MERVE YİĞİTCAN / İSTANBUL
İsviçre merkezli global ilaç şirketi Sandoz, 70 yıldır faaliyet gösterdiği Türkiye’de üretimi artırma kararı aldı. Bu kapsamda 80 milyon dolar sermaye artırımı yapan şirket, Gebze fabrikasının üretim kapasitesini 15 milyar tablete yükseltmeyi hedefliyor. Şirketin yeni yatırımına ilişkin bir basın toplantısı düzenleyen Sandoz Türkiye Ülke Başkanı Cengiz Zaim, 80 milyon dolar tutarındaki yeni yatırımla ilgili olarak, “Küresel ve yerel koşullar önümüzü kesmiyor, yatırımlarımıza devam ediyoruz. Sermaye artırımımız bunun bir göstergesi. Eylül ayında tamamlanan yatırımı, Gebze fabrikamızın üretim kapasitesini desteklemek için kullanacağız. Dolayısıyla sermaye artırımıyla üretimimizi ve ihracatımızı arttırmaya odaklanacağız” dedi.
Kapasite artışı yatırımının en önemli nedeninin Amerika pazarına ihracat olduğunu kaydeden Zaim, “Amerika, dünyanın en büyük pazarı. Sandoz da global olarak uzun yıllardır bu pazarda yer alıyor. Amerika pazarına yönelik üretim Hindistan’da yapılıyordu. Şimdi bunun bir kısmını Türkiye’ye kaydıracağız. Türkiye’de üretim altyapımız ve kesintisiz üretim kabiliyetimiz var. Kapasitemizi 15 milyar tablete çıkarmak istememizin en büyük nedeni de Amerika pazarı. İlk etapta bu pazara en az 50 milyon dolarlık bir ihracat hedefliyoruz” diye konuştu.
Eczanelerin stok azaltması pazarı daralttı
İlaç pazarına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Zaim, 2024’ün zor geçtiğini; 2025’in daha da zor geçmesinin beklendiğini ifade etti. Bunda yüksek faiz ortamında eczanelerin stok azaltmasının ve özellikle akut ürünlerde talebin azalmasının etkili olduğunu dile getiren Zaim, Sandoz Türkiye için de hedeflere paralel geçen bir yılın geride kaldığını, pazar paylarını artırdıklarını aktardı. Türkiye’de üretimi olan sayılı yabancı ilaç firmasından biri olduklarının altını çizen Zaim, “Geçen yıl 115 milyon dolarlık ihracat yaparak, ihracat miktarını bir önceki yıla göre yaklaşık 2 kat artırdık. Hedefimiz ihracatta 200 milyon dolar seviyesine çıkmak” ifadelerini kullandı.
“Sağlık harcamalarının payı eski seviyesine dönmeli”
Cengiz Zaim, mevcut ilaç fiyat kararnamesinin yarattığı sıkıntılara değinirken, “GSYH’de sağlık harcamalarının payı yüzde 0,8’e düştü, geçmişte bu oran yüzde 1,5 seviyesini görmüştü. Öncelikle bunun yeniden yüzde 1,5’e çıkarılması, ardından da OECD ortalaması olan yüzde 4’lere gelmesi lazım. Kamunun bu noktada birtakım çalışmaları var. Sürdürülebilir fiyat kararnamesi üzerinde çalışılıyor. Bunu önemli buluyoruz” diye konuştu.