Hüseyin GÖKÇE / ANKARA
Ankara Lojistik Üssü ve Atılım Üniversitesi tarafından düzenlenen, “Lojistikte Sürdürülebilirlik Taşımacılık ve Depolama” başlıklı panelde, sürdürülebilir lojistiğin önemi tartışıldı. Paneli EKONOMİ Gazetesi Yazarı Atılım Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nevzat Saygılıoğlu yönetti.
Ankara Lojistik Üssü Başkanı Erhan Gündüz, pandemi ve deprem felaketinin acil insani ihtiyaçların karşılanmasında lojistiğin hayati öneme sahip olduğunu gösterdiğini bildirdi. Güçlü ve sürdürülebilir lojistiğin milli güvenliğin de en büyük destekçisi olduğunun altını çizen Gündüz, Türk lojistik sektörünün karşılaştığı vize ve tarife dışı engellerle topyekun mücadele edilmesi gerektiğini bildirdi. Türkiye’de acil durum lojistik planlamasına da ihtiyaç olduğunu ifade eden Gündüz, sürdürülebilir lojistiğin; küresel rekabete açık firmalar sayesinde olacağını anlattı.
“Depolamada enerji verimliliğinin önemi”
Atılım Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Uğur Baç, teknolojik gelişmelerin küresel rekabeti artırdığını belirterek, lojistiğin, tedarikçi-firma-müşteri üçgeninin merkezinde olduğunu vurguladı. Baç, günümüzde alternatif yakıtlar önem kazanmakla birlikte lityum pili ile çalışan araçların da sınırlı olan yeraltı kaynağına bağımlı olduğunu bildirdi. Baç depolamada da enerji verimliliğinin öne çıktığını söyledi.
Açılış konuşmalarının ardından Prof.Dr. Nevzat Saygılıoğlu’nun yönetiminde düzenlenen panelde konuşan Ekol Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Musul sürdürülebilir lojistik konusundaki çalışmalar kapsamında 40 bin metrekare alanda 5,6 MWp kapasiteli solar panel ile enerji ihtiyacının yüzde 70’ini karşıladıklarını anlattı. Musul, Türkiye’nin ilk yeşil lojistik belgesi alan firması olduklarını söyledi. Soft İş Çözümleri Yönetim Kurulu Başkanı Ergin Kargalıoğlu da lojistik sektöründe hem yapay zeka hem de algoritmaların büyük tasarruf sağladığını aktardı.
Millileştirmeden 3 yılda 1,2 milyar dolar kazanacak
ASELSAN Lojistik ve Dış Ticaret Direktörü Önder Göçmen, Türk Silahlı Kuvvetlerinin sürdürülebilirlik ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulan şirketin bugün 2,5 milyar dolar cirosu olan bir yapıya kavuştuğunu bildirdi. Sayısı 11 bine ulaşan personelin ortalama yaşının 34 olduğunu aktaran Göçmen, 537 adet onaylı yan sanayi firması olduğunu aktardı. Alımların yüzde 70’inden fazlasını Türkiye’den yaptıklarını söyleyen Önder Göçmen, önümüzdeki 3 yılda millileştirmeden 1,2 milyar dolar kazanç sağlamayı öngördüklerini paylaştı.
Atılım Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof.Dr. Turan Erman Erkan ile Ankara Lojistik Üssü Başkan Vekili Av.Hakan Bezginli de sürdürülebilir lojistik ve bu alanda yaşanan gelişmeler hakkında bilgiler verdiler.
■ Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak: Liman altyapısı ihtisaslaşmaya engel
Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak, mevcut liman altyapısının ihtisaslaşmaya fırsat vermediğini belirtirken, altyapısı en uygun limanların TCDD limanları olduğunu bildirdi. Ticaretin yüzde 60’ının Avrupa ile yapıldığını ve bunun gelecekte sürdürülebilirlik sorunu çıkaracağını dile getiren Uçarmak, özellikle uluslararası standartların yerleşmediği ülkelerde sıkıntılar yaşandığını kaydetti.
Toplam 650 milyar dolar dış ticaret hacmine sahip Türkiye’nin dünyadaki gelişmeleri yakından takip ettiğini söyleyen Sezai Uçarmak, nakliyecilerin hızlı davranmasını engelleyen unsurların düzeltilmesi noktasında irade bulunduğunu anlattı.