Selenay YAĞCI
Son dönemde Türkiye vatandaşlarının Schengen vizesi ret sayıları artınca tur şirketleri vizeli müşteri arayışına çıktı. Seyahat acenteleri, Türk vatandaşlarının Schengen vizesi randevularında yaşadıkları sorunlar nedeniyle zor duruma düştü. Özellikle vizelerin değerlendirme sürelerinin artmasıyla seyahat acenteleri geçici çözümü turların tarihini değiştirmekte aradı ama çare olmadı. Şirketler, zararı kapatmak için vizeli ve yeşil pasaportlu müşterilerine özel kampanyalar yapmaya başladı. Vizeli müşteriyi çekmek için yüzde 20’ye varan indirimler yapılıyor. Tur şirketleri, bireysel başvuruların yanında acentelerin toplu vize başvurularında da avantajın kalmadığını, turla gideceğini belirten vatandaşların ret kararıyla karşılaşabildiğini söyledi.
Ret oranı bu yıl yüzde 50'ye ulaştı
Türkiye’den Schengen vizesi için yapılan başvurulara ret oranı, COVID- 19 salgını öncesine kıyasla artış eğilimini sürdürüyor. Bazı Avrupa ülkelerinin 2022’de Türkiye’den başvuruları reddetme oranları 2019’a kıyasla iki katına çıkmıştı. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, 2022’de Türkiye’den gerçekleştirilen Schengen vizesi başvurularına ret oranının yüzde 15 iken, bu yıl yüzde 50 civarına yükseldiğine işaret etti. Randevu bulunmamasının bile sorun olduğunu belirten Bağlıkaya, vize başvuru kontenjanlarının da 5’te 1’e düşürüldüğüne dikkati çekti.
Vize engellemesi sebebiyle seyahat özgürlüğünün kısıtlanmaya çalışıldığını ifade eden Bağlıkaya, yurt dışına tur düzenleyen seyahat acentelerinin de çok ciddi iş kaybına uğradığını vurgulayarak, şunları ekledi: “Dünyanın hiçbir yerinde hiçbir ülkenin turizm amaçlı seyahatinin kısıtlanmasını doğru bulmuyoruz.
TÜRSAB olarak, Fransa, İtalya, Yunanistan, Hollanda ve İspanya konsoloslukları ile görüşerek acentelerimizin Schengen vizesi konusunda yaşadıkları sıkıntıları, ilgili ülke makamları ile paylaşmış ve çözüm talebinde bulunmuştuk. Ayrıca, İngiltere ve ABD konsolosluklarıyla da görüşerek vize alım süreçlerinin kolaylaştırılması yönündeki taleplerimizi iletmiştik. Tüm sektör bu sorunun çözülmesini bekliyor.” TÜRSAB Başkanı Baş Danışmanı Hamit Kuk da şirketlerin turlar için ön ödeme yapıp yurt dışındaki otellerin odalarını, uçakların da koltuklarını bloke ettiğini hatırlatarak, “Bir süredir vize probleminden dolayı turlarda sorunlar devam ediyor. Sektörde bu ödemeler yanmasın diye çeşitli adımlar atılıyor. Vizeleri yetişemeyenler için turların tarihini değiştirme çözümü sunuyor. Ancak retler çoğalınca 40 kişilik turlar 35 kişi ile yapılamıyor. Bu nedenle yeşil pasaportu olan, vizesi olup seyahat düşünmeyenleri harekete geçirmek için kampanyalar yapılmaya başlandı” dedi.
Kappatur yetkilisi de turların bir yıl önceden yoğun takvimlerle hazırlandığını belirterek, “Biz turlar iptal olmasın diye temmuz ayına kampanyalarla başladık. Portekiz, İtalya, Orta Avrupa gibi normalde pahalı olan destinasyonlarda yüzde 10’a kadar indirim yapıyoruz. Ayrıca yakın tarihli bazı turlarda 3 bin TL›ye varan ekstra indirim de var” diye konuştu.
Türklerin ret oranı, Rusları geçti
“Schengenvisainfo” internet sayfasında yer alan verilere göre, Türkiye’deki misyonlar üzerinden 2022’de yapılan 778 bin Schengen vizesi başvurusundan yüzde 15’i reddedildi. Türkiye’den 2019’da 906 bin Schengen vizesi için başvuru yapılmış, yüzde 9,7’si reddedilmişti. Schengen vizesi başvurularında ret oranları en yüksek ülkeler, Estonya, Finlandiya ve Belçika olarak sıralanıyor. Aynı dönemde Ukrayna ile girdiği savaş nedeniyle Avrupa’nın yaptırım uyguladığı Rusya’dan gerçekleştirilen başvuruların ret oranlarının Türkiye’den daha düşük olması dikkati çekti. Bu oran, Rusya’da yüzde 10 oldu. Türkiye’den AB ülkeleri içinde geçen yıl en çok vize başvurusu yapılan ülkeler, sırasıyla Almanya, Yunanistan, Fransa ve İtalya oldu. AB Schengen vizesi için geçen yıl Türkiye’den yapılan 778 bin başvurunun 591 binden fazlası, bu dört ülkenin diplomatik temsilciliklerine geldi. Almanya, yüzde 21 ile en fazla başvuru yapılan ülkeler arasında ret oranı en yüksek konumda yer alıyor. Onu yüzde 13,4 ile Fransa takip ediyor.