Toplam 450 bin metrekarelik kapalı alanda, yıllık 240 bin ton kapasite ile 300 farklı desen ve 3 bin 500 farklı ebatta üretim yapan Petlas, 130 ülkeye lastik ihraç ediyor. “Yaptığımız üretim ile savunma sanayiinin millileştirilmesine katkı sunuyoruz” diyen Petlas Kamu İhale Satış Müdürü Ümit Berber; Hürkuş, Hürjet, Anka, Anka S, Aksungur, Bayraktar TB2 ve TB3, Akıncı ve insansız savaş uçağı Bayraktar Kızılelma ile yerli helikopter Gökbey ve de Atak 2 projelerinde Petlas lastiklerinin kullanıldığını söyledi. Son olarak milli muharip uçağı KAAN’da da Petlas lastiklerinin tercih edildiğini dile getiren Berber, “Ayrıca BMC Tulga ve FNSS PARS 4×4 STA ile ÖMTTZA 6×6 ve 8×8 zırhlı araçlar için nitelikli lastikler üretiyoruz” dedi. Türkiye’nin en fazla ihracat yapan lastik üreticisi olduklarını hatırlatan Berber, yılın ilk 7 ayında yüzde 50 büyüme kaydettikleri bilgisini paylaştı.
“Türkiye’nin ilk Uluslararası Akredite Merkezi olduk”
Savunma sanayiindeki kullanılan lastiklerin üretim süreçlerinin yüksek teknoloji gerektirdiğini ve Petlas’ın da bu güce sahip bir şirket olduğunu aktaran Berber, “Yakın zamanda sivil ve askeri havacılık uçakları ve tüm platform lastiklerinin ürün onayını kapsayan ‘Uluslararası Akredite Merkezi’ unvanını almaya hak kazandık. Petlas; hava aracı lastiklerini akredite edebilen dünyanın dördüncü, Türkiye’nin ise ilk ve tek markası oldu. Böylelikle, ‘Tasarım-Üretim-Test-Akreditasyon’ zincirini bir bütün halinde yerlileştirdik. Kazandığımız sertifikasyon sayesinde Petlas olarak, sivil ve askeri havacılık lastiklerinin kabul ve onay sürecinde dışa bağımlılığı ortadan kaldırıyoruz. Yerli ve milli ürettiğimiz hava araçlarının lastiklerinin test süreçlerini dışa bağımlı olmadan kendi bünyemizde tamamlayabileceğiz” şeklinde konuştu.
Yeni bir fabrika daha kurulacak
Türkiye’nin üretim süreçlerine ve savunma sanayiinin yerlileştirilmesine katkı sağlamaya devam edeceklerini ifade eden Berber, “Güçlü konumumuzu sürdürmek için yeni yatırımlar yapmaya, üretim ve istihdam kapasitemizi artırmaya devam ediyoruz. 20242026 yılları arasında, projelendirilmiş 300 bin metrekare kapalı alana sahip yeni bir fabrika planımız var. Önümüzdeki dönemde, sivil havacılığa yönelik uçak lastiklerinin üretimine başlamayı planlıyoruz. Yakın zamanda stratejik 7 farklı ürünü daha yerlileştirmek üzere bir anlaşma imzalayacağız” dedi.
“331 Ar-Ge projesi geliştirdik”
Petlas Kamu İhale Satış Müdürü Ümit Berber: “Ekonomi ve İş Dünyası Portalı Turkishtime’ın 11’incisini gerçekleştirdiği Türkiye Ar-Ge 250 Araştırmasında; Türkiye’nin en fazla proje geliştiren firmaları sıralamasında yıllık 331 Ar-Ge projesi ile 4’üncü sırada yer aldık. Yıllık Ar-Ge harcamaları sıralamasında ise108 milyon 618 bin TL ile 77'nci sırada yer aldık.”