MURAT KÜÇÜK
Son yılların en hızlı büyüyen perakende zincirlerinden Madame Coco’nun toplam mağaza sayısı 850’yi aştı. 750’si Türkiye’de bulunan mağazaların yaklaşık 100 tanesi de 24 farklı ülkede hizmet veriyor. Son 6 ayda toplam 386 mağaza açtıklarını söyleyen Madame Coco CEO’su Cem C. Işık, 30 bin nüfus olan tüm yerleşim birimlerinde olma hedeflediklerini aktardı. 2025 yılında her ay 75 yeni şube açacaklarını belirten Işık, 81 ilin tamamında mağazalaştıklarını hatırlattı. Şirketin hedefi; 2026’nın ilk çeyreğinde 2 bin mağazaya ulaşmak ve 3 sene sonra toplam cironun yarısını yurt dışındaki şubelerden elde etmek. Fildişi Sahilleri, Senegal ve Fransa’da mağazalaşmayı planlayan Madame Coco, böylece 3 yeni ülkeye daha giriş yapmış olacak. Tüm faaliyetleri özkaynak ile sürdürdükleri bilgisini paylaşan Işık, “Mevcut iktisadi ortam gereği kar marj yüzdemiz düşse de büyüme hızımızla toplam satışımız artarken tutarsal karlılığımız negatif etkilenmiyor” diye konuştu.
İspanya’daki depo yatırımıyla Avrupa teslimatları 24 saate düşecek
Yurt dışı pazarlara güçlü analizler yaparak girdiklerini ifade eden Işık, “2 sene önce girdiğimiz Sırbistan’da 14 mağazamız var. Belçika’da ise 8 mağazaya ulaşacağız. Avrupa’daki müşterilerimizin yüzde 60’ını yerel halk oluşturuyor. Avrupa’ya, Türklere hizmet verme amacı ile giden şirketlerden değiliz. Yerel halk ile doğru iletişim kurarak onlar tarafından tercih edilmenin yurt dışında başarı getireceğini düşünüyorum” dedi. Işık, online satış kanalında 11 ayrı dilde hizmet verdiklerini söyledi. Almanya-Duesseldorf’taki depodan Avrupa’nın 32 ülkesine 48 saat içerisinde teslimat garantisi verdiklerinin altını çizen Işık, “Yakın zamanda İspanya’da bir depo kurmayı planlıyoruz. Hedefimiz; 48 saati 24 saate indirmek” dedi.
“AVM sayısının fazla olması online perakendenin gelişimini yavaşlatıyor”
Cironun yüzde 24’ünü online satış kanallarından elde ettiklerini söyleyen Işık, Türkiye’nin internet altyapısının iyileştirilmesinin online alışverişi güçlendireceğini söyledi. Türkiye’deki AVM sayısının dünya ortalamasının üzerinde olduğuna dikkat çeken Işık, “İstanbul’daki yüksek AVM sayısı, mağazaya erişimi kolaylaştırıyor. Bu da online perakendenin gelişimini yavaşlatıyor” dedi. “Kendimizi salt ev tekstili ve dekorasyon markası olarak konumlamıyoruz” diyen Işık, geniş bir kategoride ‘ev’ markası olarak hareket ettiklerini ve ürün gamını da buna doğrultuda genişlettiklerini dile getirdi.
“Tavır ve üslup şikayetlerine ben de dönüş yapıyorum”
Mağazalarda v ve online platformda Türkiye’den her yıl 160 milyon k kişiyi ağırladıklarını belirten Işık, müşteri ilişkileri yöne yönetiminde farklı bir model uyguladıklarını söyledi. “CEO olarak mağazalarımızda olan tavır ve üsluptan kaynaklı şikayetleri bizzat ben de aramaya çalışıyorum ve sorun çözülene kadar iletişimimi sürdürüyorum” diyen Işık, yakın zamanda müşteri ilişkileri yönetimine (CRM) maksimum memnuniyeti hedefleyen bir model geliştireceklerini ifade etti. Işık; “Prestige aplikasyonumuzu küresel bir sosyal platforma dönüştürüyoruz. Kullanıcılar burada birbiriyle iletişim halinde olacak. Ekleyeceğimiz gömülü finans sistemi sayesinde taksitlendirme ve sonra ödeme imkanı gibi olanakları sunacağız” dedi.