Mehmet Nabi BATUK
Uygun iklim özelikleri ve 6. bölge teşvikleri ile Şanlıurfa’da kümelenmeye başlayan meyve sebze kurutma tesislerinin ilki üretimine başladı. Jelkim Biyoteknoloji AŞ tarafından Şanlıurfa Gıda İhtisas OSB’de 150 milyon TL yatırımla kurulan tesiste sözleşmeli olarak üretilen domateslerin kurutma işlemine başlandı. Domatesler BRC kallite standartlarına uygun proseslerle kurutulup özel ambalajlarla yurt dışına gönderilecek. Şirketin ilk etapta hedefinde ABD, Kanada ve Avrupa var. Jelkim Biyoteknoloji AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Gerger, tüm ürünlerini Frenk’s Aden marka ismiyle yurt dışı pazarlara sunacaklarını söyledi. Gerger, “Fabrikamızın üretim hatlarının tamamının inşasını bitirdik. Üretim sürecimiz hızlı bir şekilde devam ediyor. İdari Binamızın tamamlanma oranı da yüzde 90’a ulaştı. 1 ay içerisinde tüm fiziki yatırımları tamamlamış olacağız. Üretimde ilk etapta domates bizim amiral ürünümüz oldu. Önümüzdeki süreçteki en önemli hedeflerimiz üretim kapasitemizin tam olarak değerlendirilmesi ve yeni pazarlar olacak. Ardından biber, portakal, limon, patlıcan ürünlerini de kurutup ürün portföyümüzü geliştirmeyi hedefliyoruz. Yılın 12 ayında sebze ve meyveleri mevsiminde ürettirip işleyip yüksek katma değerle yurt dışı pazarlarımızda değerlendireceğiz” dedi. İstihdamda kadınlara da pozitif ayrımcılık uyguladıklarını ifade eden Gerger, “İlk etapta istihdam ettiğimiz 100 kişinin 90’ı kadınlar” şeklinde konuştu.
Kurutulmuş meyve sebze ürünlerine yönelik Avrupa, ABD ve Kanada’dan ciddi talep olduğunu kaydeden Gerger, “Bu pazarlarda Mısır önemli bir rakibimiz ama pazar problemi yaşayacağımızı düşünmüyoruz. Çünkü tazeliği ve aroması ile ürünümüz İtalya gibi bu alanda öncü ülkelerin standartlarına eş değer kaliteye sahip. İskenderun ve Mersin limanları üzerinden bu ülkelere ulaşıp Şanlıurfa’ya daha çok döviz girdisi sağlamayı amaçlıyoruz” diye konuştu.
“Sözleşmeli tarımda 800 dönüm hedefliyoruz”
Domatesin ardından kış sezonunda narenciye ürünlerine yoğunlaşacaklarını dile getiren Serhat Gerger, şöyle devam etti: “Urfalı çiftçilerimizin ürettiği tüm ürünleri Amerika’daki sofralara ulaştırmak istiyoruz. Şuanda ham madde ihtiyaçlarımızın karşılanması için yaklaşık 200 dönümde tohum desteği ile yetiştirdiğimiz domateslerimizin hasadına başladık. Önümüzdeki süreçte hem sözleşmeli üretim alanımızı artıracağız, hem de farklı sebzelerde de sözleşmeli üretime başlayacağız. Bu yıl sözleşmeli üretim alanlarımızın 800 dönüme ulaşmasını hedefliyoruz.”