Slovenya üzerinden Avusturya’ya ulaşan ve Akdeniz, Balkanlar ve Orta Avrupa’yı birbirine bağlayan karayolu ağındaki en önemli nokta kabul edilen Karavanke Tüneli projesinde önemli bir aşama daha geride bırakıldı. Cengiz Holding’in grup şirketi Cengiz İnşaat tarafından gerçekleştirilen Karavanke Tüneli’nde altyapı işleri başarıyla tamamlandı.
Alp Dağları’nda stratejik bir geçiş noktası olan Karavanke Tüneli, mekanik ve asfalt tabakaları, beton yol imalatları, epoksi boya imalatları, tünel aydınlatma ve havalandırma sistemleri ve diğer elektromekanik sistemlerle ilgili çalışmaların tamamlanmasının ardından 2026’nın ilk çeyreğinde trafiğe açılacak. Slovenya sınırları içinde inşa edilen en uzun karayolu tüneli olan ve Alp Dağları’ndaki Hrusica bölgesinde yer alan Karavanke Tüneli’nin toplam uzunluğu 7 bin 822 metre olacak.
Proje, 120,2 milyon Euro ihale bedeliyle alındı
Projede Cengiz İnşaat, Slovenya sınırları içinde kalan 3 bin 446 metrelik kısmı inşa ederek, Slovenya’da bir Türk yüklenici firma tarafından hayata geçirilen ilk altyapı projesine imza atmış olacak. Cengiz İnşaat Proje Müdürü Mert Çevik, “Karavanke Tüneli, 8 ülkenin ulaşımını etkilerken, aynı zamanda uluslararası ticaretin ve turizm akışlarının gelişmesine büyük katkı sağlayacak. Böylesine stratejik bir projede yer almaktan ve önemli kilometre taşlarını başarıyla geçmekten gurur duyuyoruz. Kasım ayında tüneli teslim ettiğimiz elektromekanik sistem yüklenicisi Avusturyalı şirketle işlerimizi eşzamanlı olarak ilerletiyoruz. Şimdi, üstyapı çalışmalarına odaklanarak Karavanke Tünel’ini 2026’nın ilk çeyreğinde kullanıma hazır hale getireceğiz” diye konuştu. Projenin 120,2 milyon Euro ihale bedeliyle alındığını ve Avrupa Birliği tarafından finanse edildiğini hatırlatan Çevik, projede 175’i Türk 225 kişinin istihdam edildiği aktardı.