Merve YİĞİTCAN
Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), KOBİ’lerin dijitalleşme süreçlerine katkıda bulunmak üzere 2018 yılında başlattığı Dijital Anadolu Projesi’nde yeni bir döneme başladı. Proje paydaşları arasına Akbank ile Siemens’in katılması ve Lenovo’nun çözüm ortaklığı ile hedef büyüten TÜRKONFED, Dijital Anadolu Projesi’nin altıncı yılında odağına “KOBİ’lerin nitelikli dijital dönüşümü” nü aldı. Projenin yeni dönemine ilişkin detayları paylaşmak üzere bir grup gazeteciyle bir araya gelen TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez, TÜRKONFED olarak 2016 yılında dijital dönüşümü çalışma odaklarına aldıklarını, 2018 yılında da Dijital Anadolu Projesi’ni başlattıklarını hatırlattı. Beş yılda on binlerce KOBİ’nin dijital dönüşüm yolculuğunda ilk adımından itibaren yanında olduklarını kaydeden Sönmez, “Yeni dönemde de dijitalleşmeye ilk kez adım atacak KOBİ’leri yine destekleyeceğiz. Ancak Akbank ve Siemens’in katılımıyla projemiz daha da güçlendi. Bu kapsamda projeyi bir adım daha ileriye taşıyıp, dijital dönüşüm ile tanışmış KOBİ’lerimize nitelikli dijital dönüşümü anlatacak, bu sayede teknolojiyi, işletmelerinin özel ihtiyaç ve hedeflerine uygun olarak adapte edebilmelerine katkı sağlayacağız. Nitelikli Dijital Dönüşüm dediğimiz veri analitiği, yapay zeka, robot teknolojisi ile üretim-yönetim- nitelikli insan kaynağında dolayısıyla eğitim sistemi çerçevesinde de yeni bir faza geçiyoruz” diye konuştu.
“Tarım ve tekstilde sınıfta kaldık”
İSO 500 araştırmasının sonuçlarına göre 2019 yılında sanayide yüzde 6,9 olan yüksek teknoloji kullanımının 2022 yılında 6,2’ye; Ar-Ge harcamalarının ise yüzde 0,58’den yüzde 0,36’ya gerilediğine işaret eden Sönmez, Türkiye’nin ‘teknolojik tıkanma’ yaşadığına dikkat çekti.
Bilgisayar, elektronik, optik ürünler ve parçaları ile hava ve uzay araçları gibi yüksek teknoloji grubunda azalma söz konusu olduğunu kaydeden Sönmez, “Dijital Anadolu raporlarımızda, yaşadığımız bu tıkanmanın fotoğrafını biz yıllardır görüyorduk. Tarım ve tekstilde endüstri 2.0 düzeyi ile sınıfta kalırken, otomotiv sektörü Endüstri 3.0 düzeyi ile bütünlemeye kalmıştı. ISO’nun 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Araştırması’nın yeni sonuçları da benzer bir tıkanmaya işaret ediyor. Türkiye acilen dijital dönüşümü, sektörel koşullara uygun, verimlilik artışı yaratacak şekilde kurgulamalıdır. Bunu yapabilirsek, işte o zaman sürdürülebilir kalkınma yolunda önemli bir sıçrama yaratabiliriz. Yeter ki hızlı ve kararlı davranalım. Kamu başta olmak üzere KOBİ’lerimizin dijitalleşmesi için iş birliği ve güç birliği yapalım. KOBİ’leri dijitalleştirmek ekonomimiz için hem yerli hem de milli bir politika olmalıdır.”
“KOBİ’ler kaynağını dijitalleşmeye ayıramadı”
Son yıllarda KOBİ’lerin işletme sermayesi ihtiyaçlarındaki artışa ve finansmana erişimdeki zorluklara işaret eden Sönmez, bu süreçte birçok KOBİ’nin dijitalleşmeye ancak bıçak kemiğe dayandığında kaynak ayırabilecek durumda olduğunu kaydetti. Buna karşın KOBİ’lerin dijitalleşmeyi odak noktalarından hiç ayırmadığına değinen Sönmez, önümüzdeki süreçte agresif bir şekilde KOBİ’lerin dijitalleşme yatırımlarına finans ayıracağını düşündüğünü dile getirdi. Dijitalleşme yolculuğunda Türk KOBİ’lerin en zayıf tarafının finans olduğunu vurgulayan Sönmez, büyük ölçekli şirketlerin ise dijitalleşmede hiçbir ülkenin de gerisinde kalmadığını savundu. Büyük şirketlerin KOBİ’lerden 5,5 kat daha verimli olduğunu söyleyen Sönmez, bu nedenle KOBİ’lerin dijitalleşmeye harcayacakları finansı verimlilik ile kısa sürede misli ile geri alabileceğini sözlerine ekledi.
KOBİ’lerin yüzde 91’inde dijital elçi yok
Toplantıda konuşan TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Dijital Dönüşüm Komisyonu Başkanı Öner Çelebi, Türkiye’de KOBİ’lerin dijital olgunluk seviyesinin henüz istenen düzeyde olmadığını söyledi. Yaptıkları saha araştırmaları ışığında KOBİ’lerin sadece yüzde 9’unun IT ya da yazılımla uğraşan çalışan istihdam ettiğine dikkat çeken Çelebi, “Yani KOBİ’lerimizin yüzde 91’inde dijital elçi bulunmuyor. Hâlâ mail adresi olmayan KOBİ’ler var. OECD’nin dijitalleşme ile ilgili sıralamalarında ülke olarak maalesef ya sondan birinciyiz, ya ikinci, ya da üçüncü. Sondan dördüncü olduğumuz bir sıralama bile yok” dedi. Dünyanın içinden geçtiği süreçte dijital dönüşümün şirketlerin ve Türkiye’nin önündeki en büyük fırsatlardan olduğunu kaydeden Çelebi, “Çünkü sanayi devrimini başlatan gelişmiş ülkelerle aradaki makası kapatacak tek değişken dijitalleşme. Teknolojinin sağladığı hız ve verimlilik ile işletmelerimizi dönüştürebilir, yüksek teknolojili üretim seviyesine çıkmak için dijitalleşmeyi kullanırsak, yarışa gelişmiş ülkeler ile aynı kulvardan başlayabilir, KOBİ’lerimizin rekabetçiliğini artırabiliriz” ifadelerini kullandı.
Akbank ve Siemens nitelikli dönüşüme destek verecek
Yeni dönemde projenin paydaşlarından olan Akbank’ın KOBİ Bankacılığı Pazarlama Bölüm Başkanı Melis Özdeğirmenci de toplantıda yer aldı. Özdeğirmenci, “Bu zorlu görevde KOBİ’lerin dijitalleşme odağında hedeflerini gerçekleştirmeleri için ihtiyaç duydukları finansal kaynağı onlara yaratmak için çalışıyoruz” dedi. Projenin bir diğer paydaşı Siemens’in Bina Ürünleri Bölümü Ülke Yöneticisi Mert Ulaş ise veri analitiğinin dijital dönüşüm sürecinde işletmelerin verimliliği etkileyen en önemli faktör olduğuna kaydetti. Ulaş, “Üretiminizde verimlilik, esneklik, çok kısa sürede yeni bir ürünü piyasayla buluşturabilmek, sürdürülebilirlik ve ürününüzü doğru zamanda, doğru pazarlara sunabilmek KOBİ’leri pazarda rekabetçi kılacak faktörler arasında. Tüm bunları yapabilmek için ise en temel ihtiyacımız veri. İşte dijital dönüşüm ile toplanan verilerin anlamlandırılarak işletmelerin tüm süreçlerinde entegre şekilde kullanılması önümüzdeki yıllarda rekabetçiliği belirleyen en önemli faktör olacak” diye konuştu.
DİJİTAL ANADOLU KONFERANSI ANTALYA’DA BAŞLADI
Fikri CİNOKUR
TÜRKONFED tarafından düzenlenen ‘’Dijital Anadolu: Nitelikli Dijital Dönüşüm Başlıyor’’ programı Antalya’dan başladı. BAKSİFED ev sahipliğinde gerçekleştirilen “Nitelikli Dijital Dönüşüm” toplantısına Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ve Antalya Valisi Hulusi Şahin ile Antalya iş dünyası temsilcileri katıldı.
TÜRKONFED Başkanı Süleyman Sönmez açılışta yaptığı konuşmada, “Dijital Anadolu” projesi hakkında bilgi verdi. Sönmez, “Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında, ülkemiz için kurduğumuz hayallerin gerçekleşmesi ve yolu kısaltmak için başta KOBİ’lerimiz olmak üzere tüm iş dünyasına rehberlik etmeye devam ediyoruz. TÜRKONFED olarak, Türkiye’nin ikinci yüzyılına yönelik ortak bir hayal kurduk. Bu hayali demokratikleşme ve her alanda fırsat eşitliğini temel alan bir ülke olarak tanımladık” dedi.
Akbank KOBİ Bankacılığı Pazarlama Bölüm Başkanı Melis Özdeğirmenci KOBİ’lerin dijitalleşme odağında hedeflerini gerçekleştirmeleri için ihtiyaç duydukları finansal kaynağı yaratmak için çalıştıklarını söyledi.
Siemens Bina Ürünleri Bölümü Ülke Yöneticisi Mert Ulaş ise dijital dönüşümün çağın rekabetçiliğinde en belirleyici faktör olacağına dikkat çekti.
BAKSİFED Başkanı Abdullah Erdoğan da ülkelerin dijital dönüşümde kendi reçetelerini yazmaları gerektiğine vurgu yaptı. Erdoğan, “Dijital dönüşüm ekonomik kalkınma için bir kaldıraç olarak kullanılırken, ülkelerin de dijital dönüşümde kendi özgün reçetelerini yazmaları gerekiyor” diye konuştu.
Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Muhittin Böcek ve Antalya Valisi Hulusi Şahin de konuşmalarında dijital dönüşümün önemine dikkat çekti.