Şirketten yapılan açıklamaya göre, Nestlé, gelecek nesillerin yaşam kalitesini artırmak için gıdanın gücünü ortaya çıkarma hedefiyle bir buçuk asrı aşkın süredir çalışmalarına devam ediyor. Cumhuriyet tarihinin ilk global yatırımcılarından biri olan Nestlé Türkiye'nin, PricewaterhouseCoopers (PwC) ile yaptığı araştırmaya göre, şirketin 2023 yılındaki toplam katma değeri 33,6 milyar liraya ulaştı.
2 bin 800 çalışanıyla faaliyet gösteren Nestlé Türkiye'nin toplam 17 bin 400 kişiye istihdam yarattığı belirtilirken, yarısı son dört yılda olmak üzere Türkiye’de son 20 yılda 432 milyon İsviçre frangı tutarında yatırım yaptığı ifade edildi.
Açıklamada, yatırım odaklarının başında iç pazar taleplerinin değerlendirilmesi için kapasite artırımı ve yerelleştirmenin geldiği vurgulanırken, Bursa Karacabey, Balıkesir, Kestel ve İnegöl’de toplam altı fabrikası bulunan Nestlé Türkiye’nin toplam üretiminde 106 yerel üretici ile iş birliği yaptığı ve üretimin yüzde 86’sında yerel kaynakların kullanıldığı dile getirildi.
Yeni fabrika yatırımı
Nestlé Türkiye, 2025 yılında yeni evcil hayvan maması fabrikasını faaliyete geçirecek. Çeşitli fazlar halinde ilerleyen bu yatırım 98 Milyon İsviçre frangı (yaklaşık 4 milyar lira) olurken, şirketin Türkiye’deki altıncı fabrikası olacak. Fabrikadan bölgeye ihracat da gerçekleştirilecek.Açıklamanın devamında şunlar kaydedildi: "Türkiye’nin ekonomik kalkınmasında yatırımları, istihdam yaratma gücü ve devlet gelirlerine sağladığı katkılarla rol alan şirket; sanayi, tarım ve perakende sektörlerinde büyümeyi destekleyen bir katalizör olarak, tedarikçileri ve iş ortaklarıyla güçlü bir ekosistem oluşturuyor. Nestlé Türkiye, endüstrinin farklı alanlarında sürdürülebilir gelişime ve sektörel dönüşüme öncülük ederek, sürdürülebilirlik ve sosyal sorumluluk alanlarında da çevresel ve toplumsal faydaya odaklanıyor. 'Yuva'sı olarak gördüğü Türkiye’nin ekonomisine, toplumuna ve çevresine sağladığı faydayı gelecek dönemde de artırmayı hedefleyen Nestlé Türkiye, uzun soluklu kurumsal sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştiriyor. Nestlé Damak ve TEMA Vakfı iş birliğinde hayata geçen 'Fıstığımız Bol Olsun' projesiyle Anadolu topraklarının değeri Antep fıstığında verim, program uygulanan bahçelerde 2011’den bu yana ortalama 2,5 kat artarken, yaklaşık 8 bin kişiye sürdürülebilir tarım uygulamaları ve Antep fıstığının önemi ile ilgili eğitim verildi. Toplumun bilgilendirilmesi yönündeki çalışmaları önceliklendiren Nestlé Türkiye, Nesfit markasıyla “Pembe Kurdele” hareketi ile Hatay’da yüzlerce kadınla bir araya geldi. Memeder iş birliğinde Van, Muş ve Gaziantep’te de son 2 yıldır meme kontrolü yapmayan 1000 kadını, doktorlar aracılığıyla kontrole teşvik etti. Eğitim alanında ise Nescafé ve TEV iş birliğiyle 2019’dan beri yüzlerce gence eğitim desteği sağladı. Çalışmalarında tüm canlıların iyiliğine odaklanan Nestlé, Purina PetCare Türkiye markasıyla da patili dostlara tonlarca mama bağışlıyor. Topluma katkı bilinciyle çalışan Nestlé Türkiye gönüllüleri ise son altı yılda 64 bin saat gönüllülük faaliyetleri gerçekleştirdi. “Burası Yuvamız” reklam filmi ile Nestlé’nin Türkiye’de bir asrı aşkın süredir yarattığı etkiyi anlatan şirket Türkiye’de Ad Net Zero Türkiye rehberliğinde çekilen ilk reklam filmine de imza atmış oldu. Pazarlama endüstrisinin karbon ayak izini azaltmak ve reklam faaliyetlerinin çevresel etkisini en aza indirmek için çalışan küresel girişim Ad Net Zero’nun Türkiye’deki ilk imzacılarından biri olan Nestlé Türkiye; filmin çekimleri sırasında geri dönüştürülebilir ürünler seçti, QR kod sayesinde kağıt kullanımını azalttı, atıkları ayrıştırarak geri dönüştürülmesi üzere harekete geçti. Aynı zamanda ekiplerin ulaşım ve lojistik konusunda bilinçli tercihler yaparak toplu taşıma, elektrikli araçlar ve yerel ekiplerle çalışma prensiplerine öncelik verildi. Nestlé Türkiye, Ad Green aracı üzerinden aksiyonlarının girişini sağlayarak, yarattığı etkiyi ölçümleyecek."
“Ortak Değer Yaratma” anlayışıyla faaliyetlerine devam ettiği ifade edilen Nestlé Türkiye’nin 1906 yılında başlayan Türkiye yolculuğu:
1906 - Ticaret Bakanlığı’na Nestlé Türkiye’nin kaydı
1909 - Nestlé Türkiye’nin Karaköy’deki ilk satış ofisi açıldı
1927 - Nestlé Türkiye’nin Feriköy’deki ilk çikolata fabrikası açıldı
1933 - İlk Antep fıstıklı çikolata "Damak" üretildi
1984 – Nescafé - İlk hazır kahve
1986 – Nesquik - İlk çikolatalı toz içecek
1989 – Coffee Mate - İlk kahve kreması
2001 – Nestlé Pure Life - Su kategorisine giriş
2002 – Nescafé 3ü1 Arada - İlk kahve karışımları
2006 - Erikli ile birleşme
2008 - Nescafé Xpress – Soğuk kahve kategorisine giriş
2011 – Nestlé Breakfast Cereals - İlk kahvaltılık gevrek üretimi
2020 - Nespresso Türkiye faaliyete geçti
2022 – Nestlé Health Science - İlk Enteral Beslenme Fabrikası açıldı
2023 - Nestlé Purina PetCare Fabrikası'nın temellerinin atıldı