HİLAL SÖNMEZ/KAYSERİ
Turkuaz Seramik Yönetim Kurulu Başkanı Abidin Özkaya, 2025 yılında ihracatta yeni pazarlara ve müşterilere odaklanırken diğer yandan da mevcut kaynakların ve varlıkların verimli bir şekilde kullanımıyla ilgili çalışmalar yürüteceklerini söyledi. Özkaya, “Ekonomik dalgalanmalar, politik belirsizlikler ve sektörde yaşanacak daralmaları göz ardı etmemek gerekiyor.” diye konuştu.
Global piyasalarda ve yakın coğrafyadaki politik ve ekonomik belirsizliklerin yatırımcıları korkuttuğunu anlatan Özkaya, Türkiye’nin yüksek teknoloji ve nitelikli iş gücü avantajıyla üretim üssüne dönüşebileceğini belirtti. Firmaların küresel rekabet gücünü kazanması için otomasyona, dijitalleşmeye ve özellikle Ar-Ge’ye daha fazla yatırım yapılması için devlet teşviklerinin artırılması gerektiğini de kaydeden Özkaya, “Kara taşımacılığından ziyade limanlar ve demiryolu sistemlerinin önemi artıyor. Bu alanlara yapılacak yeni yatırımlar ihracat imkânlarını son derece arttıracaktır.” dedi.
Turkuaz Seramik’in de ürün yelpazesini genişletmek ve yenilikçi çözümler sunmak için Ar-Ge çalışmalarının sürdüğünü anlatan Özkaya, “Bu yıl ihracatımız toplamda yüzde 40’a ulaştı. Özellikle Avrupa’da yaptığımız ihracat, başarımızda önemli rol oynuyor. Avrupa pazarı, kalite ve inovasyona verdiği önemle, ürünlerimizin en fazla talep gördüğü bölge. İhracatta öne çıkan ürünler arasında, etajerli lavabolar ilk sırada yer alıyor. Estetik tasarımları ve işlevselliği ile tüm alanlarda tercih edilen bu ürünler, uluslararası standartlara uygun olarak üretiliyor. Kaliteyi her zaman ön planda tutuyoruz.” diye konuştu.
“Tükettiğimiz enerjiden fazlasını üretiyoruz”
Özkaya, ayrıca yeşil dönüşüm konusunda sorumluluklarını yerine getirdiklerini belirterek, “Yeşil dönüşüm ve karbon salınımını azaltma konusundaki taahhüdümüz ile çevresel sürdürülebilirliğe katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Sadece çevreye değil, topluma ve ekonomiye de fayda sağlayacak bir dönüşüm süreci. Gelecek nesillere daha temiz ve yaşanabilir bir dünya bırakmak için üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmeye devam ediyoruz. 13,6 MW kurulu güneş enerji santralimiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım ile çevresel etkileri minimum seviyeye çekerek, tükettiğimiz enerjiden fazlasını üretiyoruz. Çevreye olan sorumluluğumuz doğrultusunda yeni atık su arıtma tesisimizin kurulumuna da devam ediyoruz. Bu tesis, su kaynaklarımızı koruma ve sürdürülebilir bir çevreye katkıda bulunma hedefimizin bir parçası; burada arıtılan suyu üretim süreçlerimizde tekrar kullanıyoruz.” dedi.
Özkaya, firmalarındaki bakanlık onaylı Ar-Ge merkezinin, yenilikçilik ve sürdürülebilirlik açısından başarının anahtarı olacağını söyledi. Turkuaz Seramik’in atık yönetimini de önemsediğini paylaşan Özkaya, “Bir yandan atık malzemelerin yeniden işlenmesiyle sıfır atık hedefine yaklaşırken, bir yandan da atıkların tekrar kullanılabilir hale getirilmesiyle yeni ürünler tasarlıyoruz. Atık malzemelerin yeniden işlenmesiyle elde edilen yeni ürünlerimizi sürdürülebilir bir çevre oluşturma ve doğal kaynakların korunması adına çok önemsiyoruz.” şeklinde konuştu.
Yılda 4 milyon adet üretim
Kayseri OSB’de ilk üretim tesisini kurarak faaliyetlerine başlayan Turkuaz Seramik, 13 kişilik bir ekiple başladığı üretim yolculuğunda, 2024 yılı itibarıyla Kayseri ve İncesu’daki üretim tesislerinde toplamda 1300 kişilik dev bir üretim üssüne dönüşmüştür.
1994 yılında yıllık 100 bin adet üretim kapasitesiyle sektöre adım atan Turkuaz Seramik, bugün yıllık 4 milyon adet üretim kapasitesine ulaşarak Seramik Sağlık Gereçleri sektöründe öncü konumunu pekiştirmiştir. Özkaya, yenilikçi tasarımlar ve ürünlerle pazarda güvenilir bir tercih olmayı sürdürdüklerini ifade etti.