FİKRİ CİNOKUR / ANTALYA
Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB), Ocak ayı olağan üye toplantısını gerçekleştirdi. Turizm sektörünün değerlendirildiği toplantıda konuşan AKTOB Başkanı Kaan Kaşif Kavaloğlu, turizm sektörünün dünyada dijital alana kaydığını, özellikle genç kuşakların online rezervasyonlara yöneldiğini kaydetti.
Dünyada turizm amaçlı ev kiralama gerçekliğini koruduğunu, Türkiye’de de 50 bine yakın ev bulunduğuna dikkat çeken Kavaloğlu, “Turizmde başımızın tatlı belası, kısa süreli ev kiralama. Bu bir gerçek ve tüm dünyada gerçekliğini de koruyor. Ev kiralama tüm dünyada hakimiyetini koruyor. Tamamen online sistem üzerinde genç kuşak bunu tercih ediyor. Türkiye’de yaklaşık 50 bine yakın turizm amaçlı ev var. Hep birlikte ev kiralamanın takipçisi olmalıyız. Kurallara, kanunlara uyulup uyulmadığını konusunda takipçisi olmalıyız. Biz sadece 4-5 yıldızlı otellerin temsilcisi değil küçük ve orta ölçekli otellerin de temsilcisiyiz.” diye konuştu.
Türkiye turizminde savaşa rağmen Rusya’nın birinci kaynak pazar olduğunu belirten Kavaloğlu, iki ülke arasındaki savaşın bitme ihtimali olduğunu, bunun da turizminde önemli artışa katkı yapacağını söyledi. Kavaloğlu, “Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın bitebilme ihtimali bile gözleri ışıldatıyor. ABD’nin yeni seçilen Başkanı Trump’ın alacağı kararlar, dünyadaki politik durum için önemli. Bunu hep birlikte takip ediyoruz.” dedi.
“Hazirana kadar dayanırız”
Döviz kurlarının mevcut parametrelerle olan uyumsuzluğunun turizm sektörünü vurduğunu ifade eden Kavaloğlu, şunları kaydetti: ‘’Ülkemizin refahı için hep birlikte çalışıyoruz. Hepimizin genel hedefi, ülkemizin daha fazla büyümesi, müreffeh bir ülke haline gelmesi. Bu ülkenin kalkınması için turizm sektörü olarak çalışıyoruz. Son günlerde ihracatçılarımız çok ön planda. Sanki döviz kurundan sadece ihracatçılar etkileniyormuş gibi gözüküyor. Döviz kurlarının bu şekilde sabit gitmesi bizim açımızdan sürdürülebilir değil. Döviz kurları sabit ilerlemiş, enflasyon baskısıyla maliyetler yükselirken kurdaki değişikliğin olmaması bizi geleceğe dönük kaygılandırıyor. Döviz kurlarının durumu turizm için sürdürülebilir değil. Turizm sektörü, otelciler olarak gelirlerimizin yüzde 50’sini, karlılıklarımızın da yüzde 80’ini haziran, eylül ayları arasında yapıyoruz. Haziran ayına yani yılın ilk yarısına kadar dayanırız.”
Turizmde 2 milyonun üzerinde çalışan bulunduğunu da belirten Kavaloğlu, ‘’2 milyon çalışan ve aileleriyle birlikte, yatırım büyüklüğünü düşündüğümüzde, yatırımcısıyla, yöneticisiyle, çalışanıyla iç içe geçmiş çok güçlü bir sektör var. Turizm sektörü olmazsa ülkemizin bacasız sanayi bu sektör olmazsa ülkemiz çok zor durumda kalır.” diye konuştu.