Bestenigar KARA
Küçük ev aletleri üreticisi Arzum küresel bir marka olmayı hedefliyor. Geçtiğimiz yıl toplam satışlarının yaklaşık yüzde 11’ini yurt dışından elde eden şirket, gelecek yıllarda bu oranı daha da artırmayı planlıyor. EKONOMİ’nin haftalık İngilizce yayını TR MONITOR’e konuşan Arzum Ticaretten Sorumlu Genel Müdürü Serhan Giray, şirketin yurt dışı satışlarının 2022’de yüzde 60’lık bir büyüme kaydettiğini söyledi.
Bugün, gıda hazırlama, pişirme ve kızartma, sıcak içecek hazırlama, temizlik, kişisel bakım ve ütü olmak üzere ürünlerini altı kategoride müşterileriyle buluşturan Arzum, e-ticaret kanalı dâhil, toplamda 60 ülkeye satış yapıyor. Geçen yıl 40,6 milyon liralık net kâra ulaştıklarını belirten Giray “Tüm dünya ülkelerinde yaşanan ekonomik daralmaya rağmen 2022 yılsonunda gelirlerimizi yüzde 88,6’lık bir artışla 1,5 milyar liraya yükselttik” dedi. Giray, yıllık düzenli temettü dağıtımına rağmen Arzum’un 2022’de öz kaynak kârlılık oranının yüzde 20,1’e ulaştığını, öz kaynak büyüklüğünün ise 200 milyon lirayı aştığını sözlerine ekledi. 2022 dönem sonu itibari ile çalışan sayısı 175 olan şirketin kadın çalışan oranı ise yüzde 45’e yükseldi.
2023’te e-ticaret hacmi 2’ye katlanacak
Küresel marka olma hedefiyle yurt dışı operasyonlarını da genişleten Arzum, Kasım 2022’de ABD’de şirket kurdu. “Yurt içinde uyguladığımız başarılı iş modelini de yurt dışına taşımayı amaçlıyoruz. İş hedeflerimiz doğrultusunda stratejik önceliği olan birçok ülkede şirket kuruyor; ofis açıyoruz” diyen Giray, ABD’de kurulan yüzde 100 bağlı ortaklığın, ülkedeki mevcut operasyonları daha da büyütmeyi amaçladığını ifade etti. Arzum’un aynı hedefler doğrultusunda Hong Kong ve Çin Şangay’da da iştiraki ve Almanya’da bir ofisi bulunuyor. Şirket; Estonya, Litvanya ve Letonya’nın da aralarında bulunduğu Baltık ülkelerindeki zincir mağazalara da kısa süre önce giriş yaptı. Uzun dönemli satış kanalı stratejisi çerçevesinde e-ticaret kanalını yapılandıran ve gerekli altyapı çalışmalarını tamamlayan şirket, 2017’de e-ticaret kanalını tek bir çatı altında topladı. Böylece Arzum, hem kendi web sitesi hem de diğer e-ticaret platformları üzerinden tüketiciye ulaşabiliyor. “E-ticaret satışlarındaki gelecek hedeflerimizi yakalamak ve istediğimiz potansiyele ulaşmak adına yatırımlarımızı sürdürüyoruz” diyen Serhan Giray, özelikle hızlı teslimat, paketleme yatırımları yaptıklarını ifade etti. Bu doğrultuda, 2022 yılı sonunda Küresel E-ticaret Departmanı kuran şirket, farklı dillerde satış ve müşteri hizmetleri desteği sunuyor. 2023 sonunda ise mevcut e-ticaret hacmini iki katına çıkarmayı hedeflediklerini vurgulayan Giray “Potansiyeli olan tüm çevrimiçi pazaryerlerinde aktif satış yapmayı amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı.