EKONOMİ/ANKARA
ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, ihracat odaklı büyüme stratejisi izlediklerini, Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu çözümleri geliştirme ve üretmenin yanı sıra ihracat perspektifini de gün geçtikçe genişlettiklerini vurguladı. “Dünya çapında oyun değiştirici teknolojiler konusunda gücümüz artıyor. Muadillerinden daha üstün özelliklere sahip sistemlerimiz, bize uluslararası alanda stratejik avantaj sağlıyor” diyen Ahmet Akyol, bu yaklaşımla global bir marka haline geldiklerinin altını çizdi. Akyol, “İhracat odaklı büyüme stratejimiz çerçevesinde, dünyanın değişen koşullarını yakından takip ederek, yeni iş fırsatları yakalamaya özen gösteriyoruz. Bu nedenle farklı coğrafyalara ürün ve sistemlerimizi ihraç ediyoruz. ASELSAN’ın yıl içindeki yeni ihracat sözleşmeleriyle 1 milyar dolara yaklaşma hedefi var. İmzaladığımız sözleşmelerin hacimleri artırıyor. Dolayısıyla ihracat tutarlarının da yükselmesini öngörüyoruz” dedi.
“SAHA EXPO’da yeni ortaklıklar kurulacak”
SAHA EXPO’nun ASELSAN için güçlü iş birliklerine ve yeni ortaklıklara zemin hazırladığına dikkat çeken Ahmet Akyol, “ASELSAN’ın uluslararası arenada kazandığı güven, ihracat başarılarımızı da beraberinde getiriyor. Dünyanın dört bir yanına açılıyor, savunma sistemlerimizi uluslararası paydaşlara anlatıyor, ve yeni iş birliği fırsatlarını kovalıyoruz. Güncel ve kritik sistemlerin altına imzamızı attıkça, uluslararası kullanıcıların ASELSAN ürünlerine ilgisi de artıyor. Bu gelişmelerin yakın zamanda ihracat ve uluslararası iş birliği noktasında daha somut kazanımlara dönüşeceğini biliyoruz” diye konuştu.
Ambargo tehdidindeki ürünlere ağırlık veriyor
Büyük atılımlar yapan Türk savunma sanayisinin dünyaya örnek olduğunu söyleyen Akyol, “Millileşme hamlemiz ile ithalata ödediğimiz parayı yerli tedarik ekosistemine dahil ettik. Millileştirilen ürünlere verilen siparişleri yıllar içerisinde artırdık. Millileştirdiğimiz her ürünü, ülkemizin bağımsız teknoloji hedefine bir kazanım olarak yazıyoruz. Türkiye Yüzyılında, ülkemizde daha önce hiç üretilmeyen, ambargo durumlarında temin edilmesinde problem yaşanan sistemleri milli imkanlarla geliştiriyoruz” dedi.
Hedef; 2030’te global 30 dev arasına girmek
2030’da dünyanın en büyük 30 savunma sanayii şirketi içinde olma hedefine dikkat çeken Akyol, “Uluslararası piyasada iş birliklerini artırarak ihracat perspektifimizi daha da genişleteceğiz. Yurt dışı paydaşlar ile yürüttüğümüz görüşmeler, bize bölge coğrafyasında oyun değiştirici gücümüzün arttığını gösteriyor. Muadillerinden daha üst seviyede ürünler ortaya koymak, ASELSAN’a uluslararası alanda stratejik üstünlük sağlıyor. Bu da ihracat başarılarını beraberinde getiriyor” şeklinde konuştu.
Üçüncü çeyrekte, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14 büyüdü
ASELSAN, enflasyon muhasebesi uygulanmış 2024 yılı üçüncü çeyreğine ait finansal sonuçlarını açıkladı. Şirketin 2024 yılının üçüncü çeyreğinde cirosu geçen yılın aynı dönemine göre reel olarak yüzde 14 büyüyerek 60,7 milyar liraya ulaştı. Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Karı (FAVÖK) marjı yüzde 24 seviyesinde gerçekleşen ASELSAN'ın net kar marjı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8'den yüzde 10'a yükseldi. ASELSAN’ın brüt kârı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26 artış gösterdi. FAVÖK, 2023'ün aynı dönemine kıyasla yüzde 13 artış göstererek 14,4 milyar liraya yükseldi. Öz kaynakların toplamı, 2023 sonuna kıyasla yüzde 4 arttı. ASELSAN'ın öz kaynaklarının aktiflerine oranı ise yüzde 59 olarak gerçekleşti.