HÜSNİYE GÜNGÖR
JDE Ofçay Ülke Müdürü Michael Çalıkuşu, Türkiye’deki çay ve kahve pazarının son dönemde önemli bir büyüme ivmesi gösterdiğini söyledi. Kişi başı kahve tüketiminin yüzde 5 arttığı 2023’te pazarın yarım milyar Euro’ya ulaştığını söyleyen Çalıkuşu, “Hacim olarak zaten daha büyük olan çay pazarı da geçtiğimiz yıl yüzde 4 oranında istikrarlı bir büyüme gösterdi. Her iki pazarda da küresel bir oyuncu olan JDE, yerel ve ihracat bazında talep arttıkça Türkiye’yi bir merkez haline getirmeyi planlıyor” dedi.
Hollanda merkezli dünyanın önde gelen kahve ve çay şirketi JDE Peet’s iştiraki olan Jacobs Douwe Egberts (JDE), 2015’te Türkiye pazarında faaliyet göstermeye başladı. Şirket 2018’de OF Caysan’ı (Ofcay) satın alarak çay işine girdi ve Türkiye’deki ölçeğini büyüttü. Çalıkuşu, şirketin böylelikle Türkiye’deki içecek ayak izini genişlettiğine dikkat çekti.
Çay ve kahve pazarı eşitlenecek
EKONOMİ’nin haftalık İngilizce yayını TR MONITOR’e konuşan Çalıkuşu, tüketici alışkanlıklarındaki değişikliğe bağlı olarak özellikle kahve pazarının son yıllarda yüzde 5 büyüyerek yarım milyar Euro’nun üzerine çıktığına dikkat çekti. Çalıkuşu’na göre, tüketici araştırmalarına dahil edilmeyen oteller, restoranlar ve kafeteryalar eklendiğinde çok daha büyük bir pazar büyüklüğüne ulaşılıyor. “Geçen yıl yüzde 4 büyüyen çay pazarı çok daha büyük olmakla birlikte bu iki pazar birbirine çok yaklaşacak. Hatta orta vadede kahve pazarının çay pazarını geçeceğini öngörüyoruz” dedi.
İki pazar arasındaki rekabetin çay sektörü için de önemli olduğunun altını çizen Çalıkuşu şöyle konuştu: “Çay kendini yeniden keşfediyor ve bitki çayları gibi farklı ambalaj ve tatlara girme fırsatı buluyor. Siyah çay hala yüzde 90 oranında baskın olsa da aromalı, yeşil ve beyaz çaylar gibi yeni türlere artan bir ilgi var. Siyah çayda da premium marka sayısının artığına şahit oluyoruz.”
Pazardan hızlı büyümek istiyor
JDE’nin yenilikçi ürünleri ve güçlü marka stratejileriyle her iki pazarda da önemli bir oyuncu olduğunu belirten Çalıkuşu, Jacobs markasının pazar payının saf hazır kahve segmentinde yüzde 20’nin üzerinde olduğunu söyledi. Buna karşılık kapsül kahve kategorisinde bu oran yüzde 45’e, filtre kahve kategorisinde ise yüzde 30’a ulaşıyor. Premium kahve kategorisinde hızlı büyüme gösteren L’OR ise kapsül kahve pazarında yüzde 10’luk bir paya sahip.
JDE Ofçay, Türkiye’de iç pazar ve bazı ihracatlar için granül hazır kahve paketliyor. Üretimin kalanı genellikle daha gelişmiş pazarlarda yapılıyor. Ancak Çalıkuşu’na göre beklenti, talep arttıkça, Türkiye’nin bir merkez haline gelmesi yönünde. Çalıkuşu, yerel üretimimi ve kahve paketleme hatlarıyla çay üretimini artırmak istediklerini belirterek “Kahve ve çay pazarından daha hızlı büyümek istiyoruz. Önümüzdeki üç ila beş yıllık planlarımız dahilinde farklı kahve kategorilerindeki liderliğimizi sağlamlaştırmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
‘Enflasyonist ortamda evde çay ve kahve tüketimi artıyor’
Ekonomik zorlukların yaşandığı dönemlerde özellikle evde kahve ve çay tüketiminin artığına dikkat çeken JDE Ofçay Ülke Müdürü Michael Çalıkuşu “İnsanlar tasarruf etmeye ve çok daha büyük ürünlerin alımını kısıtlayarak geçimlerini sağlamaya çalıştıkça, evde ya da dışarıda arkadaşları ve aileleriyle daha fazla zaman geçiriyor. Biz de tüketiciye uygun fiyatlı lüksler dediğimiz şeyleri sunma ayrıcalığına sahibiz. İnsanların yaşamlarını iyileştirmeye katkıda bulunmak istiyoruz” dedi.