Türkiye’de; hanutçuluktan Bulgar ve Yunanların alışveriş için geldikleri Edirne pazarı, İranlıların Van ekonomisine katkıları ile dünyada da Fransa’nın La Fayette mağazaları ve lüks markaların turistlere yönelik düzenlemelerine kadar çeşitli yönleriyle gündeme gelen alışveriş turizminin (shopping) turizmdeki rolünün bilinenlerin ötesinde olduğu belirtiliyor. Kısa adı WTTC olan Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi’nin hazırladığı “The “Global Retail Tourism: Trends and Insights” (Küresel Perakende Turizm: Trendler ve İçgörüler) raporu açıklandı.
Raporda alışverişten elde edilen gelirin turizm gelirinin yüzde 6’sını oluşturduğu belirtiliyor.
“Alışveriş turizmi yalnız hediyelik eşyadan ibaret değil”
İspanya Barselona’da düzenlenen toplantıda açıklanan rapor ile ilgili olarak WTTC Başkanı ve CEO’su Julia Simpson, “Alışveriş- perakende turizmi artık sadece hediyelik eşya satın almaktan ibaret değil" dedi.
Simpson, raporun perakende turizmin kullanılmayan potansiyelini ve seyahat endüstrisi ile paydaşların değişen gezgin tercihlerine uyum sağlama ihtiyacını ortaya koyduğunu, aynı zamanda lüks markaların destinasyonların kültürü ile ilişkilerini ve otantik markalar hakkında kapsamlı bilgiler sunduğunu söyledi.
Rapora göre, 2019 yılında perakende alışveriş turizminden (shopping) elde edilen gelir, toplam turizm gelirinin yüzde 6’sını oluştururken bazı destinasyonlarda bu oran yüzde 15’e kadar yükseliyor. Raporda alışveriş turizmi pazarının 178 milyar dolarlık hacme ulaştığı belirtiliyor.
Seyahat endüstrisi ilişkisi
Raporda “Dünya genelinde ekonomilere sağlanan bu önemli katkısına rağmen, bu alana ilişkin yeterli veri olmaması, bu alanın yeterince araştırılmamış ve bu alan ile ilgili stratejik öngörüde bulunulmamış olması bir eksikliktir” deniyor.
Hong Kong Politeknik Üniversitesi Otelcilik ve Turizm Araştırma Merkezi’nin The Bicester Collection işbirliğiyle yaptığı ortak araştırmaya dayandırılan rapor kapsamında 24 küresel kaynak pazardan 4.600 alışveriş turistiyle yapılmış anket sonuçlarını da içeren raporda alışveriş turistinin yurt dışı seyahatlerindeki deneyimleri, alışkanlıkları, tercihleri, harcama kalıpları ve alışveriş trendleri ile ilgili değerlendirmelere de yer veriliyor.
Destinasyon tercihini etkiliyor
Raporda alışveriş turizminin 2022’de yüzde 82 oranında arttığı ve sektörün toparlanmasında önemli bir rol oynadığına işaret edilerek alışverişin artık yalnız bir eğlence etkinliği değil; seyahat kararları ve destinasyon tercihinde etkili olan, turizm gelirini artıran ve yerel markaların uluslararası alanda tanınmasındaki etkisine dikkat çekiliyor. Raporda, alışverişin eğlence ile ilişkili olarak ele alınması gerektiği ve seyahat endüstrisi ile alışveriş sektörünün işbirliği yapmasının önemli olduğu ifade ediliyor.
Her şey dâhil İngiltere’de ilk sıraya yükseldi
İngiltere’de yaz döneminde gerçekleşen toplam satışların yüzde 35’ini her şey dahil paket satışları oluşturdu. Tur operatörlerinden derlene n verilere göre bu yılın Temmuz- Ağustos aylarında gerçekleşen toplam satışların 35’ini her şey dahil paketler oluşturdu ve bu geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27 arttı. Her şey dahil paket satışlarının destinasyonlara göre dağılımında Malta’da yüzde 78, Dalaman Havaalanı’ndan beslenen Ege bölgesinde yüzde 125, Antalya’da yüzde 56 oranında artış görüldü. İngiltere’de tatilcilerin toplamda ilk tercihi yine İspanya’da Mayorka ve Barselona oldu.
Restoranlar iptal edilen rezervasyondan ücret alıyor
Rezervasyon yapıp gelmeyen ya da iptal edenden ceza kesilmesi uygulaması yaygınlaşıyor.
İspanya Mayorka’da sistemi uygulayan restoranlara her gün yenileri ekleniyor, Adadaki on işletmeden ikisi sistemi uyguluyor.
Restoran İşletmecileri Derneği (CAEB) Başkanı Alfonso Robledo işletmelerin hızla dijitalleştiği dikkate alındığında sistemin dört yıl içinde ada geneline yayılacağını söyledi.
Restoranlar yapılan rezervasyonun kullanılmaması veya son dakikada iptal edilmesi durumunda rezervasyon yapılırken aldıkları kredi kartı bilgileri üzerinden 120 Euro'ya kadar değişen ceza tahsil ediyor.