VOLKAN AKI
Şirketler için sürdürülebilirlik dengesini kurmak önemli ve bir o kadar da zor. Çünkü bir yandan talep edilen kapasite artarken, diğer yandan bunları dünyaya daha az zararla sunmanız gerekiyor. Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel "Belki 2 sene önce telefonlarımızda internet için bize 10 GB yetiyordu, Şimdi 30 GB kullanıyoruz bu bile yetmiyor. Bunu sağlamak için enerji verimliliğini maksimuma çıkarmak, sürdürülebilir kaynaklara yönelmek gerekiyor" diyor.
Vodafone Türkiye; Çevresel, Sosyal ve Yönetişim performansını paylaştığı “2024 ÇSY Raporu’nda bu konudaki performansını aktardı. Rapora göre, Vodafone Türkiye Enerji verimliliği çalışmalarına hız verirken şirketin Kapsam 1 ve Kapsam 2 emisyonları 2020’ye göre %94,59 oranında azalırken, Kapsam 3 emisyonlarında %72,9 oranında düşüş yaşanmış. Elektrik üretim kapasitesini bir önceki yıla göre %9,17 artıran şirket, 1.492 ton elektronik atığı ise geri dönüşüme kazandırmış.
Çevre kodları neyi anlatıyor
Bu oranları daha iyi anlamak için, çevre kodlarını biraz açarsak, kapsam 1, bir şirketin iş faaliyetlerini yürütürken ürettiği doğrudan emisyonları kapsarken, kapsam 2 satın alınan enerjiden kaynaklanan dolaylı emisyonları kapsıyor ve kapsam 3 değer zincirindeki dolaylı emisyonları göz önüne alıyor. Göründüğü gibi, aslında Vodafone Türkiye temel faaliyetlerinde enerji ve sürdürülebilirlik için önemli bir dönüşüm yaratmış. Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel, raporda oluşan sonuçlarla ilgili şunları söylüyor: “Toplum ve çevre üzerindeki etkilerimizi en üst düzeyde önemsiyoruz. Herkes için dijital bir gelecek inşa etme vizyonumuz doğrultusunda, dijital dönüşüm projelerimizle işletmelerin verimliliklerini artırıyor, ülkemizin dijital altyapısına katkı sağlarken toplumun tüm kesimlerinin bu gelişimden faydalanabilmesi için çalışıyoruz. faaliyetlerimizin çevresel, sosyal ve ekonomik boyutlarını değerlendirerek, 2010'dan bu yana sürdürülebilirlik performansımızı paydaşlarımıza sunuyoruz. Net sıfır emisyon hedefimizde emin adımlarla ilerliyoruz. Toplam karbon salımlarında baz yılımız 2020’ye kıyasla belirgin bir azalma sağladık. Sürdürülebilir bir gelecek için çalışmaya devam edeceğiz.”Yenilenebilir kaynaklara yöneldi 2020 yılından bu yana mobil kullanımı yüzde 20 artmış buna rağmen enerji verimliliği yükselmiş. Başkan Yardımcısı Hasan Süel, “Vodafone Türkiye, sürdürülebilir bir enerji stratejisi izliyor. Şirketin 2023-2024 mali yılında toplam enerji tüketimi 701,54 GWh olarak gerçekleşti. Baz istasyonlarının enerji yoğunluğu, baz yıl olan 2020’ye kıyasla %59,87 oranında azaltılarak 0,12 GWh/petabayt seviyesine düşürüldü. Vodafone tesislerinde üretilen 1,19 GWh yenilenebilir elektrikle bir önceki yıla göre üretim kapasitesi %9,17 artırıldı. Aynı dönemde mobil veri kullanımı %20 artış göstererek 4.902 petabayt seviyesine ulaştı. Şirketin enerji tüketiminin %83’ü baz istasyonlarından, %14’ü teknoloji merkezlerinden, %3’ü ise ofis binaları ve araç yakıtlarından kaynaklandı.” dedi.
RAPORDAN SONUÇLAR
- Vodafone faaliyetleri sonucu oluşan 1.492 ton e-atığı geri dönüşüm ve geri kazanım süreçlerine dahil ederken, 24 ton atığın yeniden kullanımını sağladı- Şirket, IoT hizmetleriyle, bir önceki yıla (195.300 ton) oranla ciddi bir artış yakalayarak, müşterilerinin 527.107 ton karbon emisyonunu engellemesine katkı sağladı.
- Vodafone Yanımda uygulamasının ve Vodafone web sitesinin aylık aktif kullanıcı sayısı 17,6 milyona, dijital işlem ve etkileşim sayısı ise 300 milyonun üzerine çıktı. Böylece müşterilerini dönüştürerek sürdürülebilirliğe katkı yükseldi.
- Vodafone ayrıca, Yetenek Yönetimi, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Çeşitlilik, Kadının Güçlenmesi, Gençlerin İstihdamı gibi konularda da önemli sonuçlar elde etti. Çalışanların %50’si 5 yıldan uzun, %30’u ise 10 yıldan uzun süredir Vodafone’da çalışıyor. Vodafone çalışanlarına 2023-24 mali yılında toplam 62.000 kişi/saat eğitim verildi. 2023-24 yılında çalışanların %43’ü kadınlardan oluşurken, işe alımlardaki kadın oranı %42 olarak gerçekleşti. Kadın yönetici oranı %44’e çıktı.
- Vodafone Vakfı projelerinden Dijital Benim İşim kapsamında 20.480 kadına dijital pazarlama ve dijital okuryazarlık eğitimleri verildi.