Şebnem TURHAN
Geçen yılın mart ayında halka açılan Hitit Bilgisayar, pandemi sonrası toparlanmaya çalışan havacılık sektöründe 14 yeni anlaşmaya imza atarken, şirketin Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nevra Onursal Karaağaç, son 5 yılın en başarılı performansını sergilediklerini dile getirdi. Şirketin ihracatçı konumu sayesinde gelirlerinin büyük bölümünün döviz bazında olduğuna işaret eden Karaağaç, “Hitit’in faaliyet yapısı, ihracat bedelinin yüzde 40’ının TCMB’ye aktarılmasına ilişkin mevzuattan şirketi muaf tutuyor. Bu yapı, TL krediye erişim imkanını kısıtlıyor olsa da bu ihtiyaç gerek duyulduğunda farklı kredi kanalları ile karşılanabiliyor. Ayrıca halka arz fonu da bu ihtiyacı büyük oranda minimize etmiş durumda. Bu kapsamda, Hitit’in döviz geliri elde ederken maliyetlerinin büyük oranda TL olması mevcut konjonktür uyarınca doğal bir hedge yapısı ve avantaj oluşturuyor” dedi.
EKONOMİ Gazetesi’nin sorularını yanıtlayan Karaağaç, finansal olarak pandeminin etkilerini Hitit Bilgisayar Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nevra Onursal Karaağaç, şirketin ihracatçı konumu sayesinde gelirlerinin büyük bölümünün döviz bazında olduğunu belirtti. tamamen sildiklerini söyleyerek “Şu anda 6 kıtada, 45 ülkeden çoğunluğu havayolu şirketi olan 62 partnerimiz var. Üç senede partner sayımızı üç kat artırdığımızı söyleyebilirim. Yaptığımız anlaşmaların çok büyük bir kısmı, yabancı firmalarla oluyor. Yani gelirimizin çok büyük kısmı ihracattan geliyor” dedi.
Karaağaç, şunları söyledi: “Şu anda 6 kıtaya teknoloji ihraç ediyoruz. Afrika ve Asya, ağırlıklı olarak bulunduğumuz bölgeler arasında. Buralardaki bilinirliğimizden aldığımız güçle bu coğrafyalarda ilerlemeye devam edeceğiz. Gelecek dönemde Güney ve Kuzey Amerika ve Avrupa, özellikle ağırlık vereceğimiz rotalar olacak. Hollanda ofisimizin kurulum çalışmaları sürüyor bunu da yakın zamanda tamamlamayı hedefliyoruz.”
“Net kârda daha güçlü tablo göreceğiz”
Karaağaç, havacılık sektöründeki pozitif seyrin artarak devam edeceği beklentisine paralel mevcut partnerlerinin iş hacimlerindeki artışlar, 2022’de portföye katılan yeni partnerler ve 2023’te kazanılacak partnerlerin yaratacağı katkılar dikkate alındığında, bu yılın ciro, EBITDA ve net kar seviyesinde önemli artışların bekleneceği bir sene olacağını söyledi. Sektörlerinde ihale, proje süreçlerinin uzun zaman alabildiğini dile getiren Karaağaç, “Örneğin 2022’de hatta zaman zaman 2021’de imzalanan anlaşmaların gelire yansıması 2023’te ancak görülebilecek. Bu dönemde olduğu gibi hem Ar-Ge faaliyetlerine hem de fon kullanım yeri raporu uyarınca belirlenmiş alanlardaki yatırımlarımızı sürdürmeye devam edeceğiz. Özellikle 2022’nin 3. çeyreği sonuna kadar TL varlıkların yaratmış olduğu kur farkı zararı etkisi kaynaklı net kar baskısının ortadan kalkmış olması sebebiyle de önümüzdeki dönemlerde net kar seviyesinde çok daha güçlü verilerin gözlemlenmesini bekliyoruz” diye konuştu.