Dış Ticaret Masası’nın bu haftaki konuğu Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) Yönetim Kurulu Üyesi ve Obdan Sistem Genel Müdürü Arkın Obdan oldu. Obdan ile gümrük süreçlerindeki gelişmeleri ve lojistikteki olası fırsatları ele aldık. 2024 yılında 115,2 milyar dolar olan hizmet ihracatının içinde lojistik hizmetlerinin yaklaşık 40 milyar dolarlık bir paya sahip olduğunu kaydeden Obdan, sektörün bu rakamı artırmak için strateji geliştirdiğini söyledi.
Türkiye’nin jeopolitik konumunun avantajını hatırlatan Obdan, bu fırsatın içinde transit taşımadan çok yüksek bir pay alınabileceğinin altını çizdi. Bunun iki şekilde gerçekleşebileceğine değinen Obdan, “Birincisi, kendi girişimcilerimiz markalarını yurt dışında ürettirip Türkiye’den Avrupa’ya, yakın doğuya ihracat yapabilir. İkincisi, başka ihracatçı ülkelerin ürünlerini de Türkiye’de stoklayıp re-export ile sağlayabiliriz. Katma değerli üretime odaklanırken, diğer yandan transit ticaret ile elin taşıyla elin kuşunu da vurmayı öğrenmemiz lazım. Bununla ilgili mevzuatlarımız uygun. Sonuçta ihracatla büyüyen bir ülkeyiz ve bu fırsatları iyi kullanmalıyız.” şeklinde konuştu.
İthalatta kâğıtsız dönem geliyor, işlemler hızlanacak
İthalat ve ihracat sürelerinin kısaltılması gerektiğine dikkat çeken Obdan, şu bilgileri verdi: “Ticaret Bakanlığımız, ‘tek pencere’ sistemini kullanarak evrak sorununa çözüm bulmaya çalışıyor. İşlemler dijitalleşmeye başladı. Bu sistemin ciddi bir hız sağlayacağına inanıyorum. İhracat işlemlerinde kullanıma başladık. İleride ithalatta da artık kâğıtsız işlemler sağlamaya başlayacağız. Çok yakın zamanda olacak. Bu durum, iş dünyasını da rahatlatacaktır.
E-ticaret depo ihtiyacını artıracak
Antrepo kapasitesinin pandeminin ardından yüzde 100'e ulaştığını kaydeden Obdan, “Bununla beraber e-ticaret kapasitesi de yükseldi. Artık konvansiyonel depolama değişiyor. Çünkü bizim 10 bin metrekarede yaptığımız ortalama 7-8 bin paletlik bir işin devinimini e-ticarete çektiğinizde bunun tam 5 katı olması gerekiyor. E-ticaretin de çok ciddi gelişeceğini, önümüzdeki 5 senede ihracat içindeki payının yüzde 40- 50’ler seviyesine çıkacağını düşünürsek depo ihtiyacı kaçınılmaz.” dedi.
“Orta Koridor hızlanmazsa fırsatı Gürcistan’a kaptırabiliriz ”
Demiryolunun ticaretteki payına dikkat çeken UTİKAD Yönetim Kurulu Üyesi Arkın Obdan, Türkiye’nin bu alandaki ticaretten payını artıracak çalışmalar yapması gerektiğinin altını çizdi. Türkiye’nin iç taşımacılıkta demiryolunun payı yüzde 4, dış ticarette ise yüzde 1 civarında olduğunu aktaran Obdan, şöyle devam etti: “Bu alanda bir şansımız var. Kuzey Koridoru’nda savaş sebebiyle oluşan sıkıntıdan dolayı Orta Koridor’un canlanması gerekiyor. Çin’den çıkan bir demiryolu taşıtının üç ülke ve Hazar Denizi’ni geçmesi lazım. Teknik altyapı sorunlarından dolayı en büyük riskimiz bu ülkelerin üzerinden gelirken oluşan zaman kaybı. Eğer oradaki sınır geçişlerini hızlandırırsak bir şansımız olur. Bakanlıklarımız bu konuda önemli çalışmalar yapıyor. Aksi halde en büyük riskimiz bu operasyonu Gürcistan’a kaptırıp Burgaz ve Varna vasıtasıyla Avrupa’ya gitmesi olur. Dolayısıyla burada çok çevik hamleler yapmamız gerekiyor.”