Tüm süreçlerinde çevresel ve sosyal etkileri dikkate alan, ilgili riskleri yöneterek olumlu etki yaratma fırsatlarını değerlendiren Alarko Şirketler Topluluğu, marka/pazarlama iletişimi ve sosyal sorumluluk projeleriyle UN Global Compact ilkelerine ve Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına etkin katkı sağlıyor.
2050 Net Sıfır Emisyon hedefleri ve sorumlu yatırım ilkeleri doğrultusunda tüm yeni yatırımlarını sürdürülebilirlik prensipleriyle hayata geçiren Alarko, Kadının Güçlendirilmesi Prensipleri (WEPs) imzacısı olarak kadınların ekonomiye etkin katılımı için de kararlı adımlar atıyor.
Uluslararası ve yerel düzenlemelere uyum çerçevesinde Grup şirketleriyle ortak hedefler belirleyen Topluluk, attığı adımların etkisini ölçmeye, sürdürülebilirlik sonuçlarını paydaşlarıyla şeffaflıkla paylaşmaya, sürekli yeni hedefler alarak başarı çıtasını yükseltmeye önem veriyor.
Bu yaklaşımla ilerleyen Alarko Şirketler Topluluğu, yeni bir adım atarak, Türkiye’de Sorumlu İletişim Politikası’nı yayımlayan ilk Holding oldu. Holding, böylece çok şirketli kurumların yeşil boyama ile mücadele konusundaki etki gücüne dikkat çekiyor.
Alarko Şirketler Topluluğu Kurumsal İletişim ve Sürdürülebilirlik Direktörü Canan Egüz Coşkun yayımlanan politika ile ilgili olarak yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: “Alarko Şirketler Topluluğu olarak faaliyetlerimizi insan, ekonomi, gezegen ve gelecek için pozitif değer yaratma felsefesiyle yürütüyoruz. Tüm yeni yatırımlarımızı sürdürülebilirlik odağıyla gerçekleştiriyoruz. 2050 Net Sıfır Emisyon hedefimiz doğrultusunda Topluluk genelinde tüm şirketlerimizle güç birliği içinde ve ortak hedeflerle ilerliyoruz. Sorumlu İletişim Politikamızla; iletişim süreçlerimizde de çevresel ve sosyal etkileri dikkate alma sözü veriyoruz. İklim riskleriyle mücadelenin hız kazanması gerekiyor. Bu süreçte çok farklı ‘yeşil boyama’ yöntemlerine de rastlıyoruz. İklim mücadelesinin hızını azaltıcı etkisi olan bu yöntemleri durdurmak için öncü şirketlerin rol model olması gerektiğine inanıyoruz. İş dünyasında etkili sürdürülebilirlik pratiklerinin bir norm haline gelmesi için sorumlu iletişimin de norm haline gelmesi gerekiyor. Tüm iletişimlerimizde yeşil boyama tanıma giren yanıltıcı ifadelerden uzak durmayı düstur edinmiş bir Topluluk olarak bu yöndeki yaklaşımlarımızı bir politika haline getirme kararı aldık. Marka kimliğimizin ve logomuzun yenilendiği 70. yılımızda, ‘Sorumlu İletişim Politikası’nı Türkiye’de yayımlayan ilk Holding olmanın gururunu yaşıyoruz. Yalnızca çevresel sorumluluğu değil; aynı zamanda toplumsal cinsiyet eşitliği, fırsat eşitliği, etik yönetim ve kapsayıcı iletişim dilini de önceliklendiriyoruz.”
“Yeşil boyama” yapmıyoruz
Canan Egüz Çoşkun, sorumlu iletişim politikasında öne çıkan bazı maddeleri şöyle sıralıyor:
▶Topluluğun 2050 Net Sıfır yol haritasını tüm Grup Şirketlerimizle birlikte oluşturuyor, güçlü hedefler ve sonuçlarla ülkemizde yeşil ve sosyal dönüşümde rol model olmak için çalışıyoruz.
▶Yeni yatırım kararlarımızda sürdürülebilirlik ve sosyal kapsayıcılık kriterlerine göre hareket ediyoruz. Mevcut yatırım portföyünün çevresel ve sosyal ayak izini iyileştirmek için somut aksiyonlar alıyoruz.
▶Üst düzey yöneticilerin sürdürülebilirlik alanında uzmanlığını paylaşmasını, kanaat önderliği, sözcülük ve savunuculuk yapmasını destekliyoruz.
▶Kapsayıcı ve saygılı bir iletişim dili kullanmaya, din, dil, ırk, cinsiyet, yaş, engel ayrımcılığı yapmamaya özen gösteriyoruz.
▶Toplumsal ve çevresel hassasiyetleri gözetiyor, olumsuz, sert, ayrıştırıcı mesaj ve görseller kullanmıyoruz.
▶Marka ve pazarlama iletişimi projelerinde çevresel ayak izini gözetiyor, azaltma yönünde aksiyon alıyoruz.
▶Satın alma süreçlerinde çevresel etkileri gözeten tedarikçilere öncelik tanıyor, mevcut tedarikçileri bu yönde dönüştürmek için sorumluluk alıyoruz.
▶Yürüttüğümüz sosyal sorumluluk projeleriyle sürdürülebilir bir gelecek yönünde somut ve ölçülebilir değer yaratıyoruz.
▶Fırsat eşitliğini önceliklendiren uzun soluklu projeler yürütüyor, tüm sosyal projelerimizin etkisini ölçüyor ve geliştiriyoruz.
▶Alarko adıyla yayınlanan marka içeriklerinde, sunumlarda, raporlarda ve demeçlerde gerçek verilerimizi baz alıyoruz. Sürdürülebilirlik performansımızla ilgili yanıltıcı bilgilere yer vermiyor, ‘yeşil boyama’ yapmıyoruz.”