FİKRİ CİNOKUR / ANTALYA
Antalya’da faaliyette bulunan Cemnaz Makine Tarım Gıda, geçen kasım ayında tüccarlardan temin ettiği 2 bin 780 ton patatesi Tunus’a ihraç etmek için anlaşma sağladı. Tarım İl Müdürlüğü tarafından yapılan denetimler ve alınan numuneler sonucu yapılan analizlerde herhangi bir bakteri, hastalık ya da zararlı organizma tespit edilmedi ve ihraç için onay verildi.
Alınan onaylı rapor doğrultusunda, oluşturulan ihracat beyannamesi ile Tunus'a gönderilen patateslerde, Tunus'un yetkili kurumlarınca yapılan analizlerde iki farklı bakteri tespit edildi. Bunun üzerine Tunuslu yetkililer, patatesi geri gönderdi.
İki taraf arasında sıkıntılar yaşanması üzerine, patates ihraç eden Cemnaz Makine Tarım Gıda, zor durumda kaldı. Şirket avukatı Zirve Kağan Aydoğdu, yaptığı açıklamada, Tunus’a yapılan patates ihraç süreciyle ilgili bilgi verdi. Av. Aydoğdu, şunları kaydetti: “Geçtiğimiz ay, Tunus'a ihracat amacıyla tüccarlardan temin ettiğimiz 2 bin 780 ton patates, Tarım İl Müdürlüğü tarafından yapılan denetimler ve alınan numuneler neticesinde yapılan analizlerde herhangi bir bakteri, hastalık ya da zararlı organizma tespit edilmemiş ve ihracat için onay verilmiştir. Alınan onaylı rapor doğrultusunda, oluşturduğumuz ihracat beyannamesi ile Tunus'a gönderilen patateslerde, Tunus'un yetkili mercilerince yapılan analizlerde iki farklı bakteri tespit edilmiştir. Bu tespitler sonucunda, söz konusu patatesler Tunus'a kabul edilmemiş ve ülkemize iade edilmesi talep edilmiştir. İade sürecinde, Tunus'taki analiz raporlarındaki uyuşmazlık nedeniyle gemiye el konulmuş ve gemi tutuklanmıştır. Tutuklama ve alıkonulma nedeniyle ortaya çıkan demuraj maliyetleri, şirketimize yansıtılmıştır. Geminin serbest bırakılması ve ülkemize dönüş sürecinde oluşan navlun bedelleri de yine şirketimize zorunlu olarak aktarılmıştır.”
“Zarar, şirketimizi iflasın eşiğine getirecek büyüklüktedir”
Patateslerin iade sürecinde bir takım sıkıntılar yaşandığını vurgulayan Av. Zirve Kağan Aydoğdu, şöyle devam etti: “Yasa gereği, geri gelen bakterili patateslerin imha edilmesi sürecidir. Firmamız yasalara uygun olarak patateslerin imhası konusunda çalışmalar yapmakta olup, masrafları zorunlu olarak üstlenmek zorunda kalmıştır. Yaşanan bu olumsuzluklar, şirketimiz için milyon dolarlık bir zarara yol açmış olup, bu zararlar şirketimizi iflasın eşiğine getirecek büyüklüktedir. Firmamız gibi ihracatla uğraşan diğer şirketlerin de benzer ihmaller zinciri ve belirsiz durumlar nedeniyle benzer sıkıntılarla karşı karşıya kalmaması adına, Tarım Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve diğer ilgili makamları ivedilikle gerekli işlemleri başlatmaya ve gereken tedbirleri almaya davet ediyoruz.”
Patates ihracatı ile ilgili hukuki mücadele başlatacaklarını ifade eden Av. Aydoğdu, “Bu olaylar silsilesi, Ortadoğu, Afrika ve Avrupa basınına yansımış, çeşitli haber kaynakları ve sosyal medya aracılığıyla ülkemiz aleyhine olumsuz haberler yayımlanmıştır. Bu durum, ülkemizin itibarını ve ekonomisini olumsuz yönde etkilemektedir. Bizler, bu konu hususunda hukuki mücadelemizi başlatıyoruz, söz konusu zararın sorumlularından tazmin edilmesini talep etmekteyiz.” dedi.