sürdürüyoruz. Bu kapsamda, 8.200 kWp gücünde güneş paneli kurulumuyla yıllık 11.882 MWh elektrik enerjisi üretmeyi ve bu sayede 5 bin 430 ton karbon emisyonunu azaltmayı hedefliyoruz. Bu yatırım tamamlandığında Vestel Beyaz Eşya kurutma fabrikasının elektrik tüketiminin yaklaşık %90’ı ve toplam üretimimizin enerji ihtiyacının %10’u güneş enerjisinden karşılanacak” ifadesini kullandı.
Güler, mobilite alanındaki yatırımları genişleterek elektrikli araç çözümleri ve enerji depolama sistemlerinde sektör liderlerinden biri olmayı hedeflediklerini söyledi.
Cironun yüzde 2’si Ar-Ge’ye
Vestel’in yıllık cirodan yüzde 2’lik payı Ar-Ge faaliyetlerine ayırdığı bilgisini paylaşan Güler, “Bugün bin 800 kişiden oluşan Ar-Ge ekibimiz ile teknoloji üretimindeki gücümüzü her geçen gün artırıyoruz. Hızlı kurulum ve mevcut altyapı ile entegrasyon sunan enerji depolama tasarımlarımız, gelişmiş lityum-iyon pil teknolojisi, verimli enerji depolama ve güvenilir güç kaynağı sağlıyor. Ticari veya endüstriyel kullanımın yanında, yenilenebilir enerji santralleri için geliştirdiğimiz konteynır tipi enerji depolama sistemi ise şebekedeki düzensizliğe karşı enerji kullanımını optimize etmek ve maliyetleri düşürmek için çok yönlü ve güvenilir bir seçenek sunuyor” dedi.
“Sıfır karbona ulaşana kadar teşvik sürmeli”
Vestel CEO’su Ergün Güler: “Türkiye’deki enerji verimliliği süreçleri son yıllarda büyük bir ivme kazandı. Güneş ve rüzgâr gibi enerji kaynaklarının üretimdeki payının artması enerji verimliği çabalarına destekliyor. Net sıfır emisyon hedefine ulaşana dek bu alandaki projelerin teşvik edilerek yaygınlaştırılması gerekiyor.”
“Enerji tasarruflu ürünler üretiyoruz”
Vestel CEO’su Ergün Güler, uzun yıllardır enerji verimliliği, yenilenebilir enerji kullanımı, kaynak verimliliği ve su yönetimi konularını tüm iş süreçlerinde merkeze aldıklarını söyledi. 2017 yılından bu yana, elektrikli araç şarj istasyonları, enerji depolama sistemleri ve otomotiv elektroniği alanındaki yatırımları Vestel Mobilite şirketinde topladıklarını hatırlatan Güler, geri dönüştürülmüş ve geri dönüştürülebilir malzemelerden enerji ve su tasarruflu ürünler ürettiklerinin altını çizdi.
Güler, “Yanı sıra, Vestel Mobilite şirketimiz ile konut, ticari ve endüstriyel alanlarda, yenilenebilir güneş ve rüzgâr enerjisi santrallerinde, ayrıca telekomünikasyon sektöründe kullanılan enerji depolama sistemleri geliştiriyor ve üretiyoruz” dedi.