Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), OYAK Çimento ile bir iş birliğine imza atarak iklim değişikliğine bağlı risklerin azaltılmasına yönelik yeni bir finansman sağladı.
Şirketten yapılan açıklamaya göre, bu kapsamda, Ankara Beypazarı'ndaki 115 megavat kurulu güce sahip Güneş Enerjisi Santrali (GES) ile Ankara, Adana ve Mardin fabrikalarındaki atık ısı geri kazanımı tesis yatırımları için 75 milyon Euro yatırım kredisi kullandırılacak.
İmzalanan anlaşma kapsamında, TSKB'nin sağladığı bu finansmanla, OYAK Çimento'nun enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji projelerine kaynak sağlanarak karbon emisyonlarının azaltılmasına ve sürdürülebilir enerji dönüşümüne katkı sunulacak.
Bilim Temelli Hedefler Girişimi (Science Based Targets Initiative - SBTi) onaylı net sıfır taahhütleri doğrultusunda gerçekleşen bu iş birliği, TSKB'nin çimento sektörüne uluslararası standartlarda sağladığı ilk geçiş finansmanı kredisi oldu.
Anlaşma, Türkiye'nin düşük karbonlu ekonomiye geçişini ve çimento sektörünün yeşil dönüşümünü desteklerken, 2050 net sıfır hedefi doğrultusunda sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlayacak.
Açıklamada görüşlerine yer verilen TSKB Genel Müdürü Murat Bilgiç, TSKB olarak, sürdürülebilir ve kapsayıcı kalkınmayı destekleme misyonuyla, Türkiye'nin düşük karbonlu ekonomiye geçiş sürecine katkı sunan finansman modellerini hayata geçirmeye devam ettiklerini vurguladı.
Bilgiç, OYAK Çimento ile gerçekleştirilen iş birliğinin, çimento sektöründe enerji verimliliğini artırarak karbon emisyonlarını azaltmaya yönelik önemli bir adım olduğunun altını çizerek, "Yenilenebilir enerji ve atık ısı geri kazanımı yatırımlarıyla ülkemizin net sıfır hedeflerine ulaşmasına katkı sağlamaktan büyük bir memnuniyet duyuyoruz" ifadelerini kullandı.
Ayrıca, OYAK Çimento Genel Müdürü Murat Sela, OYAK Çimento olarak sektörün ilk net sıfır taahhüdünü veren çimento üreticisi şirket olmanın gururunu yaşadıklarını belirterek, şunları kaydetti:
"Sürdürülebilirlik alanında çizdiğimiz 2030 ve 2050 yol haritamızdaki en önemli adımlardan birini atıyoruz. Bu doğrultuda 115 megavat kurulu güce sahip Beypazarı GES'le Adana, Ankara ve Mardin fabrikalarımızda hayata geçirilecek olan ve toplam 13,5 megavat kurulu güce sahip atık ısı geri kazanım tesisi yatırımlarımıza hız verdik. Bu yatırımlar sayesinde yılda 237 bin megavatsaat enerji üretmeyi hedeflerken, fabrikalarımızdaki toplam yenilenebilir enerji kullanım oranımızı yüzde 9'dan yüzde 30 düzeyine çıkaracağız."
OYAK Çimento Finans Ülke Direktörü Ali Onur Aygün, TSKB ile sağlanan yatırım finansmanının yeşil dönüşümün yanı sıra Türkiye'nin düşük karbonlu ekonomiye geçişine de güçlü katkı sunacağını belirterek, "Bu yatırımların, enerji verimliliğimizi artırarak operasyonel maliyetlerimizi optimize etmesinin yanı sıra, tüm paydaşlarımız açısından uzun vadeli değer yaratma hedeflerimize de hizmet edeceğine inanıyorum." değerlendirmesinde bulundu.