AYSEL YÜCEL/NEVŞEHİR
Sabancı Topluluğu’nun beyin göçünü beyin gücüne dönüştürmeyi amaçlayarak başlattığı ve gençlere girişimcilik ruhunu aşılamayı hedefleyen Sabancı Gençlik Seferberliği projesi, Türkiye’nin farklı illerine yapılan yatırımlarla genişliyor. Sabancı, 4. merkezini Brisa’nın önemli teknolojik üslerinden biri olan fabrikasının da yer aldığı Aksaray’da açtı. Aksaray Üniversitesi iş birliğinde hayata geçirilen Brisa Teknoloji ve Etki Merkezi’nin açılışında konuşan Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper, proje üç yıl içerisinde Türkiye’de 35 merkezi Türkiye’de, iki merkezi de yurt dışında açıp 37 merkezle toplam 30 bin gence ulaşmayı hedeflediklerini söyledi. Yurt dışındaki merkezler için adres Almanya ve ABD olacak.
Brisa Teknoloji ve Etki Merkezi’nin faaliyetleri, Brisa’nın mobilite dönüşüm yolculuğu ile uyumlu şekilde yenilikçi ve akıllı teknolojiler geliştirmeye odaklanacak. Brisa Teknoloji ve Etki Merkezi’nin geçen salı düzenlenen açılış törenine Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper’in yanı sıra Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alpay Arıbaş, , Sabancı Holding Mobilite Çözümleri Grup Başkanı Cevdet Alemdar, Brisa CEO’su Haluk Kürkçü ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.
“Dünyada yetenek savaşları başladı”
Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper, dünya çapında yetenek savaşlarının başladığına dikkat çekerek, Türkiye’de geleceğe dönük en büyük problemlerin başında gençlerin yurt dışına gitmesi olduğunu dile getirdi. Alper, “Bugün Türkiye olarak biz yetenek savaşlarında maalesef göç alan değil göç veren durumundayız. Bu durumu tersine çevirmek için biz bütün gücümüzü daha fazla inovasyona ve katma değerli ürünler geliştirmeye harcamalıyız” diye konuştu. Sabancı Gençlik Seferberliği’nin de bu amaçla başladığına dikkat çeken Alper, Türkiye’nin dört bir yanında Teknoloji ve Etki Merkezlerini yaygınlaştırdıklarını söyledi. Bu merkezlerde geleceğin gelişmiş liderlerlerini yetiştirmek istediklerine işaret eden Alper, “Gençlere inanmak, güvenmek ve sürekli gelişim için desteklemek, bu merkezlerin temel felsefesini oluşturuyor ” dedi.
Brisa CEO’su Haluk Kürkçü de merkezin öncelikle, gençleri yeni nesil becerilerle donanımlı hale getirmeyi hedeflediğini anlattı. Kürkçü, “Brisa Dönüşüm Akademisi’nin geniş eğitim portföyünü öğrencilerin erişimine açarak, çağımızın kritik alanları olan yapay zeka, girişimcilik, siber güvenlik gibi konuların yanı sıra, karbon ayak izi ölçümü, sürdürülebilirlik uzmanlığı, akredite ve sertifikalı eğitimlerimiz ile öğrencilerin yeterliliklerini artırılması amaçlanıyor. Merkezlerimizi tasarlarken aynı zamanda bir kuluçka alanı olarak da konumlandırdık. Bu sayede yenilikçi fikri olan öğrenciler veya girişimciler, sunduğumuz teknolojik donanımlarla prototip tasarlayabilecek. Özellikle mobilite, sürdürülebilirlik alanlarında girişimcilerle ortak çalışma ve iş birliği fırsatları oluşturacağız” dedi.
“Öğrencilerimize yeni ufuklar açacak”
Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alpay Arıbaş, açılış töreninde yaptığı konuşmasında üniversite ve sanayi arasındaki iş birliğinin önemine vurgu yaparak, “Brisa Teknoloji ve Etki Merkezi’nin, Üniversite-Sanayi iş birliğinin somut bir ürünü olarak Aksaray girişimcilik ekosistemindeki boşlukları dolduracağını düşünüyoruz” dedi. Genç girişimcilerin bu tür etki merkezinde yetiştirilmesinin, bölgedeki ekonomik kalkınmayı hızlandıracağını, nitelikli iş gücü sayısını artıracağını aynı zamanda teknoloji ve inovasyon odaklı bir üretim kültürünün oluşmasına katkı sağlayacağını söyledi.
Brisa Teknoloji ve Etki Merkezi’nden, Aksaray Üniversitesi’nde Yazılım Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği ve Kimya ve Kimyasal İşleme Teknolojileri gibi bölümlerde okuyan öğrenciler başta olmak üzere 18-34 yaş arasındaki lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri, araştırmacılar ve genç girişimciler faydalanabilecek.
Tüm grup şirketleri “seferber” olacak
Cenk Alper, tüm grup şirketlerinin Sabancı Gençlik Seferberliği projesi için yatırım planladığını açıkladı. Brisa Teknoloji ve Etki Merkezi’nin, gençlerin teknolojik güce en yakından şahit olabilecekleri bir yer olacağını ifade eden Alper, “Brisa, teknoloji alanındaki bilgi birikimini gençlere açarken, onları geleceğin becerileri ile donatacak, akredite ve sertifikalı eğitimlerle destekleyecek ve Aksaray fabrikasında akıllı teknolojilerle geliştirilen projelerine dahil edecek. Gençleri, cesaretlendirerek, mobilite dönüşümü ile uyumlu yeni fikirlerin bu merkezden yeşererek somutlaşmasına ve bir kültür dönüşümüne de öncülük edecek” açıklamasını yaptı.