ADNAN AÇIKGÖZ
Koluman Otomotiv Endüstrisi’nce (KOE) TSK için üretilen DERMAN’ın 8x8 tekerlekli konteyner taşıyıcı DROPS versiyonun 13 adeti daha Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edildi. Bu yıl içinde ordu envanterine giren DROP sayısı 20’ye yükselirken, gelecek yılın ilk çeyreğinde teslim edilen araç sayısı 70’e ulaşacak.
Koluman’ın Mersin Tarsus’taki Ar- Ge ve üretim merkezinde gerçekleştirilen araç teslim törenine Vali Ali Hamza Pehlivan, Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) Başkan Yardımcısı Mustafa Murat Şeker, Koluman Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Saltık katıldı. Türk savunma sanayiindeki atılımların uluslararası arenada büyük yankı uyandırdığını vurgulayan Mustafa Murat Şeker, başarının ardında güçlü ordu ve güçlü emniyet teşkilatının bulunduğunu, iki kurumun önemli bir referans olduğunu söyledi. TSK’ya teslim edilen her ürün ve araçtaki kabul şartlarının önemli bir itibar göstergesi haline geldiğinin altını çizen Şeker, “’TSK kullanıyorsa test edilmiştir, kalitelidir’ anlayışı yaygın. Harekât sahasında sürekli operasyon içinde olması da ürünlerimizin gelişmesine ciddi katkı sağlıyor. Çünkü sahada yaşananlardan aldığımız geri dönüşler, firmalarımızın ürünlerine yansıyor. Bu avantajları kullanarak son yıllarda geliştirdiğimiz ürünleri TSK’ya teslim ediyoruz” dedi.
“Lojistik yoksa çaresiz kalıyorsunuz”
Yakın coğrafyadaki savaşların herkes tarafından takip edildiğine işaret ederek, Rusya-Ukrayna savaşı ile birlikte lojistiğin öneminin bir kez daha görüldüğünü dile getiren Mustafa Murat Şeker, “Askerleri yakıt, malzeme ve mühimmat ile desteklemeniz gerekiyor. Lojistik, birliklerimizle bir yere gidemiyorsa hiçbir anlamı kalmıyor, çaresiz kalıyorsunuz. Sahadan aldığımız bu tecrübelerle tank taşıyıcı, kurtarıcı araç, konteyner ve akaryakıt taşıyıcı projelerini başlattık. Böyle bir aracın Mersin’de yapılması, ülkemizin farklı kabiliyetlerinin savunma sanayiine hizmet ediyor olması çok değerli. Bu araçlardan toplam 70 tane alacağız. Son teslimatı önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde tamamlayacağız” diye konuştu.
“İhtiyaçlara derman olmasını diliyorum”
Mersin’de yer alan 21 firmanın savunma sanayii alanında faaliyet gösterdiğini bildiren veren Vali Ali Hamza Pehlivan ise en kapsamlı yatırımların Koluman tarafından gerçekleştirildiğine dikkat çekti. Cumhuriyetin 100’üncü yıldönümünde savunma sanayiinde önemli mesafeler kat etmenin mutluluk verdiğini kaydeden Vali Pehlivan, “‘Derman’ adıyla TSK ailesindeki yerini alan araçların tüm ihtiyaçlara derman olmasını diliyorum. Zırhlı yapılan araçlar, kahramanca mücadele eden silahlı kuvvetlerimizin imdadına yetişiyor, daha etkin mücadele veriliyor. Türkiye yüzyılına adım attığımız bugünler ile gelecekte ülkemizin yıldızı daha da parlayacak” ifadesini kullandı.
“Fikirler Derman ürünü olarak ortaya çıktı”
Derman’ın ortaya çıkış hikâyesinden de bahseden Kaan Saltık, 2014 yılından bu yana çalıştıkları ASELSAN Hisar projesinin dönüm noktası olduğuna işaret etti. Ordunun ağır yük taşıma kapasitesine sahip off -road kabiliyeti yüksek, lojistik destek aracı ihtiyacının tespiti üzerine çalışmalara başladıklarını aktaran Kaan Saltık, sözlerini şöyle noktaladı: “Kesintisiz destek ve hizmet sağlamayı, tasarımımızın birinci önceliği olarak belirledik. Bakım-onarım, yedek parça temini, eğitim ve teknik destek hizmetleri ile araçların operasyonel verimliliğini artırmayı hedefl edik. Fikir olarak başlattığımız konsept; kurtarıcı, çekici, akaryakıt tankeri ve konteyner taşıyıcı araç olarak, her türlü lojistik destek faaliyetlerinde kullanıma uygun Derman ürünü olarak ortaya çıktı. Entegre lojistik destek özellikleriyle de ön plana çıkan Derman’ı tanıttığımız Londra ve Almanya etkinliklerinde yabancı ordu mensuplarından son derece iyi geri bildirimler aldık. Önümüzdeki süreç, Türk firmalarının savunma sanayiinde markalaşarak dış pazarlarda fark oluşturacağı yıllar olacaktır.” Konuşmaların ardından Vali Ali Hamza Pehlivan ve Koluman Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Saltık tarafından SSB Başkan Yardımcısı Mustafa Murat Şeker ile Kara Kuvvetleri Komutanlığı Lojistik Başkanı Tümgeneral Alparslan Kılınç’a temsili anahtar ve teslim belgesi verildi. Tören, DROPS test sürüşü ile sona erdi.
230 milyon dolar ciro, 80 milyon dolar ihracat
KOE’nin Koluman bünyesindeki hızlı büyüyen şirket olduğunun altını çizen Kaan Saltık ise Tarsus tesisine 2015-2019 yılları arasında yaklaşık 100 milyon dolarlık kapasite artışı ve teknolojik yatırım yaptıklarını anlattı. O günden bugüne her yıl 3 ila 4 milyon dolar arası yatırımla Ar-Ge gücünü artırarak ürün geliştirme çalışmalarını hızla sürdürdüklerini söyleyen Saltık, “Geçtiğimiz sene ISO 500’e girmeye hak kazandık. 2023 yılında 230 milyon dolar ciro yapacağız. İnşallah 80 milyon dolarlık ihracata imza atmış oluruz. Hayata geçirdiğimiz savunma sanayii projeleri, bizim için ayrı bir gurur kaynağı” şeklinde konuştu.