Karadeniz pazarındaki kaynaklara göre, Türkiye’nin mısır ithalatında indirimli tarife oranlarıyla mart ortası veya nisan başında yeni bir kota uygulaması başlatması bekleniyor. Bu durumun, kotanın uygulamaya konulmasından önce kargoları güvence altına almak için bir telaşa yol açabileceği uyarısı yapılıyor.
Hükümet, iç piyasada fiyatları istikrara kavuşturmayı amaçlayan bir hamleyle, geçen ekim ayında 1 milyon ton mısır için ithalat tarifesini yüzde 130'dan yüzde 5'e düşürmüş, ardından tarifeler yüzde 130'a geri dönmüştü.
Konuyla ilgili olarak SP Global’e konuşan tüccarlar, Türk ithalatçılarının indirimli tarife kotasından yararlanmak için kargoların mart ortası veya nisan başında teslim edilmesini sağlamaya çalıştığını söyledi. Alışılmadık yüksek talep var Habere göre, Türkiye’deki piyasa kaynakları, yılın bu dönemindeki yüksek talebin alışılmadık bir durum olduğunu beliriyor. Ankara merkezli bir ithalatçı, “Şu anda tüm nişasta ve tavuk fabrikaları nisan ayına kadar dolu. Sanırım şu anda sadece tüccarlar kotayı karşılamak için alım yapıyor” dedi.
“Ton başına 10 bin 500 TL aşılırsa kota gelir”
Piyasa kaynakları ise mısır ithalatına yeni kota getirilmesinin ancak iç piyasada mısır fiyatlarının ton başına 10 bin 500 lirayı (288 dolar) aşması halinde gerçekleşebileceğini söyledi. Şu anda ton başına 9 bin 700-9 bin 800 lira civarında seyreden mısır fiyatlarının Ramazan ayının sona ermesinin ardından nisan ayında yeniden artması bekleniyor.
Türkiye merkezli bir tahıl komisyoncusu, “Kota, şu anda yükselen yerel fiyatlara bağlı olacak. Devletin kotaları duyuracağından eminim. Bunun da Nisan ayının başı veya ortasında olmasını bekliyorum. Ancak yerel mısır fiyatı daha erken fırlarsa, beklenenden daha erken olabilir” dedi.
Öte yandan, kaynaklara göre Türkiye'deki depolar, resmi ithalat kotasının getirilmesini bekleyen ithal mısırla neredeyse dolu.
“Depolar ithal mısır dolu” uyarısı
Bir Türk alıcı, “İthalatçılar satmayacaklar. Depolarındaki kotayı bekleyecekler. Ancak depolarda zaten çok fazla mısır var ve daha fazlası geliyor. Kotadan sonra aynı anda satmaya çalışacaklar ve kotadan önce daha iyi fiyatlar elde edenler bu ticaret savaşını kazanacak” değerlendirmesini yaptı.
Alıcı, Türkiye’de kotanın belirlenmesinin ardından CIF fiyatlarının büyük ihtimalle düşeceğini sözlerine ekledi. Bu hafta Ukrayna mısırının FOB fiyatı 24 Mart’tan 7 Nisan’a kadarki yüklemeler için 234 dolar/ton olarak değerlendirildi.
Ukrayna’dan iki haftada 241 bin ton mısır geldi
Ukrayna’daki tüccarların verilerine göre, 1-18 Şubat tarihleri arasında Ukrayna limanlarından Türkiye’ye yaklaşık 241 bin ton mısır ihraç edildi ve Türkiye, Ukrayna mısırının birincil varış noktası oldu. Cenevre’deki bir piyasa katılımcısı, “Türkiye’nin mısır arz ve talebi yeni sezona ulaşmak için sadece yaklaşık 500600.000 ton ekstra ithalat gerektiriyor. Gerçek ithalat sezonu bir sonraki sezon olacak” dedi.