Marmara Bölgesi ve İstanbul, 23 Nisan’da 6,2 büyüklüğünde bir depremle sarsıldı. Can kaybı olmaması en büyük teselli olurken, İstanbul’da daha büyük bir şiddetle deprem olması durumunda ise neler yaşanabileceği, gelecek adına ciddi belirsizlik yaratıyor. Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Uğur Gülen, 6,2 büyüklüğündeki depreme yönelik yaptığı açıklamada, sigorta sektörünün 23 Nisan tarihindeki depremde maddi kayıp içeren hasar ihbarları alınmadığını, olası sonradan gelebilecek hasar ihbarlarına karşı ise tüm paydaşlarıyla birlikte aksiyon alındığını belirterek, “Şirketlerimiz Maraş depremlerinden çıkan dersler ile olası bir büyük Marmara depremi için daha yüksek reasürans korumaları satın aldılar ve kapasitelerini arttırmaya devam ederken, sigorta ürünlerinin içerik ve yapısını, deprem riskinin daha yüksek oranda korunması için geliştiriyorlar. Sigorta sektörü olarak olası bir büyük Marmara Depremi’ne hazırız” dedi.
“Deprem Odaklı Reform Ajandası“
“Sigorta sektörü olarak, depreme yönelik dönüşümde kritik bir görev üstlenmekteyiz” diyen Gülen sözlerini şöyle sürdürdü: “Riskleri doğru analiz edip, uygun sigorta çözümleri sunarak insanların güvenli ve sürdürülebilir yaşam alanlarına kavuşmalarını destekliyoruz. Bu amaca yönelik Türkiye Sigorta Birliği olarak Deprem Odaklı Sigorta Reform Ajandamıza 2023 depremlerinden hemen sonra çalışmaya başladık. Deprem Odaklı Sigorta Reform Ajandamız, ülkemizin hassas noktası olan deprem riskinin tüm sigorta poliçelerine sabit ve özel hazırlanmış kapsamıyla dahil edilmesinden başlayıp, sigortalılığın artması, alternatif fonlar yaratılması, dağıtım kanallarının bilinç düzeyinin artırılması, sektörel düzenlemeler dahil olmak üzere sigortalıyı odağına alan birden fazla alanda, çok tarafl ı ve çok boyutlu reform önerilerini içeriyor.”
“Depremi yalnızca gerçekleştiğinde hatırlayıp, ardından unutmak yerine, her zaman gündemimizde tutmalı ve yok saymaktan kaçınmalıyız” diyen Gülen sözlerini şöyle tamamladı: “Depremlerde kaybedilen hayatları yerine koyamayız ama deprem zararını azaltmak için toplumsal olarak bilinçlenerek sağlığımızı ve bin bir emekle sahip olduğumuz varlıklarımızı sigorta ile güvence altına alabiliriz. Sektör olarak, ülkemizi ve halkımızı daha güvenli bir geleceğe taşımak adına üzerimize düşen her türlü görevi yerine getirmeye devam edeceğimizin altını çizmek istiyorum.”
Marmara Bölgesi’nde konut sigortası oranı sadece yüzde 36
Açıklamasında Marmara Bölgesi’ndeki deprem teminatı içeren sigortalılık oranları hakkında da bilgi veren Uğur Gülen, Türkiye genelindeki 20 milyon 32 adet konutun yaklaşık yüzde 35’lik büyük bir kısmı olan 6 milyon 840 bin adetinin Marmara Bölgesinde olduğunu söyledi. İstanbul’da ise konut sayısının 4 milyon 153 bin olduğunu belirten Gülen “Marmara Bölgesi’ndeki 6 milyon 840 bin konutun yüzde 63,43’ünü oluşturan 4 milyon 338 bininde DASK poliçesi var. Toplam içinde yüzde 36’lık bir kısmın ise ihtiyari deprem teminatı bulunuyor. Bölgedeki ticari ve sinai işletmelerimizin yaklaşık yüzde 40’ı olan 392 bin 136’sının da ihtiyari deprem teminatı bulunuyor. Bu veriler isteğe bağlı yapılan ihtiyari deprem teminatında gidecek önemli bir yol olduğunu ortaya koyuyor.”