İZMİR/EKONOMİ
İzmir Serbest Bölgesi’nde (İZBAŞ) yatırım kararı alan, dünyanın en büyük kompresör üreticilerinden biri olarak 28 ülkede faaliyet gösteren Çin merkezli Kaishan Group’un üst yöneticileri İzmir’de buluştu. Kaishan Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Cao Ke Jian, Başkan Yardımcısı Hu Yizhong, Yurtdışı İşletmeler Başkanı Cui Feng ve Kaishan ABD CEO’su Dave George’un da aralarında bulunduğu 42 kişilik heyet; İZBAŞ’ta 20 bin metrekare alanda inşa edilecek fabrika sahasında incelemelerde bulundu.
“İZBAŞ’ta yatırıma devam etmek istiyoruz”
Ziyarette Kaishan’ın yatırımı hakkında detaylı bilgiler veren Cao Ke Jian, Çin dışındaki üçüncü fabrikasını İZBAŞ’ta inşa etmeye hazırlanan şirketin, üretime başlamasının ardından ihtiyaç duyacağı ekipman tedariğini de Türkiye’den karşılamayı istediğini söyledi. Bu amaçla Türkiye’deki yasalar ve serbest bölge mevzuatına uygun olarak İZBAŞ’ta yatırım yapmaya devam etmek istediklerini vurgulayan Jian, Kaishan’ın İZBAŞ fabrikasından ilk siparişi şirketin ABD’deki üretim tesislerinin vereceğini sözlerine ekledi.
Jian, Türkiye’nin büyük potansiyel barındırdığı jeotermal enerji alanında “Manisa’nın Salihli ve Alaşehir ilçeleri ile Çanakkale ilinde yatırım yaparak büyüme planları olduğunu da kaydetti.
İzmir’in yatırım ortamı ve muhteşem iklimi ile Türkiye operasyonları için güzel bir fırsat sunduğunu aktaran Jian, “İZBAŞ ise kusursuz altyapısı, profesyonel ekibi, liman altyapısına ve istihdam kaynaklarına olan yakınlığı ile bizim için tercih sebebi oldu. İZBAŞ’taki üretim tesisimizde ağır sanayi kuruluşları ve enerji santralleri için kompresörler üreteceğiz. Bu kompresörler yüzlerce komponentten oluşuyor. Hedefimiz bu yedek parça komponentlerinin üretimini de İZBAŞ’ta gerçekleştirmek. Sizlerin de yardımı ile fabrikamızı 2026’dan önce devreye almayı istiyoruz. İlk aşamada 200’den fazla istihdam sağlamış olacağız. Yedek parça üretimi için planlayacağımız fabrikalar ile bu istihdamı 500 kişiye taşımak istiyoruz” dedi.
Çinli firmaların Türkiye ilgisi artıyor
İZBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sevimli de Çin sermayeli şirketlerin Türkiye’ye olan yatırım ilgilerinde artış olduğuna dikkat çekerek, Kaishan’ın İZBAŞ yatırımının, ihracata ve yaratacağı katma değer odaklanması açısından kritik önemde olduğu söyledi.
Yüzde 90’ın üzerinde doluluğa ulaşan İZBAŞ’a olan yatırımcı ilgisinde de sevindirici bir ivme gözlediklerini sözlerine ekleyen Sevimli, Bölgede yatırıma tahsis edilecek alanı ilk aşamada yüzde 15 oranında büyütecek bir çalışmayı sonuçlandırmak üzere olduklarını kaydetti.
Kaishan yatırımının temelinin 2025 yılının başında atıldıktan sonra, rekor sayılabilecek bir hızla 2026’ya girmeden tamamlanmasının hedeflendiğini belirten Sevimli, ““Yatırım ve devreye alma süreçlerinde de İZBAŞ olarak her türlü desteği Kaishan ekibine vermeye devam edeceğiz. Global ölçekte başarıya ulaşmış bir şirketin İZBAŞ’a yatırım kararı alması, bölgemize ve Türk ekonomisine duyduğu güvenin en somut göstergesidir.