ERAY ŞEN / ADANA
Ali Baba Çiftliği Genel Koordinatörü Yunus Çıracı, günümüzdeki teknolojik gelişmeler kullanılarak hayvancılıkta çok daha ileri bir üretim mekanizmalarının kurulabileceğini söyledi. İşletmelerinde hayvan hareketlerini, geviş getirme sıklığını ve benzeri konuları takip eden sistemler kullandıklarını söyleyen Çıracı, “Ancak piyasada gelişen teknolojilerin hayvancılığa adapte edilmesinde sıkıntı yaşanıyor. Entegrasyon sorunu farkındalık olmamasından kaynaklanıyor. Bir tarafta bir sektörün ihtiyacı var, diğer tarafta bunu karşılayabilecek teknoloji şirketleri var ancak iki tarafın birbirinden haberi yok” diye konuştu.
“Günde 15 bin litre sütü soğuk zincirde dağıtıyoruz”
Ali Baba olarak yaklaşık 700 sağmal inekten günlük 21 bin litre süt üretip, 14-15 bin litresini soğuk zinciri bozmadan çiğ süt olarak tüketiciye ulaştırdıklarını, 5 bin litre ile peynir, yoğurt, ayran, tereyağı gibi ürünler ürettiklerini anlatan Çıracı, “Her bir aileye ortalama 3 litreden, günde 5 bin aileye ulaşıyoruz. Adana ve Mersin’de dağıtım için aktif olarak 14 araç kullanılıyor” bilgisini verdi.
“Saanen keçilerinin sütünden dondurma yapıyoruz”
Çiftlikte 200 civarında Saanen cinsi keçi de bulunduğunu aktaran Çıracı, “Bir keçiden yıllık 700-800 litre süt üretiyoruz, bir kısmını dondurma, bir kısmını peynir yapımında kullanıyoruz, bir kısmını çiğ üt olarak dağıtıyoruz. Mandıra kısmında 7-8 çeşit peynir üretiyoruz. Peynir, tereyağı gibi yüksek talep gören mandıra ürünlerini araçlarımızla tüketicilere ulaştırıyoruz. Ayrıca bütün ürünlerimizin satışa sunulduğu 9’u Adana’da, 3’ü Mersin’de olmak üzere 12 şarküterimiz faaliyette” bilgisini verdi.
“Her araçta dört kamera ile süreç yakından izleniyor”
Çıracı, dağıtım araçlarında kullandıkları sistem hakkında şunları söyledi: “Normalde artı 4 derecedeki süt, soğuk süttür. Eksi 0.5 derece civarında da donmaya başlar. Biz hata payını azaltmak için artı 2 dereceye soğuturuz. Küçük araçlarımız çiftliğe gitmez, tanker gider, sütü alır, dağıtım istasyonumuza getirir ve küçük araçlara aktarır. Sütün derecesi her aşamada ölçülür. Her bir araçta entegrasyon halinde kamera sistemleri vardır. Bir araçta dört kamera bulunur; birisi sürücünün hareketleri ve yolu takip eder, sütün tank kapağından boşaltım yerine kadar izlendiği başka bir kamerada poşetlere dolumun sağlıklı yapıldığı kontrol edilir. müşteri ile ilişkileri görebiliriz. Sayaçları gören bir başka kamera da sisteme dahildir.”