YENER KARADENİZ
Tüm dünyada 30’dan fazla ülkede 850 mağaza ile hizmet veren FLO Group, geçen yıl 55 milyon çift olan satışını bu yıl sonunda 57 milyon çifte ulaştıracak. Grubun cirosu ise 16,6 milyar TL’den 34 milyar TL’ye çıkacak. Önümüzdeki yıl adetsel olarak yüzde 5 büyüme hedeflediklerini söyleyen FLO Group CEO’su Yenal Gökyıldırım, teknoloji ve yenilenebilir enerji gibi yatırımlara da önem verdiklerini belirterek, “Şanlıurfa’da 20 milyon dolar yatırım ile güneş enerjisi santrali (GES) yatırımı yaptık. GES ile genel merkez, fabrika ve cadde mağazalarımızın enerjisinin yüzde 33’ünü yenilenebilir enerji kaynaklardan elde etmeye başladık” dedi. FLO Grup, kendi markaları Lumberjack, Kinetix ve Polaris’in yanı sıra uzun dönemli stratejik ortaklık yürüttüğü markalar ile de tüketiciler ile buluşuyor. Bunlar arasında da Reebok, Nine West, Lotto, U.S. Polo ASSN, Dockers By Gerli gibi markalar yer alıyor. Grubun Şanlıurfa’da da tedarikinin yüzde 10’unun karşılandığı yıllık 3 ila 3,5 milyon çift üretim kapasiteli bir de üretim tesisi bulunuyor.
GES yatırımlarına devam edecek
Grubun Şanlıurfa’da hayata geçirdiği GES yatırımı dolayısıyla basın mensupları ile bir araya gelen Yenal Gökyıldırım, perakende sektörü için bir ilk olduğunu belirttiği yatırım ile bir yılda 6 bin hanenin elektriğine eş değer, yaklaşık 30 GW/y enerji üretimi elde edilecekleri bilgisini verdi. 20 milyon dolarlık yatırımla yaklaşık 18,5 ton karbon salımının da önüne geçeceklerini belirten Gökyıldırım, söz konuşu yatırımlara devam edeceklerini belirterek, “Özellikle bugün geldiğimiz noktada sürdürülebilirliğin bizi nereye götürebileceğini görmüş bir şirket olarak, enerji verimliliğini artırmak aynı zamanda hava kirliliği ve karbon emisyonunu azaltarak çevre dostu bir enerji tüketimi yapmak adına yenilenebilir kaynaklar elde etmemiz kaçınılmaz bir hal aldı. Biz de bu kapsamda güneşlenme süresi açısında en avantajlı illerimizin başında gelen Şanlıurfa’da önemli bir adım attığımıza inanıyoruz” diye konuştu. Gökyıldırım, 5 yıl içinde grubun tüm enerji ihtiyacının yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanacağını söyledi.
Grup, 10 yıl önce Şanlıurfa’da günlük 12-13 bin çift kapasiteli Türkiye’nin ve bölgenin de en büyük ayakkabı üretim tesisi yatırımını hayata geçirmiş. Bin 600’e yakın çalışanın istihdam edildiği tesis, grup tedarikinin yüzde 10’unu karşılıyor. Kalanı ise diğer tedarikçilerden sağlanıyor. Yenal Gökyıldırım, FLO’nun öncülük ettiği bölgede zamanla farkı ayakkabı üretim tesislerinin de faaliyete geçtiğini belirterek, “Bugün Şanlıurfa’da kümelenme kapsamında yaklaşık 20 fabrika aktif olarak çalışıyor ve yaklaşık 6 bin kişi ayakkabı sektöründe istihdam ediliyor. Fabrikamızda ise bin 500’ün üzerinde istihdama sahibiz. Göç veren ve istihdam imkanlarının da sınırlı olduğu Şanlıurfa’da kurulan sektörel kümelenme modeli yerel kalkınma ve kadınların iş yaşamına katılımı için oldukça önemli bir model” dedi. Gökyıldırım, FLO’nun üretim tesisinde kadın istihdam oranının yüzde 10 olduğunu kaydetti.
“İthalata yöneldiğimiz iddiası şehir efsanesidir”
Gökyıldırım’ın verdiği bilgilere göre grubun tedarikinin yüzde 85’i Türkiye’den sağlanıyor. Ancak yabancıların yanı sıra yerel zincirlerin de son dönemde yurtdışından tedarike yöneldiği iddiası ile sektör ithalatına gelen vergilerin daha da artırılması gerektiği belirtiliyor. Gökyıldırım, bu konuda sık sık FLO’nun isminin geçmesi ve ithalatı artırdıkları iddiasının bir şehir efsanesi olduğunu belirterek, “Yüzde 15 ithalat uzun süredir aynı oranda devam ediyor. Bizim hiçbir zaman yüzde 15’i geçmedi. İthali de burada üretilemeyen ürünler olduğu için mecburen getiriyoruz” dedi.
2024’te en az 1,4 milyar TL yatırım yapacak
Grup, FLO mağazalarının yanı sıra, yaklaşık 200 mağazaya ulaşan Sneaker ve giyim zinciri IN STREET ile de mağazalaşıyor. Öte yandan Lumberjack ve Reebok gibi monobrand mağazaları da açılıyor. Türkiye’de yüzde 30 paya sahip olduklarını söyleyen Gökyıldırım, “200 tedarikçimizle birlikte çalışıyoruz. FLO Teknoloji şirketimiz ile önemli bir açılım yaptık. 200 kişilik teknoloji ekibimiz ile kendi teknolojimizi üretiyoruz. Toplamda baktığımızda 15.000’in üzerinde doğrudan, 70.000 civarında dolaylı istihdam sunuyoruz. 2022 yılında toplam 818 milyon TL’yi bulan yatırımımızı bu yıl 1,4 milyar TL’ye yükselttik. Son 2 yılda 150 milyon TL civarında teknoloji yatırımı yaptık. 2023 yılında 255 milyon TL’ye çıkardık. 2022 yılında 16,5 milyar TL olan ciromuzu katlayarak 2023 yılında 34,1 milyar TL’ye ulaştık. 57 milyon çift ayakkabı satış rakamına eriştik” dedi. Henüz bütçeyi tamamlamadıklarını söyleyen Gökyıldırım, 2024’te de yatırımın 1,4 milyar TL’nin altında kalmayacağı bilgisini verdi.