ABDULLAH SÖNMEZ / ESKİŞEHİR
Dijital dönüşümün hızla ilerlediği sağlık sektöründe, yapay zeka temelli çözümler diş hekimliğini de yeniden şekillendiriyor. Diş hekimliğinde kullanılan özellikle röntgen filmlerinin yapay zekayla otomatik olarak analiz ederek bir hekim gibi raporlanmasını sağlayan yazılımlar geliştirdiklerini belirten CranioCatch Kurucu Ortağı ve CEO’su Prof. Dr. İbrahim Şevki Bayrakdar, “Geliştirdiğimiz klinik karar destek sistemi yazılımı ile diş hekimliğini yapay zekanın gücüyle dönüştürmeyi amaçlıyoruz. Dijital olarak tüm hasta kayıtlarının otomatik olarak sisteme entegre eden bu yazılım ile diş röntgen filmlerini otomatik olarak analiz ederek anatomik yapıları ve patolojileri tespit edebiliyoruz. Bu sayede hekimin doğrulama yaparak nihai tanı ve tedavi planını oluşturması daha hızlı ve güvenli hale geliyor” dedi.
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde dünyada diş hekimliğinde kullanılan ilk yapay zekâ laboratuvarını kurduklarını vurgulayan Bayrakdar, “2020 yılında bu laboratuvarda akademik çalışmalarımız olgunlaştı. Yazılımımızın klinikte hekimlere destek olarak iş süreçlerini hızlandıracak yapıda olunca ürün dönüşüm sürecini başarıyla tamamladık. Girişimimiz bu şekilde doğdu” diye konuştu.
Diş hekimleri ve teknik personelden oluşan 27 kişilik ekiple faaliyetlerini sürdürdüklerini aktaran İbrahim Şevki Bayrakdar, “Pazar henüz yeni şekilleniyor. Yapay zeka teknolojileri geliştiren bir şirket olarak amacımız, kısa vadede pazardaki marka bilinirliğimizi artırarak global bir çözüm sağlayıcısı olmak” açıklamasında bulundu.
Özbekistan ve Yunanistan’da distribütörlük anlaşmalar var
Yazılımlarının Türkiye’de ve dünyada farklı lokasyonlarda kullanıldığına dikkat çeken Bayrakdar, iç pazarda Ankara, Çukurova, Bahçeşehir, Okan, Kent ve Lokman Hekim üniversitelerinin yanı sıra birçok klinikle aktif olarak çalıştıklarını açıkladı. Ayrıca Eskişehir Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi’nde başlattıkları pilot uygulama ile Sağlık Bakanlığı öncülüğünde Türkiye geneline yayılmayı planladıklarını söyleyen Bayrakdar, yazılımlarını ihraç ettiklerinin de altını çizerek, “Yurtdışında ise Polonya, Brezilya, Suudi Arabistan gibi ülkelerde yazılımımız kullanılıyor. Ayrıca Özbekistan ve Yunanistan’da distribütörlük anlaşmalarımız var. Özellikle bu yıl içerisinde satış tarafında aşama kat edeceğimizi düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.