YENER KARADENİZ / İSTANBUL
Küçük ev aletleri sektörü, Türkiye’de son yıllarda hızla büyüyen ve değişen tüketici ihtiyaçlarıyla şekillenen dinamik bir alan olarak dikkat çekiyor. Pandemi sonrası dönemde, sağlıklı yaşam, pratiklik ve teknolojik yenilikler sektördeki talebi artıran başlıca unsurlar oldu.
Sektör, robot süpürgeler, airfryer ve espresso makineleri gibi yenilikçi ürünlerin yaygınlaşmasıyla büyüme ivmesini sürdürüyor. Söz konusu alanda faaliyet gösteren Arzum’un Genel Müdürü ve İcra Kurulu Başkanı Evren Albaş, özellikle son birkaç yıldır hayatımıza giren ev robotları alanında yaşanan gelişmelere dikkat çekerek, robot teknolojilerin evde çok daha fazla alanda çok daha farklı fonksiyonlarla yer almaya hazırlandığını söyledi.
Albaş, “Şu an ticarileşme sürecine giren ev robotlarının yakında ev güvenliği, yaşlı bakımı fonksiyonları ile birlikte süpürme ve temizleme özelliklerini de tek bir üründe birleştireceğini öngörüyoruz” dedi. Bu konuda yılda 1 milyon adetten fazla satılan robot süpürgeleri örnek gösteren Erbaş, yapay zekâ ve mobilite teknolojilerinin bu ürünlere farklı özellikler kazandırdığını belirtti.
“İnovasyon ve Ar-Ge’ye ağırlık vereceğiz”
Pazar araştırma şirketi Fact.MR’ın raporuna göre, küresel ev robotu pazarı 2022 yılında 12,1 milyar dolara ulaştı. Ev robotlarının dünya çapındaki satışlarının yıllık yüzde 20,6’lık bir büyüme oranıyla 2033 sonuna kadar 95,1 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşması öngörülüyor.
4 Kasım 2024’te Arzum’un dümenine geçen Albaş, küçük ev aletleri sektörü ve Arzum’un yeni dönemi ile ilgili rekabet halinde oldukları tüm ürün kategorilerinde inovasyona ve Ar-Ge’ye ağırlık vereceğini kaydetti. “Arzum olarak, tüketicilerle aramızdaki güven ilişkisini inovasyon ve dijital dönüşüm hamleleriyle güçlendireceğiz. Hem yerel hem de uluslararası pazarda daha geniş bir etki yaratmayı amaçlıyoruz” dedi.
Satışların yarısı geliştirdiği ürünlerden
Uzun yıllar ortalamasına bakıldığında küçük ev aletleri, toplam elektrikli tüketici ürünleri pazarının üzerinde büyüyen bir sektör olarak öne çıkıyor. Pandemiden çıkışta robotik teknolojiler, şarjlı ürünler ve artan sağlıklı beslenme farkındalığına hizmet eden pişiriciler ile bu büyümenin çok güçlendiğini anlatan Evren Albaş, büyüme trendinin devam edeceğini söyledi.
Albaş, “Bağımsız bir araştırma kuruluşunun Ekim 2024 pazar araştırma sonuçlarına göre evdeki en önemli yardımcıların başında gelen küçük ev aletleri pazarının adette yüzde 6,3, ciroda ise TL bazında yüzde 61,7 büyüdüğünü görüyoruz” dedi.
Kendilerinin de söz konusu alanda Ar-Ge ve tasarıma önem verdiklerine dikkat çeken Albaş, şu an toplam satışlarının yaklaşık yarısının tasarımını kendi Ar-Ge ekiplerinin yaptığı ürünlerden oluştuğunu dile getirdi. Arzum’un cirosu, 2024’ün 9 aylık döneminde enflasyondan arındırılmış şekilde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 7,5 artırarak 3,8 milyar TL’ye ulaşmıştı. Bu da söz konusu gelirin yaklaşık 2 milyar TL’lik kısmının Arzum’un kendi geliştirdiği ürünlerden elde edildiği anlamına geliyor.
Bu yıl birçok yenilikçi ürünle tüketicilerin karşısına çıktıklarını söyleyen Albaş, Arzum Thermogusto ve OKKA Espresso serisi gibi yeni ürünleri piyasaya sunduklarını belirtti. Albaş, “Thermogusto, hem Türk hem de dünya mutfağından tariflerle yemek yapmayı keyifli hale getiriyor. OKKA Espresso serisi ise evde barista kalitesinde kahve deneyimi sunuyor” dedi.
Küçük ev aletleri pazarında küresel rekabetin yoğun olduğuna dikkat çeken Albaş, Arzum’un 55 ülkeye ihracat yaptığını belirtti. Almanya, Dubai, ABD ve Hong Kong’da bulunan iştiraklerinin büyüme stratejilerinde önemli bir rol oynadığını vurgulayan Albaş, “Dinamik yönetim anlayışımız sayesinde, fikirden pazara kadar geçen süreci kısaltarak rekabette öne çıkıyoruz” dedi.
Türk markaları Ar-Ge’ye daha fazla odaklanmalı
Evren Albaş, geniş ürün gamı ve yaygın servis ağıyla Arzum’un sektördeki rekabet avantajını koruduğunu belirtti. Türkiye genelinde 20 bin satış noktası ve 213 yetkili servis ile hizmet verdiklerini söyleyen Albaş, “Evden eve hizmetimizle müşterilerimizin memnuniyetini artırıyoruz” dedi.
Türk markalarının uluslararası pazarda daha fazla pay alması gerektiğini vurgulayan Albaş, Ar-Ge yatırımlarının önemine değindi. Albaş, “Türkiye’nin stratejik konumu ve tasarım yeteneği, küçük ev aletleri sektöründe markalarımız için büyük fırsatlar sunuyor. Bu potansiyeli doğru değerlendirmek için tasarım ve teknolojiye odaklanmalıyız” görüşünü paylaştı.