İMAM GÜNEŞ/ATLANTA
Türk endüstriyel mutfak ekipmanları üreticileri, pazar payını büyütmek için Amerika kıtasının sektördeki en büyük fuarı olan NAFEM Show 2025 fuarında yerini aldı. İki yılda bir düzenlenen ve bu yıl Orlando’dan Atlanta’ya taşınan fuar 26-28 Şubat’ta Georgia World Congress Center’da misafirlerini ağırladı.
Toplam 634 üretici firmanın katıldığı fuarda 22 Türk firması da yerini aldı. Türkiye, uluslararası milli katılım yapan ülkeler arasında Çin ve İspanya’nın ardından en fazla firmayla temsil edilen üçüncü ülke oldu.
Fuarın sektör için önemini İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Topuz ile konuştuk. Topuz, aynı zamanda Endüstriyel Mutfak, Çamaşırhane, Servis ve İkram Ekipmanları Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (TUSİD) de başkanlık görevini yürütüyor.
Nitelikli ve doğrudan alıcı ile satıcıyı buluşturan bir fuar
NAFEM’in TUSİD’in bir muadili gibi bir kuruluş olduğunu belirten Topuz, düzenlenen fuarın tam profesyonellerin geldiği bir fuar olduğunu, üretici olmayanların katılamadığını söyledi. Fuarın giriş ücretinin 150 dolar olduğuna dikkati çeken Topuz, “Nitelikli ve doğrudan alıcı ile satıcıyı buluşturan bir fuar olduğu için ziyaretçi sayısı da 25 binin altında. Amerika kıtasının en prestijli fuarı. Türkiye olarak ikinci kez milli katılım gerçekleştiriyoruz. ABD genelinde yapılan fuarlar bazında beşinci kez milli katılım yapmış olduk. Bundan sonra Chicago’da yapılacak olan NRA fuarı var önümüzde” dedi. ABD’nin sektörde dünyanın en büyük ithalatçısı olduğunu belirten Topuz, endüstriyel mutfak ekipmanları ithalatının 64 milyar dolara ulaştığını kaydetti. Ülkenin Türkiye’den ithalatının ise 223 milyon dolarda kaldığını dile getiren Topuz, “ABD’nin ithalatından sadece yüzde 0,3 pay alıyoruz. Ülke sıralamasında 18’inciyiz. Bu tabloyu kesinlikle yeterli görmüyoruz. Son bir yılda ABD’ye ihracatımızda yüzde 50’ye yakın artış yaşandı. Önemli olan bunu kartopu etkisiyle büyütebilmek. Bunu yapacak potansiyelimiz mevcut. Hedefimiz ilk 5 yıl içinde aldığınız payı yüzde 1’e yükseltmek. 10 yıl içinde de 1 milyar dolarlık ihracata ulaşmak istiyoruz.” diye konuştu.
Türk firmaları, ABD standartlarına hazırlanıyor
Trump’un vergi uygulamalarının ardından rakip üreticilerin etkileneceğini ifade eden Topuz, şu bilgileri verdi: “En güçlü rakibimiz Çin. Çin’e yüzde 25+10 ek vergi uygulanacak. En az yüzde 15 ek vergi daha gelirse bize yarar. Bizim ABD’nin talebini karşılayacak kapasitemiz var. Yeter ki talep gelsin, biz üretmeye hazırız. Firmalarımız ABD standartlarına hazırlanıyor. Birçok standart var ve çok da maliyetli. Ancak gerekli sertifikasyonları sağladığımız takdirde pazarda iş yapma şansımız artıyor. Dolayısıyla ABD’den daha fazla pay alabiliriz. Bizim de amacımız ABD’yi yeniden keşfetmek. Her ürün grubundan firmamız var. Sertifika ve belgelendirme süreçlerinin yanı sıra doğru toptancıları bularak da bu pazarda etkili olmak istiyoruz.”
Fiyat rekabetçiliğinde Türk firmalarının avantajlı olduğunu kaydeden Topuz, “Fiyat tutturabiliyoruz. Amerika’da üretilen ürünlere göre daha ucuzuz. Aynı zamanda kalitede de Amerikan standartlarındayız, bu yüzden tercih ediliyoruz. Bilinirlilik konusunda bilinç artmaya başladı. Türk firmaları artık yavaş yavaş tanınıyor. Birçok ABD’li firmadan ‘sizleri en azından fuarda görüyoruz, ürünlerinizi biliyoruz’ şeklinde dönüşler alıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Sektör, bulaşık makinesi ihracatında iddialı
Endüstriyel mutfakta Amerika’ya en çok sattığımız ürünün döner makinası olduğunu söyleyen Bekir Topuz, pişirici kategorisinde de son derece iyi gittiklerini kaydetti. Pizzanın anavatanı İtalya’ya ciddi anlamda pizza fırını ihracatı yaptıklarını hatırlatan Topuz, şimdi de Amerika’ya özel pizza fırınları ürettiklerini ve sattıklarını ifade etti. Topuz, bulaşık makinelerinde de Türkiye olarak çok iddialı olduklarını ve düşük fiyat-yüksek kalite politikasıyla bu segmentte ABD’ye damga vurmaya hazırlandıklarının altını çizdi.