Geçen yıl Çağdaş Beton’u satan Çağdaş Holding, 100 milyon Euro yatırımla başlattığı iki otel projesini hızlandırdı. İnşaatın lokomotif olmayı sürdüreceğini ancak ikinci jenerasyon olarak turizme daha fazla ağırlık vereceklerini belirten Çağdaş Holding İcra Kurulu Üyesi Dağlarca Çağlar, Bodrum’da nitelikli bir turizm yaptıklarını, bu yıl iki oteli daha eylülde devreye alacaklarını açıkladı.
2015’te 75 milyon Euro yatırımla 70 oda, 72 rezidans ve villadan oluşan Swissotel Bodrum Beach’i devreye aldıklarını hatırlatan Çağlar, “2021’de Cennet Koyu’nda Çağdaş Holding markası olan ‘Akana’ adıyla 24 oda, 2 suit ve 19 villadan oluşan özel butik otelimizi açmıştık. Bu yıl ise 124 oda, 55 rezidanstan oluşacak şehir oteli konsepti ile Swissotel Residences Bodrum Hill’i ve ‘Akana’nın bir alt markası ile Kumbahçe’de 14 odalı butik otelimizi de devreye alacağız. Böylece oda ve rezidans sayısında 350’yi aşmış olacağız. Çağdaş Villas markamız ile de kiralamaları sürdürüyoruz. Konacık’ta inşası devam eden 11 villamızı da bittiğinde kiralama portföyümüze almış olacağız” dedi. Çağdaş Beton’un satışının planın bir parçası olduğunu kaydeden Çağlar, turizmde dört mevsim odağıyla hareket ettiklerini, ikinci Swissotel’in de kongre düzeninde bin 500 kişilik büyük bir balo salonuna sahip olmasının, 3 bin metrekare SPA merkezi ile aynı anda 250 kişilik bir kapasite oluşturmalarının da bunun bir parçası olduğunu ekledi.
Swissotel’de 4,5 milyon Euro ciro
Turizm sektörünün de ivmesi ile 2022 yılını Euro bazında yüzde 20 büyüme ile kapattıklarını kaydeden Çağlar, şunları söyledi: “Swissotel Bodrum Beach’te yılı yaklaşık 4,5 milyon Euro ciro ile kapatıyoruz. Doluluk yüksek sezonda yüzde 95’lerdeydi. Yıl toplamında dolulukta yüzde 55’in altında kalmadık. Sadece yılbaşı haftasını yüzde 80 dolulukla geçirdik. Bodrum’da kışın uluslararası zincir markaların hepsi kapalı. Biz 12 ay açık tutuyoruz ve avantajını da görüyoruz.” 2015’te açtıkları Swissotel’de bugüne kadar ağırlanan misafirlerin yüzde 70’inin yerli olduğunu kaydeden Çağlar, “Şimdi tam tersi bir tablo söz konusu. Yerlilik yüzde 27. Mevcut fotoğraf direkt ekonomi ile alakalı. Ancak yüzde 25’in de altına inmez. Öte yandan maliyetler çerçevesinde oda fiyatlarının Euro bazında bu yıl yüzde 10-15 yukarıda olabileceğini görüyoruz” dedi.
“Lojman yatırımı için de fırsat kolluyoruz”
Bodrum’un pahalılıkta öne çıkan lokasyonlardan biri olması konusuna da değinen Çağlar, “Bodrum’da operasyonel maliyetler, diğer lokasyonların çok üzerinde. Pahalılıkta en önemli etken bu. Bodrum’da en büyük sıkıntılardan biri de lojman eksikliği. Akana Cennet Koyu için 6 aylık 120 kişilik lojman kirası için 1,5 milyon lira bütçe hedefl emiştik. Çok yakın zamanda 4,5 milyon TL ödedik. Peşin ödedik. Önden ödedik. Planladığımızın üç katını ödedik. Yarımada gayrimenkul olarak o kadar değerlendi ki, lojman yapamazsınız üstüne. Akyarlar’da zamanında iyi ki bir lojman yapmışız diyoruz. Ama elbette holding olarak büyüyoruz, yetmiyor. Dolayısıyla yeni bir lojman yatırımı için fırsat kolluyoruz” diye konuştu.
Turist sayısı 60 milyonu geçer
Türkiye turizminin son bir iki yıl Ortadoğulu ziyaretçilerde sıkıştığına dikkat çeken Çağlar, “Bu tablo da 2022’de değişti. Batı pazarını da tekrar alırsak turist sayısında 2023’te 60 milyonu rahat geçeriz. Biz bu yıl batılı turistte yüzde 15-20 artış bekliyoruz” dedi. Zenginleşen turist profili sayesinde lüks konut yatırımcısının da başta Bodrum olmak üzere, İstanbul gibi özel lokasyonlara yatırım yaptığını kaydeden Çağlar, “İngiliz araştırma şirketi Knight Frank’ın son raporunda lüks konut yatırımının Paris, Londra gibi gelişmiş ünlü şehirlerden ziyade gelişmekte olan şehirlere kaymaya başladığı not ediliyor. Bunu biz yaşıyoruz. Bodrum gibi, İstanbul gibi şehirlerde yatırım çok öne çıkıyor. Otel yatırımı açısından da bu böyle. 5-10 yıl öncesine kadar Bodrum’a bir uluslararası otel zincirini getirmek için yatırımcı marka peşinde koşardı. Şimdi tam tersi bir tablo var. Ruffl es, Fairmont gibi markalar da artık Bodrum’da yatırımcı arıyor” diye konuştu.
"KENDİ ENERJİMİZİ ÜRETECEĞİZ"
Turizm sektöründe ana gider kalemlerinden birinin enerji olduğuna yapan Dağlarca Çağlar, “2021’de 4 öngördüğümüz enerji tüketimine ödedik. Maliyetlerin de baskısı çıkan tabloda enerji tüketimini öngöremiyorsunuz. Bu sebeple Çağdaş Holding olarak 2023’te Güneş Enerji Santrali (GES) yatırımı da plana aldık. MW yatırım planlıyoruz. Devlet iki katı üretim hakkı veriyor. Bu yatırımı tamamen kendimiz için planlıyoruz. 4,5 milyon dolarlık bir yatırım olacak. Şu an ki hesapla 2,5 senede geri geliyor yatırım. Asıl maliyet burada panel yatırımı. Ancak onu da kiralayabiliyorsunuz” dedi.