FİKRİ CİNOKUR / ANTALYA
Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD) 2025 yılı Ocak ayı ilk toplantısına Forward 1919 Global Stratejik Danışmanlık şirketi, Brüksel Kurucu & CEO European AI Hub Kurucu & Ceo’su Kader Sevinç konuk oldu. Sevinç, ANSİAD üyelerine “Bir Uluslararası Stratejistin Gözünden: Küresel Dönüşüm ve Yapay Zekâ Çağı'nda Avrupa’nın Geleceği ve Türkiye’nin Kaderi” konusunda görüşlerini paylaştı.
Ekonomik savaşların arttığına dikkat çeken Sevinç, yeni bir dünya kurulmaya çalışıldığını, yeni dünyada ABD ve Avrupa’nın kendine yer kapmaya çalıştığını belirten Sevinç, “Bu yeni dünya da bugüne kadar görmediğimiz yeni aktörleri de görüyoruz. Yeni dünya da sadece ekonomik gelişmeler değil, yapay zekâ, robotik teknolojiler, büyük veri teknolojileri gibi pek çok alan ve konu dünyayı değiştirmeye devam ediyor. Bu teknolojileri kullanan ülkeler, bir de üreten ülkeler var. İşte bugün bu teknolojileri üretmeyi, bu alanı kontrol etmeyi başaran ülkeler geleceğin aktörleri olacaklar. Bu aktörler Dünyanın da Avrupa’nın da, Türkiye’nin de kaderini yazan ülkeler olacaklar.”
“Yapay zekâ ekonomisi ön plana çıkıyor”
Bu yıl içinde küresel yapay zekâ ekonomisinin 2,5 trilyon doları aşmasının beklendiğini belirten Kader Sevinç, “Küresel dönüşüm çağının önemli sorunu elbette ekonomi. Küresel ekonomik büyüme 2024 yılında yüzde 2,9 oldu. 2025 yılında da düşük tüketici talebi ve enerji piyasalarındaki dalgalanmalardan dolayı da bu rakamın daha da geriye gitmesi bekleniyor. Avrupa da küresel piyasalardaki rolü itibari ile çok ciddi sorgulamalardan geçiyor. Bugüne kadar Avrupa için kolay olan şeyler giderek zor hale geliyor. Diğer taraftan yapay zekâ ekonomisi ön plana çıkıyor. 2025 yılı projeksiyonlarında küresel yapay zekâ ekonomisinin 2,5 trilyon doları aşması bekleniyor. Bu rakam dünya çapındaki toplam tarım üretimi değerine eşit durumda. Bu alanın önemini buradan anlamamız gerekiyor.”
Türkiye’nin Avrupa’daki gündem konularında daha aktif rol alması gerektiğini söyleyen Sevinç, “Bugün dünya genelinde işletmelerin yüzde 70 yapay zekâ temelli çözümler kullandığını görüyoruz. 2025’te de bu rakamın giderek artacağını göreceğiz. Bunun yanında savunma teknolojileri de önemli hale geliyor. Çünkü tam bir savaş ekonomisi ve savaş süreci içerisindeyiz. Bu durum Avrupa’yı çok beklenmedik bir anda yakaladı” dedi.
Aynı anda hem savaş hem de pek çok çatışmayla karşı karşıya kalındığını anlatan Kader Sevinç, devamında şunları kaydetti: “Buna paralel olarak Avrupa ortak savunma birliğini oluşturmaya çalışıyor. NATO’nun ikinci büyük ordusuna sahip Türkiye açısından bu oluşum çok önemli. Avrupa savunma birliğini çok yakından takip etmemiz gerekiyor. Burada insansız hava aracı teknolojileri büyük önem taşıyor. Türkiye’nin geleceği ve Avrupa’daki yerini yeniden tanımlamak adına oldukça önem arz ediyor.”
“Yeni teknolojilerin sahibi olan dünyanın da sahibi olacak”
Yeni teknolojilerin üretim ve kullanımında söz sahibi olan üç lider ülkeye dikkat çeken Sevinç, ‘’Yapay zekâ teknolojilerinde çok büyük fırsatlar ve riskler barınmakta. Burada öne çıkan üç aktör var. Amerika, Çin ve Avrupa Birliği. Yeni teknolojilerin sahibi olan dünyanın da sahibi olacak” dedi.
“Türkiye’nin AB süreci donmuş durumda”
Türkiye ile AB üyelik ilişkilerine de değinen Kader Sevinç, her iki tarafında üyelik konusunda hareketsiz olduğunu söyledi. Sevinç, “Bu konuda sadece devletler değil, şirketler, iş insanları ve toplumda aksiyon alması gerekir. Biz maruz kaldığımız regülasyonların ve politikaların yapıldığı masada mı olmak istiyoruz, yoksa bu politikaların bize dayatılmasını mı istiyoruz? Bu konuyu etraflıca düşünerek kendi içimizde dürüstçe tartışmalıyız. Türkiye ve AB ilişkileri hem iki tarafın isteksizliği hem de Türkiye’deki demokratikleşme alanında yaşanan değişikliklerden ve bir dizi başka sebeplerden dolayı donmuş durumda. Fakat bizlerin de Türkiye’nin daha ileriye gidebilmesi için üzerimize düşenleri yapmamız, dünyanın nasıl değiştiğini iyi okumamız gerekir. Avrupa’nın rolünün nasıl değiştiğini iyi okumamız ve bunun üzerinden de doğru, daha geniş ve çok katmanlı stratejiler üretmemiz gerekmektedir.” şeklinde konuştu.