Hırdavat sektörünün lider markalarından Reis Makine, dijitalleşme ve globalleşme yolunda önemli adımlar atıyor. Dijitalleşmenin birinci öncelikleri olduğunu söyleyen Reis Makine Genel Müdürü Başar Demircan, bu kapsamda önemli altyapı yatırımları yaptıklarına dikkat çekti. Reis Makine olarak bayilerinin de para kazandığı online bir satış sistemi kurduklarını aktaran Başar Demircan, “Satış sonrası paralarını peşin alan bayiler; depomuzdaki 1 milyar TL’lik malı satmak için çalışıyor” dedi. 2019’da dijital dönüşüm sürecini başlattıklarını hatırlatan Demircan, mobil aplikasyon sayesinden tüm şirket üyelerinin verilere ulaşabildiğini söyledi. Demircan, yapay zeka kullanarak teknolojik altyapıyı daha da ileri götürmeyi hedeflediklerine işaret etti.
Yalova tesisinin ilk aşamasına 40 milyon dolarlık yatırım
Yalova’da toplam 55 bin metrekare kapalı alanda planlanan üretim tesisinin 2 aşamada tamamlanacağı bilgisini paylaşan Başar Demircan, projenin ilk aşamasının 40 milyon dolara mal olacağını ve 2025’in ikinci çeyreğinde aktif hale geleceğini söyledi. Yalova’daki üretim kapasitesiyle yıllık 1200 adet olan büyük KWA jeneratör üretim sayısı 8 bine çıkacak. Şirket; Yalova tesisinde ilk etapta kendi markaları olan Full Jeneratörleri ve metal işleme makinesi olan Craft’ın üretimini yapmayı planlıyor. Reis Makine kendi markası olan “Full” marka jeneratörleri 40 ülkeye ihraç ediyor.
“2023’ün ilk yarısında yüzde 60 büyüme gerçekleştirdik”
Geçen senenin ilk yarısına göre 2023’te dolar bazında yüzde 60 büyüdüklerini söyleyen Başar Demircan, yılı 100 milyon dolar ciro ile kapatacaklarını belirtti. 2025’e kadar şirket cirosundaki ihracat payını 30 milyon dolara yükseltme hedefinde olduklarının altını çizen Başar, “Cironun en az yüzde 50’sini imalattan ve üretimden, yüzde 50’sini ise ihracattan elde etme isteğindeyiz. Yalova’daki fabrika tamamlandığında 2030’da 300 milyon dolar ciroya ulaşmayı hedefliyoruz” dedi. Şu anda çalışan sayısı 220 olan Reis Makine, Yalova yatırımının devreye alınması ile 500 kişiyi daha istihdam edecek.
“Güçlü altyapı kurmak için çalışıyoruz”
Sancaktepe’de, 10 bin metrekare alana kurulu jeneratör üretim tesisleri bulunan Reis Makine’nın Konya’da da kaldırma ekipmanları ve metal işleme makinelerinin üretildiği bir tesisi mevcut. Şirketin Tuzla Orhanlı’da da 15 bin metrekare depolama merkezi var. Sektörde güçlü bir teknolojik altyapı kurmak amacıyla çalıştıklarını söyleyen Reis Makine Genel Müdürü Başar Demircan, teknokentler ile görüşme halinde olduklarını belirtti. Demircan, Yıldız Teknik Üniversitesi ve Gebze Teknik Üniversitesi ile Ar-Ge merkezi açmak için çalışma yürüttüklerini de sözlerine ekledi. Hırdavat sektörünün globalde 1 trilyon dolarlık potansiyeli olduğunu söyleyen Reis Makine Genel Müdürü Başar Demircan, Türkiye’nin bu pazardan 25 milyar dolar pay aldığı bilgisini paylaştı.