MAHİR SOLMAZ/DİYARBAKIR
Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesinde iş 5 bin metrekaresi kapalı toplam 10 bin metrekare alanda kurulan ve 2023 yılı Ekim ayından itibaren Fotovoltaik güneş paneli üretimi yapan Sungatech Enerji A.Ş 2025 yılında hedefine Orta Doğu ve Avrupa pazarını aldı. Tamamen robotik ve yüksek teknolojik üretim yaptıklarını belirten Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Tekin tesisin toplamda 3 milyon dolara mal olduğunu söyledi.
Günlük 750 adet 550 W monokristal perc ve çift yüzlü topcon güneş paneli üretebilme kapasitesine sahip olan tesisin halihazırda yıllık 150 MW‘lık güneş paneli üretme kabiliyetine sahip olduklarını söyleyen Ekrem Tekin, Sungatech Enerji’nin geçtiğimiz bir yıl içerisinde hedeflenen başarıyı sağlayarak sektörde önemli bir yer edindiğini vurguladı.
Fotovoltaik güneş paneli üretim teknolojisinin Türkiye için yeni sayılabilecek bir teknoloji olduğunu belirten Tekin, “Bu teknolojinin Diyarbakır’dan, tüm Türkiye’ye yayılması bizim için çok önemli. Arazi tipi büyük güneş enerji santralleri projeleri yanı sıra fabrika çatı GES projelerinde ve tarımsal sulama amaçlı GES projelerinde, güneş panellerimiz yoğun olarak kullanılmaktadır.” dedi.
“AR-GE faaliyetlerimizi yoğun şekilde sürdürüyoruz”
Kaliteye büyük önem verdiklerini belirten Tekin, “Öyle ki güneş paneli üretiminde kullanılan hammaddeleri dünyanın en kaliteli ve ilk 3 sırasına giren ham maddelerden seçmekteyiz. Bu da nitelikli bir işçilik ile birleştiğinde oldukça yüksek kalitede dünya standartlarına uygun güneş panellerinin üretimini ortaya çıkarmaktadır. Üretimin yanı sıra AR-GE faaliyetlerimizi de yoğun bir şekilde sürdürmekteyiz. Sürekli olarak, çalışan personellerimize eğitimler vererek nitelikli işgücü ve kalifiye eleman ihtiyacımızı bölge insanımızdan karşılamaktayız. Kadın ve genç istihdamına önem veriyoruz. Toplam 30 personelimiz var. Bunların yüzde 50’si kadın.” dedi.
Ülke genelinde iyi bir pazar oluşturduklarını belirten Tekin, 2025 yılı hedefleri arasında başta komşu ülkeler olan Irak, Suriye, İran ve Gürcistan ihracat yapmanın olduğunu, ilerleyen dönemlerde ise AB pazarında var olacaklarını söyledi. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin sahip olduğu ortalama 3000 saat/yıl güneşlenme süresi bakımından oldukça avantajlı bir konumda olduğuna da dikkat çeken Tekin, dolayısıyla bölgede güneşten elektrik üretiminin oldukça verimli ve güzel sonuçlar verdiğini söyledi. Tekin, elektrik ihtiyacının güneşten sağlanmasının ekosistemin korunmasına katkı sunmasının yanı sıra ekonomiye de büyük bir katkı sunduğunu da belirtti.