Madeni yağ teknolojilerinin öncü kuruluşlarından Castrol, dünyada 125 yıldır, Türkiye’de de 67 yıldır faaliyet yürütüyor. Castrol Türkiye’nin Avrupa ve Afrika’daki 8 üretim tesisinden biri olarak hizmet veren Bursa Gemlik’teki tesislerine son dönemde önemli kapasite ve yüksek teknoloji yatırımları gerçekleştirildi.
Son üç yılda Gemlik Üretim Tesisi’ne yapılan yaklaşık 20 milyon dolarlık yatırım, üretim kapasitesini 95 milyondan, 2024 itibarıyla 135 milyon litrelik seviyeye çıkardı. Castrol Türkiye, her yıl 5-10 milyon dolar arasında yatırım gerçekleştirerek 2030 yılında kapasitesini 160 milyon litreye çıkaracak.
Castrol Türkiye, Ukrayna ve Orta Asya Genel Müdürü olarak 10 ülkeden sorumlu Nilay Tatlısöz, 2025 yılı hedeflerine ilişkin, “Türkiye’de yıllık 1 milyon adedin üzerinde otomotiv satışı gerçekleşirken, biz de bu büyüyen pazarı destekleyen bir marka olarak yatırımlarımıza devam edeceğiz. Üretim kapasitemizi artırırken, yeni nesil ürünler ve teknolojilerle sektöre katkı sağlamayı sürdüreceğiz” dedi.
Castrol, yenilikçi yatırımları ile tanınıyor. Geçen yüzyılın ilk yıllarında yenilikçi sayılan alanlar olan otomobil ve uçak akışkanlarında yatırıma yönelen şirket, kullanılmış yağı geri kazanma teknolojilerinde de proje geliştirdi, sürdürülebilirlikte önemli adımlar attı. 2017’de yüzde 25 yenilenebilir, bitkisel bazlı yağ içeren ilk biyo-sentetik motor yağını piyasaya sürdü.
Türkiye’de madeni yağ pazarının yüzde 40’ını otomotiv sahası, kalan kısmını endüstriyel sektörler oluşturuyor. Castrol Türkiye’nin iş hacminin ise yüzde 70’ini otomotiv sahası oluşturuyor. Şirket, yeni dönemde başta savunma sanayi, inşaat araçları olmak üzere endüstriyel sahada daha fazla çözüm ortaklığı yürütmek istiyor. Castrol’ün dünya çapında elektrifikasyon ve sürdürülebilir madeni yağ çözümlerine yaptığı yatırımlarla sektörde dönüşümün öncülüğü yürüttüğünü söyleyen Tatlısöz, “Castrol ON e-sıvıları, üretilen her üç elektrikli aracın ikisinde ilk dolumda kullanılıyor. Castrol Türkiye, Gemlik’te ileri teknoloji ürün geliştirme kabiliyetine sahip. Bu açıdan odağımızda elektrikli araçlar ile birlikte özellikle ‘hibrit oto’lar bulunuyor. Yeni dönemde bu alandaki yenilikçi ürünlerimizle öne çıkmaya hazırlanıyoruz” dedi.
■ BYD işbirliği yenilikçi çalışmaya dönüşecek
Güçlü satış kanalı stratejisiyle geniş bir dağıtım ve erişim ağı yönetiyoruz. Türkiye’de 30 bin servis noktasındayız. Küreselde otomotiv üreticileriyle güçlü iş birliklerimiz var. Küreseldeki işbirlikleri doğal olarak Castrol Türkiye’ye de yöneliyor. Bu açıdan Türkiye’de yatırım kararı alan BYD işbirliği, iki şirket açısından yenilikçi ortak çalışmalar oluşturacak. Elektrikli araçlara ek olarak hibrit motorlu araçları da ayrı değerlendiriyoruz. Castrol olarak plug-in hibritler ve tam hibritlerle ilgili özel çalışmalarımız var. Son 5 yılda satış hacmimiz yüzde 50’den fazla büyüdü. Gemlik tesisimizdeki üretimin yüzde 15’ini ihraç ediyoruz. Bu yılın son yarısında bu oran yüzde 20 olacak.