Mustafa Kemal ÇOLAK
Türkiye’de elektrikli ulaşım alanında yapılan düzenlemelerle şarj ağı işletmeci tanımı mevzuat kapsamına alındı. Böylelikle yatırımcı lisanslandırılarak, yasal altyapıya uygun bir yol haritası oluşturuldu. Şarj hizmeti faaliyetlerine yönelik yasal altyapının oluşumundan önce piyasada sadece 5 şirket şarj hizmeti faaliyeti göstermekteyken, 17 Temmuz itibarıyla şarj ağı işletmeci lisansı sahibi sayısı 132’ye çıktı. Durum gösteriyor ki zaman ilerledikçe bu sayı hızlı artacak, piyasa uzmanlarının görüşüne göre kimi konsolidasyon hamleleri de pazarda belirleyici olacak.
Regülasyonların yanı sıra pazarda hızla büyüyen elektrikli araçlar her geçen gün hayatımızın daha büyük bir parçası haline geliyor. Elektrikli araçlara yönelik sürekli artan talep, yeni batarya teknolojileri ve artan elektrikli araç batarya üretimi gibi birçok yeni trendi de beraberinde getiriyor. Bataryaların elektrikli araçlarda bulunan en pahalı bileşen olması hasebiyle üreticilere avantaj sağlayabilecek herhangi bir gelişme büyük önem arz ediyor. Bu nedenle son zamanlarda bu alana yatırım yapma eğiliminde de ciddi bir artış görülüyor.
58 yıldır sektörüne hizmet ediyor
Yürütülen başarılı regülasyonlar, bu alanda yatırımcıların da önünü açtı. 1965 yılından bu yana elektrik taahhüt sektöründe faaliyet yürüten ORGE, şarj istasyonları ve mobilite konusunda önemli bir yatırım için kolları sıvadı. ORGE CEO’su Nevhan Gündüz, “Tüm lisans hakları ORGE’ye ait olacak olan üretimimiz elektrikli araçların gerek şarj uygulamasında, gerekse mobilitesinde lider marka olma yolunda ilerleyecektir. Geleneksel şarj tekniğinin ötesinde kullanıcı dostu, sürdürülebilirliği önceleyen arayüz ve aplikasyonlar ürünlerimizin kullanıcılar tarafından tercih sebebi olmasına imkan sağlayacaktır” dedi. ORGE’nin kendi Ar-Ge ekibi tarafından geliştirilecek yeni teknoloji ile iç pazarın yanı sıra dünya piyasalarında da kullanılacak, bu yönü ile ihracatı da gerçekleştirilecek özel yazılıma dayalı proje hayata geçirilecek.