ADNAN AÇIKGÖZ/MERSİN
Fransa Savunma Bakanlığı’nca hazırlanan 65 sayfalık ‘Industrie Turque des Drones-Türk Drone Sektörü’ başlıklı raporda, Türk savunma sanayisinin kapasitesi ve hedefleri değerlendirildi. Türkiye'deki drone teknolojisi ve genel savunma ekosisteminin son derece hızlı bir gelişim gösterdiğinin vurgulandığı raporda; Aselsan, Roketsan ve Havelsan gibi kurumlar ile işbirlikçi oluşumların ülke içinde yerli ve milli imkânlarla ürettiği stratejik projelerin detayları paylaşıldı. Bayraktar TB2 benzeri insansız hava araçlarının saha başarılarıyla Türk drone sanayisinde öne çıktığının belirtildiği raporda, İnsansız Deniz Araçları (İDA) üretimine de değinildi. Çalışmada; Mersin’deki ofislerinde denizcilik sistemleri, havacılık ve denizcilik elektroniği, insansız araçlar, radar sistemleri ve radar donanım/yazılım çözümleri üreten Kayacı Savunma A.Ş.’nin geliştirdiği Türkiye’nin ilk İDA’sı ‘OKHAN’a ayrı bir parantez açıldı.
“Sürdürülebilirliği garanti altında”
Raporda, ülkenin bu alandaki lider projeleri arasında gösteriler OKHAN için şu ifadelere yer verildi: “DIMDEX 2024’te tanıtılan OKHAN, sahil güvenlik görevleri üstlenecek. Keşif, gözetleme, istihbarat toplama, yüksek değerli birim koruma, ana birimlere eskortluk edebilme, silahlandırıldığında ise taarruz ve savunma görevlerinde kullanılabilen OKHAN, faydalı yük ve silah sistemlerini taşıyabilecek. 24 kilometre menzile, EO sistemlerine ve uydu telemetrisine sahip olan sistemin 2 yıldır çalışır durumda olduğu açıklandı. OKHAN’ın sürdürülebilirliği, Türk Deniz Kuvvetleri’nin garantisi altındadır.”
"Testler tamamlandı, izinler alındı"
Fransa Savunma Bakanlığı başta olmak üzere uluslararası arenada dikkat çekecek bir projeye imza atmaktan dolayı gurur duyduklarını belirten Kayacı Savunma A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kayacı, OKHAN’ın gece seyri, uydu ve RF sinyal kesici testlerinden başarıyla geçtiğini söyledi. Otonom Seyir Kontrol Sistemi, Pasif Reflektör Radar ve RF Sinyal Kesici ürünleri için Millî Savunma Bakanlığı üretim izninin onaylandığını bildiren Hakan Kayacı, “OKHAN’da seri üretim aşamasına gelmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Ülkemizin bulunduğu hassas coğrafyada, operasyonel savunma ve güvenlik açısından ihtiyaç duyulan kritik donanım ve yazılımların üretilmesi için çalışıyoruz. Ana hedefimiz, milli ve yerli ürünlerle savunmada tam bağımsız ülkeler arasına girmektir” dedi.
11,4 metre uzunluğundaki OKHAN, 390 beygirlik motoruyla 30 knot sürat yapabiliyor. 350 deniz mili menzilli ve kripto LOS haberleşme sistemine sahip tam otonom seyir kabiliyetli OKHAN; mühimmat fırlatıcı lançer, aktif-pasif radar reflektör ile RF karıştırıcı ve diğer elektronik harp sistemlerini bünyesinde barındırıyor.