Fikri CİNOKUR
Yeni sezona 50 milyon turist 50 milyar dolar gelir hedefiyle başlayan turizm sektörü, küresel rekabet için Yeni Nesil Turizm Yasası çıkarılmasını bekliyor. Dünyada ve ülke içindeki krizlere rağmen turist sayısı ve turizm gelirini en çok artıran ülkeler arasında yer alan Türkiye, Nisanda başlayacak 2023 turizm sezonuna umutlu giriyor. Erken rezervasyonların Almanya, İngiltere ve diğer pazar ülkelerde çok iyi geliştiğine dikkat çeken turizm sektörü, uluslararası kriz yaşanmaması halinde Türkiye turizminin rekor kırabileceği belirtiliyor. Sektör, Türkiye turizminin küresel rekabette öne geçebilmesi için mutlaka Yeni Nesil Turizm Yasası çıkarılması gerektiğini vurguluyor.
Kilit Grubuna bağlı Nirvana Hotels üst düzey yöneticisi Korhan Alşan, seçim sonrası yeni turizm yasasının çıkarılması gerektiğini bildirdi. Seçimlerin turizm sezonunun başlangıcına denk geldiğini anlatan Alşan, “Bu yeni dönem ile birlikte turizmde de önemli bir değişimin artık vakti de geldi, geçiyor. Yeni turizm yasamızın en etkin ve yetkin şekilde ülkemize kazandırılması bizleri dünya turizmi rekabetinde çok avantajlı bir pozisyona taşıyacaktır” dedi. Mevcut 2634 Sayılı Turizm Teşvik Kanunu’nun 41 yıl önce yürürlüğe girdiğini anımsatan Alşan, bu yasanın ülke turizminin gelişmesine büyük katkı sağladığını ancak küresel rekabette yeni oluşumları tam olarak kapsayacak, uzun vadeli, yeni nesil bir turizm yasasının artık zorunlu hale geldiğini kaydetti. Alşan, “Seçim sonrasında yeni oluşacak hükümetimizin, Kültür ve Turizm Bakanlığımızın hızla bu yasayı ele alması ve sonuçlandırması ülke turizminin geleceği bakımından son derece kritik öneme sahip” dedi.
Yasada neler olmalı?
Yasada, çevre ve sürdürülebilirlik konusunun dikkatle ele alınması gerektiğini belirten Alşan, yeni bölgelerde mastır planlar ile turizm beldelerinin bütüncül tasarlanmasını önerdi. Turizmin çeşitlendirilmesine yönelik teşvik modellerinin artırılması gerektiğini vurgulayan Korhan Alşan, şöyle devam etti. “Turizm mesleğinin icrası kurallara bağlanmalı, sınıfl andırma kriterleri yeniden ele alınmalı; yönetmelikler çağa uygun, kapsayıcı ve kaliteyi öne çıkaracak şekilde yeniden tasarlanmalı. Milli bayraklı uçak filoları genişletilmeli. Yatay mimari yapılar ile kaynakları ölçülü kullanan yeni turizm konsepti planlanmalı. Yerel kaynakların kullanımına önemli teşvikler sağlanmalı.”
Şehir estetiği komiteleri kurulmalı
Yeni Nesil Turizm yasasının çıkarılması halinde turizm kent ve beldelerine yetkilendirilmiş “Şehir Estetiği Komiteleri” kurulmasını öneren Alşan, özetle şu görüşlere yer verdi: “Turizmin şehrin tüm kültürü ile tam entegrasyonu sağlanmalı, bu konuda mevzuat geliştirilmeli. Turizm alt yapı planlamaları, bölge gelişim projeksiyonlarına göre detaylı ve uzun vadeli yapılmalı. Turistin tatilini geçirdiği destinasyonda kaliteli ve uygun fiyatlı ulaşım olanakları sağlanmalı. Turistik rekreasyon alanları geliştirilmeli, destinasyon içinde planlanmalı ve ürün çeşitliliği artırılmalı. Taban fiyat politikası uygulaması mevzuat ile tanımlı hale getirilmeli. Kıyı Kanunu, Orman Kanunu ve benzeri mevzuat ile yeni Turizm Yasasını etkileşiminde, turizme ve ülke menfaati amacına yönelik istisnalar tanımlanmalı, bu konudaki çelişkili durumlar ortadan kaldırılmalı.
Mevcut yasa mutlaka değişmeli
Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Ülkay Atmaca da sektörün artık dijitalleşmeye başladığını belirterek mevcut yasanın yenilenmesi gerektiğine dikkati çekti. Atmaca, “Sektörün küresel pazarda rekabet edebilmesi için eskiyen yasa günümüz koşularına göre yeniden revize edilmeli” diye konuştu. Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Burhan Sili ise konaklama sektöründe birlik yasası eksiğine dikkat çekerek “Sektörde herkes yöneticilik yapabiliyor. Ayrıca 2634 Sayılı Turizm Yasasında önemli olan mevcut yasanın uygulanması, planlama süreçlerinin hayata geçirilmesidir” dedi.