İZMİR / EKONOMİ
Çalışmalarına sürdürülebilirlik, kalite ve ihracat odaklı büyüme stratejisiyle devam eden Kardemir Çelik, Aliağa’daki hurdadan kütük demir üreten çelikhanesinde kurulu fescon teknolojisiyle sektörde yaygın olarak kullanılan sepet ısıtma yöntemine göre yüzde 15-30 arasında enerji verimliliği sağlıyor.
Halka arz süreci devam eden Kardemir Çelik, 1968 yılında Denizli’deki ilk üretim tesisi ile sanayi yolculuğuna başladı. Firma bugün bin 250’nin üzerinde çalışanı, 7 adet üretim tesisi ve uzun mamul ürün grubunda, yıllık 2,5 milyon tonun üzerindeki üretim kapasitesiyle; uzun çelik, profil, inşaat demiri, filmaşin ve kütük demir ürünleri üreten, aynı zamanda hava ayrıştırma tesisi, karbon üretim tesisi, rüzgâr ve güneş enerjisi santralleri sayesinde yeşil enerjiyle son ürüne kadar üretim gerçekleştiren çok yönlü bir şirket.
“Türk mühendisler kurdu”
Endüstriyel sektörlere yüksek kaliteli çelik ürünleri sağladıklarını belirten Kardemir Çelik Yönetim Kurulu Üyesi Özlem Bakırel, “İzmir Aliağa Çelik Üretim Tesisleri’nde elektrikli ark ocağıyla hurdadan kütük demir üretimi yapan çelikhanemiz, Türkiye’deki benzer tesislerden farklı olarak sepet ısıtma ve fescon olmak üzere iki sistemle üretim yapıyor. Fescon yönteminde enerji kaybının yüzde 15-30 oranında önüne geçiyoruz. Dünyada bu sistemi kullanan nadir şirketlerden biriyiz. Sistemin Türk mühendisler tarafından yapılması da ayrıca çok önemli” dedi.
"Küresel rekabet gücümüzü daha da artırmayı amaçlıyoruz"
Yanı sıra sürdürülebilirlik alanında başka çalışmalar da yürüttüklerini anlatan Bakırel, devamında şunları kaydeti: “Çevresel etkilerimizi azaltma ve enerji bağımlılığımızı minimuma indirme hedefiyle yeşil enerji yatırımlarına hız verdik. 4 MW’lık güneş enerjisi santralini Ekim ayında devreye aldık. Böylece bünyemizdeki Bozyaka Rüzgar Enerjisi Santrali ile birlikte enerji üretimimiz toplamda 24 MW’a ulaştı. Çevre dostu üretim süreçlerimizle, küresel rekabet gücümüzü daha da artırmayı amaçlıyoruz. Sürdürülebilirlik, kalite ve ihracat odaklı büyüme stratejimizle Türkiye’nin ve dünyanın saygın demir-çelik üreticileri arasındaki yerimizi güçlendirirken, ülke ekonomisine ve istihdamına sağladığımız katkıyı en üst seviyeye taşımayı hedefliyoruz. Bu kapsamda yeni enerji santralleri kurma planımız var. Ayrıca çelikhane ve haddehane tesislerinde üretilen ürün çeşitliliğinin artırılması ve üretim kapasitesinin geliştirilmesi amacıyla tesislerimizde modernizasyon ve kapasite yatırımları yapmayı planlıyoruz.”
“İlk 6 ayda, 2023’teki yıllık ciromuza yaklaştık”
Çelik üretim tesisinin yanında, filmaşin ve inşaat demiri üretim tesisi, İzmir Aliağa Profil Fabrikası ve Denizli Profil Fabrikası ile sektöre hizmet verdiklerini vurgulayan Bakırel, “Ege Bölgesi’nin 10’uncu büyük sanayi kuruluşuyuz. Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşu arasında 110. sırada yer alıyoruz. 110’dan fazla ülkeye gerçekleştirdiğimiz ihracatla Türkiye'nin en büyük 1.000 ihracatçı listesinde 121'nci sıradayız. Geçen yıl 11,6 milyar TL olan ciromuz, 2024’ün ilk 6 aylık döneminde 8,9 milyar TL olarak gerçekleşti. Aynı dönem sonunda net karımız ise 780 milyon TL’yi aştı.” şeklinde konuştu.