İSTANBUL / EKONOMİ
Koç Üniversitesi ve Esas Holding ortak katkılarıyla Türkiye’nin ilk alternatif yatırımlar merkezi açıldı. Koç Üniversitesi – Esas Alternatif Yatırımlar Merkezi (KUES), alternatif yatırımlar konusunda yeni bir ekosistem oluşturmayı hedefliyor. Koç Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ile İşletme Enstitüsü bünyesinde yürütülen doktora, master ve lisans uzmanlaşma programlarına alternatif yatırımlar konusunda katkı sağlayacak olan KUES, Türkiye’de alternatif yatırımlara dair farkındalığı artırmayı, bilimsel araştırmaları teşvik etmeyi, akademik programlar yürüterek bu alanda kaliteli insan kaynağı oluşturmayı ve global seviyede tanınan bir referans noktası olmayı planlıyor.
Açılışta konuşan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Koç, Holding’in Onursal Başkanı Rahmi Koç’un merkeze özel önem verdiğini belirterek, “Bizim ailede iş bölümleri yapılır ve ona göre görev dağılımı olur. Fakat iki üyemizin üniversite (Koç Üniversitesi) ile ilgili sorumluluğu yok, o iki kişiden biri de benim. Rahmi Bey, KUES’in açılışına ve Esas Holding ile yaptığımız bu işbirliğine çok önem verdi, Ali Bey (Ali Sabancı) ile ayrı bir dostluğu var onun, bugün kendisi katılamadığı için ben buradayım” dedi.
Ekonomik kalkınmada girişimcilik kadar inovasyonun da önemine işaret eden Ali Y. Koç, alternatif yatırımların geleceğin iş dünyasına yön vereceğine inandığını dile getirdi.
Maçın kuralları sürekli değişiyor
Türkiye’nin son dönemde yabancı yatırımcı çekemediğini vurgulayan Koç, “Yabancı sermayeyi neden çekemiyoruz, çünkü ülkemizde son dönemde maçın kuralları devamlı değişiyor. Halbuki dünyada trilyonlarca para gidecek yer arıyor. Bilim temelli araştırmalarla alternatif yatırımları ortaya koymanın ve geleceğin yeni iş kolları için zemin oluşturmanın ne denli kıymetli olduğunun farkındayız. Değerli iş ortağımız Esas Holding ve onun vizyoner lideri sevgili Ali Sabancı ile Türkiye’nin ilk Alternatif Yatırımlar Merkezi’nin temellerini atarken de bu perspektiften yola çıktık. İnanıyorum ki KUES’in yaptığı çalışmalar, yabancı yatırımların çekilmesine rehberlik edecek” ifadelerini kullandı.
“Koç Ailesinin kurduğu sağlık sistemi beni hayata döndürdü”
Esas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı da, geçen yıl ağustos ayında ailesi ile birlikte Yunanistan’da geçirdiği kazayı hatırlatarak, konuşmasına Koç Ailesi’ne teşekkür ederek başladı. Sabancı, “Bugün burada konuşabiliyorsam bu Koç Ailesi sayesindedir. Kaza sonrası, Koç Ailesi’nin kurduğu sağlık sistemi beni hayata döndürdü” dedi. Sabancı “Türkiye’nin geleceği için olumlu bakmak çok önemli. İyi yapanların önüne taş koymak yerine iyi yaptın diyebilmek gerekiyor. İnsan kaynağı çok mühim. Global ölçekte alternatif yatırım alanında uzmanlaşmış bir finansal yatırım şirketi olarak, Türkiye’nin en prestijli üniversitelerinden biri olan Koç Üniversitesi ile böylesine önemli bir işbirliği yapmaktan da gurur duyuyoruz. Esas Holding olarak Aile Ofisi’nden varlık yönetimi modeline geçerken tecrübelerimizi ekosistemle ve endüstriyle paylaşmak istedik. Bu yönde çalışırken endüstri ve akademi iş birliğinin önemi bir kez daha ortaya çıktı. Bu iş birliğinin inovasyonu teşvik edeceğine, bilimsel ve teknolojik gelişmeyi hızlandıracağına, toplumsal fayda ve ülkenin ekonomik büyümesine katkı sağlayacağına inanıyoruz. Sadece Esas Holding ve Koç Üniversitesi olarak değil tüm ekosistem olarak bu merkezi iyi değerlendirebilirsek, alternatif yatırımlar konusunda dünyanın sayılı merkezlerinden biri olabilir” ifadelerini kullandı.
Öte yandan, KUES ile birlikte Koç ve Sabancı isimleri hayır işleri haricinde ilk kez yan yana gelmiş oldu. Ali Sabancı, Koç Grubu ile bugüne kadar sadece bir bankada çok kısa bir ortaklık yaptıklarını hatırlatırken, Ali Koç ise geçmişte Sabancı Ailesi ile işbirliği fırsatları aradıklarını, “Daha önce denedik, ama olmadı” dedi.
■ Dünyada 22 trilyon dolar Türkiye’de 25 milyar dolar
KUES Direktörü Doç. Dr. Uğur Çelikyurt’un verdiği bilgiye göre, hisse senedi, bono ve tahvil ile nakit ve benzeri varlıkları kapsayan geleneksel yatırımlar 2023’te dünyada 230 trilyon dolar, Türkiye’de ise 460 milyar doları buldu. Girişim sermayesi, gayrimenkul, hedge fon, Emtia, altyapı ve diğer varlıkların yer aldığı alternatif yatırımlar ise 2023’te dünya çapında 22 trilyon doları gördü. Alternatif yatırımların geçen yıl Türkiye’deki büyüklüğü ise yaklaşık 25 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.