Yeşil Hidrojen Üreticileri Derneği'nin (H2DER) Kurucu Başkanı Yusuf Günay, üyelerin oy birliğiyle yeniden başkanlığa seçildi.
Dernekten yapılan açıklamaya göre, 11 Nisan Cuma günü İstanbul Karaköy Novotel’de gerçekleştirilen genel kurulda, önceki döneme ait faaliyet ve denetleme raporları üyelere sunuldu, yönetim ve denetim kurulları ayrı ayrı ibra edildi.
Yeni yönetim, önceki dönemde olduğu gibi Enerjisa, Akfen, Çalık Renewables, Linde Gaz, Socar, Nordex, Schneider Elektrik, Temsa, Eczacıbaşı Enerji, Zorlu Enerji, Ağaoğlu Enerji, Pure Energy, Erih Enerji, Ecogreen, Aydem, Win Solar, GBB Enerji, Vito Mühendislik ve Biga Hidrojen gibi ulusal ve uluslararası şirketleri bir araya getirdi.
Açıklamada görüşlerine yer verilen H2DER Kurucu Başkanı Yusuf Günay, gerek ekonomik değeri gerekse enerji arz güvenliği açısından yeşil hidrojenin önemini vurguladı.
Günay, Yeşil Hidrojen Üreticileri Derneği olarak 3. yıllarını doldurmak üzere olduklarını belirterek, pandemiyle başlayan sürecin ardından Ukrayna-Rusya Savaşı ile ABD ve Almanya'daki seçimlerin, enerji arz güvenliğinin önemini bir kez daha gözler önüne serdiğini ifade etti.
Günay, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın son dönemde cari açıkta enerji ithalatının rolüne dikkati çektiklerini hatırlatarak, "Son 10 yılda yaklaşık 1 trilyon dolar enerji ithalatına harcandı. Sadece 2023 için bu rakam 80 milyar lira olarak açıklandı." değerlendirmesinde bulundu.
Günay, enerji sektörünün bileşenleri olarak temiz enerji ve özellikle yeşil hidrojen konusunda sahip oldukları bilgi ve farkındalığı kamuoyuyla paylaşmak için çeşitli çalışmalar yürüttüklerini belirtti.
2053 net sıfır karbon hedefi doğrultusunda yeşil hidrojenin önemine dikkati çektiklerini ifade eden Günay, Türkiye'de hidrojen ekosisteminin oluşmasına katkı sunmaya çalıştıklarını, aynı zamanda sektörün talep ve ihtiyaçlarını kamu otoritelerine ilettiklerini kaydetti.
Günay, H2DER'in Türk-Alman Enerji İşbirliği kapsamında düzenlenen Hydrogen Task Force etkinliklerinde paydaş olarak yer aldığını belirtti.
Bu süreçte Almanya'da 2 ülkenin enerji bakanlıkları ile Alman Enerji Ajansı (DENA), EVÇED, TÜBİTAK, AHK Türkiye, EPDK, TENMAK, BOTAŞ ve BunNETZAge gibi kurumlarla bir araya geldiklerini aktaran Günay, Hydrogen Europe ve SEDEFED üyeliklerinin derneğin uluslararası etkinliklerdeki etkisini artırdığını vurguladı.
Almanya’da kısa süre önce Hydrogen Europe Başkanı Dr. Sopna Sury ile görüştüklerini ifade eden Günay, "Çalışmalarımızı yakından takip ettiğini ve Brüksel’de destek vereceğini iletti. Derneğimizin davetiyle Eylül 2025’te Türkiye’ye bir ziyaret gerçekleştirmeyi planlıyor." bilgisini paylaştı.