Yaz sezonu hazırlıkları devam ederken pandemi döneminde zirveye ulaşan otellerin personel açığı sorunu Türkiye’de ve diğer ülkelerde büyüyerek devam ediyor. Çalışanlarını pandemide başka sektörlere kaptıran turizmcilerin bu yılki en büyük sınavı istihdam olacak. İstihdam açığının kapatılması için yeni çalışmaların devreye girmesi gündemde.
Sektöre küsenler
Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Ülkay Atmaca, pandemi şartlarında farklı sektörlere geçenleri geri kazanmanın zorluğuna dikkat çekerek “Çalışanımızın başka sektörlerden geri gelmesi için cazibe yaratılmalı” diyor.
Çekicilik yaratılmalı
Dünya çapında turizm sektörünün en önemli sorununun çalışan bulma zorluğu olduğunu vurgulayan Wyndham Hotels & Resorts’un EMEA Başkanı Dimitris Manikis, turizmde çalışma saatlerinin esnekliğinin sektörün tercih edilirliğini azalttığına dikkat çekiyor.
Her birimde açık var
Elite World Hotels Yönetim Kurulu Üyesi ve Satış ve Pazarlama Direktörü Emel Elik Bezaroğlu, turizmde pandemi döneminde çok kaybın temizlik ve servis elemanı pozisyonlarında yaşandığını söylüyor.
TEEM ve WTTC raporları
Küresel Seyahat ve Turizm Direnç Konseyi’nin bir girişimi olan yeni kurulan Turizm İstihdam Genişletme Yetkisi (TEEM) projesi kapsamında hazırlanıp ITB Berlin’de açıklanan araştırmaya göre dünya genelinde seyahat endüstrisinde faaliyet gösteren işletmelerinin yüzde 68’inde personel açığı var. Araştırmaya göre işletmelerin yüzde 88’i işgücü eksikliğini önemli sorun olarak görüyor. Konuyla ilgili olarak Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi (WTTC) bir rapor hazırladı. Ekonomik Etki raporunda dünya çapında her sektörde olduğu gibi seyahat endüstrisinde de personel eksikliği olduğu belirtiliyor. WTTC CEO’su Julia Simpson,"Turizm sektörünün sorunu genç profesyonelleri çekmek” diyor. Ülkeler ve sektör bu aşamada soruna çözümü yabancıların ülkeye girişi ve çalışma koşullarının kolaylaştırılmasında görüyor.
Almanya ve İngiltere
Turist alan Türkiye ve İspanya gibi ülkelerin yanında turist gönderen Almanya ve İngiltere’de de yaşanan soruna çözüm kapsamında Almanya ve İngiltere’de hükümetler yabancıların ülkeye girişinden yurttaşlığa kabul edilmeye kadar uzanan yasalarda düzenlemeler yapıyor.
Yunanistan
Benzer biçimde Yunanistan da turizmdeki personel açığını yurt dışından karşılamak için yasayı değiştiriyor. Hükümetin bu hafta yaptığı duyuruya göre, Yunanistan’daki turizm işletmeleri, ilgili yasa tasarısının sektörü de içerecek şekilde revize edilmesinin ardından, personel taleplerini karşılamak için üçüncü ülkelerden çalışan istihdam edebilecek. Personel açığının 2020’de 60 bine ulaştığı, hâlâ 75 bin kişilik personel açığı olduğu belirtiliyor. Yunanistan’daki otelciler ücretlerdeki artışa rağmen garson, oda hizmetçisi, bahçıvan, belboy alanlarda çalıştıracakları eleman bulamadıklarını söylüyor.
İspanya
İspanya’da da sorun başka ülkelerden personel alımı ile giderilmeye çalışılıyor. Malaga’nın otelciler Otelciler Derneği Başkan Yardımcısı Fernando Martínez “Personel için Fas, Gambiya ve Güney Amerika’dan başlayarak dünyanın her yerine bakıyoruz” diyor.
Amerika
Personel sıkıntısı ABD’deki otellere de sıçradı. Amerikan Otel ve Konaklama Derneği (AHLA), çalışanlarının yüzde 97’sinin çalışan sıkıntısı yaşadığını ve bunların yarısının çalışan eksikliğinin “ciddi” olduğunu belirttiğini açıkladı.
“Sezon açılışı sarkmayacak, depremzedeler mağdur edilmeyecek”
Antalya otelleri büyük bir kısmının kapalı olduğu ya da sezon hazırlıklarının yapıldığı bir dönemde meydana gelen deprem felaketi sonrasında evsiz kalan vatandaşlara kapılarını açarken sezon hazırlıklarını da tamamladı.
En çok depremzede ağırlayan Antalya’daki oteller bir yandan da Nisan ayında resmi açılışı yapılacak olan turizm sezonuna ilişkin hazırlıkları tamamlıyor. Sezon açılışında bir sarkma olması beklenmiyor.
Otellerin 84 bini Antalya’da olmak üzere ülke genelinde 21 bölgede toplam 120 bin depremzedeyi ağırladığını şimdi geri dönüşlerin başladığını belirterek “Geçici süre barındırdığımız vatandaşlarımızın sezonun açılmasıyla birlikte öğrenci yurtlarına, çadır ve konteyner kentlere geçiş süreci başladı” diyor.
Akdeniz Turistik Otelciler ve işletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Kaan Kavaloğlu bir ara 84 bin kişiye ulaşan otellerde kalan depremzedelerin bir bölümünün evlerine döndüğü ya da başka yerlere gitmeye başladığı için sayının 10 binin altına indiğini belirterek “Depremzedeleri imkânı olan oteller arasında transfer edeceğiz, memleketine dönmek isteyenlere yardımcı olacağız. Gönüllülük esasına dayalı olarak da hep birlikte ve el birliği ile bu işi çözeceğiz. Biz turizmciler olarak çok planlı, programlı hareket ederiz depremzedelerimizi mağdur etmeyiz” dedi.
“Hızlı toparlanma devam edecek, bu yıl rekora gidebiliriz”
Bu Arada AKTOB’un geleneksel aylık toplantısında sektörün durumu ile ilgili bir sunum yapan Kaan Kavaloğlu, 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 10 ili kapsayan deprem felaketinden sonra yaşanan durgunluğun hızla aşıldığını belirterek, “özellikle Almanya ve İngiltere’den talep yükselişi beklenenin üzerinde bir hızla devam ediyor. Bu yıl rekor yılı olan 2019’u da geçebiliriz” dedi.
Depremde 47 otel çöktü 81 otel zarar gördü
Kültür ve Turizm Bakanlığının açıkladığı verilere göre, 1.030 otelin bulunduğu deprem bölgesindeki tesislerden 188 tanesi yıkıldı veya hasar gördü. Deprem felaketinin bölgedeki konaklama sektörüne vurduğu darbe de belli oldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı raporuna göre, toplamda 1.030 tesisin bulunduğu bölgede 21’i Bakanlık, 26’sı da belediye belgeli olmak üzere toplamda 47 tesis çöktü. Bakanlığa bağlı 81 tesis çeşitli düzeylerde hasar alırken, belediye belgeli tesislerden 31’i ağır, 29’u da orta düzeyde hasar gördü. Çöken veya hasar gören otellerde 2 milyar 156 milyon liralık maddi hasar meydana geldi.