Fikri CİNOKUR
Türkiye, geçen yıl dünyada turizm gelirini en fazla artıran ülkelerin başında yer alırken, kişi başı turizm geliri 1017 dolar olarak gerçekleşti. Türkiye, 2023 yılı turizm sezonunda dünyanın en fazla turist ağırlayan ülkesi olacak.
Akdeniz Turistik Otelciler Birliği (AKTOB) Başkanı Kaan Kavaloğlu, aylık toplantıda, “Dünya, Türkiye ve Antalya Turizm Verileri 2023 Yılına Yönelik Beklentiler” konusunda bilgi vererek, turizm sektörünün pandemi krizi ile tüm dünyada tarihin en düşük seviyelerini gördüğünü belirtti. Kavaloğlu, Türkiye’nin sektördeki iki ana pazarı olan Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşa rağmen, 2022’nin beklentileri karşılayan bir yıl olarak geçirildiğini söyledi.
“Almanya ve İngiltere’den talepler yükseliyor”
Uluslararası turizm fuarlarında yaptıkları görüşmeler sonucu 2023 yılında da özellikle Almanya ve İngiltere’den taleplerin yükselmesinin devam edeceğini ifade eden Kaan Kavaloğlu, şunları kaydetti: “Türkiye, 2021 ve 2022’de en hızlı toparlanan ülkeler arasında gösterildi. 2022’de bir önceki yıla göre turizm gelirini açık ara farkla dünyanın en fazla büyüten turizm destinasyonu oldu. Bu başarıda Türkiye ve özellikle Antalya Bölgesi’nin turizm sektörü, yatırımcılar, profesyoneller ve tüm çalışanların pandemi ardından gösterdiği üstün performansın etkisi büyük.”
Dünyada herhangi bir risk ve kriz yaşanmaması halinde Türkiye’nin turizm sektöründe rakiplerini de geçebileceğini ve çok iyi bir sezon yaşayacağını ifade eden Kaan Kavaloğlu, “2023 yılında beklentimiz mevcut sorunlar dışında beklenmeyen bir kriz ortamı olmadığı takdirde Türkiye ve Antalya destinasyon talebinin, Ukrayna dışında hemen hemen tüm pazarlardan artış olması yönündedir. Küresel turizm hareketlerinde de dünya turizmini endişelendiren faktörler, maliye artışı, tüketiciler üzerindeki enflasyon baskısı, jeopolitik gerilmeler olarak görülüyor. Türk turizmi için de aynı endişelerin yaşandığı söylenebilir” dedi.
“Maliyetler yüzde 94 arttı”
Turizm sektöründe döviz kurları, enfl asyon baskısı gibi nedenlerden dolayı otellerde maliyetlerin geçen yıla göre yüzde 94,13 arttığına dikkat çeken Kaan Kavaloğlu, fiyat artışlarının kaçınılmaz olacağını belirtti. Kavaloğlu, şöyle devam etti: “Turizm kaynak pazarlarındaki enfl asyon baskısı, 2023’te seyahat taleplerinin daha temkinli bir tutum benimsemesine, daha az harcama, daha kısa yolculuklar ve evlerine daha yakın seyahatlere dönüşebilir. 2023 yılında turizmi bekleyen risk faktörleri arasında ekonomik, sağlık ve jeopolitik olası ters rüzgârlar var. Türkiye turizm sektörü bu risklere karşı önlemini almalı. 2023 yılında toparlanmayı etkileyen ana faktörlerin büyük oranda zorlu ekonomik ortam, yüksek enflasyon, faiz oranları, petrol fiyatlarında ani artış ve gıda fiyatlarındaki artışın olacağı öngörülüyor.”
Geçen yıl turizm geliri yüzde 53,4 arttı
Türkiye’nin 2022 yılında turizm gelirini yüzde 53,4 artırarak 46,2 milyar dolara yükseldiğini anlatan Kaan Kavaloğlu, “Gelirin 34 milyar 477 milyon 12 bin doları kişisel ve 11 milyar 807 milyon 895 bin doları da paket tur harcamalarından oluştu. Gelen ziyaretçilerin gecelik ortalama harcaması yıllık olarak 89 dolara çıktı. Yurtdışında ikamet eden vatandaşların gecelik ortalama harcaması da 60 dolar oldu. Kişi başı turizm geliri ise 1000 dolar seviyesinin üzerinde yıllık ortalama 1017 dolar olarak gerçekleşti. Geçen yıl, kişi başı gecelik kazanç da 80 dolardan 98 dolara çıktı.”