FİKRİ CİNOKUR
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) tarafından düzenlenen ve TOBB tarafından desteklenen Yöresel Ürünler Fuarı (YÖREX) 12. kez kapılarını ziyarete açtı. ANFAŞ Fuar Merkezi’nde düzenlenen fuara TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Antalya Valisi Hulusi Şahin, Isparta, Burdur, Çorum, Düzce ve Bilecik Valileri, ATSO Başkanı Ali Bahar ile TOBB’a bağlı oda ve borsa başkanları, kalkınma ajansları temsilcileri katıldı. Fuarda 500’e yakın katılımcı yöresel ürünlerini sergiledi. Fuarda Avrupa Coğrafi İşareti alan oda ve borsa temsilcilerine de plaket verildi.
Fuarın açılışında yaptığı konuşmada, YÖREX’in ülkemizde coğrafi işaret ekosisteminin gelişmesine önemli katkılar sunduğunu söyleyen Rifat Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti: “11 yılda tescilli coğrafi işaret sayısı 109’dan bin 481’e, başvuru sayısı ise 160’tan 605’e çıktı. YÖREX, coğrafi işaret algısının ve bilinirliğinin artmasını sağladı. FAO özel ödülüne ve Oda-Borsa Proje Yarışması Jüri Özel ödülüne layık görüldü. YÖREX artık Türkiye’nin yöresel ürünler ve coğrafi işaretler vitrinidir. Ülkemizin tüm renklerini bir araya getirmiştir. Eğer coğrafi işaretler bugün bu kadar biliniyor ve önemseniyorsa, bunda oda ve borsalarımızın ve en başta da kadın girişimcilerimizin payı çok büyüktür. Son 11 yılda coğrafi işaretli ürünlerin yüzde 40’ını oda ve borsalarımız tescil ettirdi. Onlar tarafından tescil edilen ve başvurusu yapılan ürün sayısı 712 oldu.”
Coğrafi işaret üreticilerinin e-ticarette daha çok yer almalarını sağladıklarını belirten Hisarcıklıoğlu, “Tabi ki sadece yurtiçi tescille de iş bitmiyor. Yurtdışında da tescil ettirmek ve küresel pazarlara girmek de önemli artık. Şu ana kadar 14 ürünümüz Avrupa’da tescillendi, 49 ürünümüzün de değerlendirme süreci devam ediyor” dedi.
7 bölgeden yaklaşık 500 katılımcı yer alacak
Ali Çandır da, 12’nci kez 12 bin yıllık Anadolu’nun yöresel değerlerini Antalya’da buluşturmanın gururunu yaşadıklarını söyledi. Çandır, “YÖREX’te bu yıl 7 bölgeden 500’ün üzerinde katılımcı yer alacak. YÖREX’in başlamasıyla Anadolu’nun birçok yöresel ürünü coğrafi işaret zırhına büründü. 15 yıl önce 109 olan coğrafi işaretli ürün sayısı 13’ü yabancı olmak üzere 1487’ye ulaştı, 627 ürün de coğrafi işaret tescili için bekliyor. AB’de de atak yapmış durumdayız. 14 ürünümüz tescillendi. 7 ürünümüz tescil için gün sayıyor ve 39 ürünümüzde inceleme aşamasında. Mesele, ürünlerimizi coğrafi işaretle tescil ettirmek değil, asıl önemli olan, bu potansiyeli ekonomiye kazandırmaktır. AB’de coğrafi işaretli ürünlerin ticari değeri bugün 100 milyar Euro’ya yaklaşmış durumda. Biz de coğrafi işaretli ürünler pastasından hak ettiğimiz payı almalıyız” diye konuştu.
“YÖREX’E DESTEK VERİYORUZ”
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ise yöresel ürünleri markalaştıran, üreticilere katma değer sağlayan, tüm Anadolu’yu bir araya getirerek kaynaştıran YÖREX’e destek verdiklerini kaydetti. Böcek, “Köylümüzün çektiği tüm sıkıntıları çok iyi biliyorum. Bu nedenle çiftçimizin hayatını kolaylaştırmak, dertlerine derman olmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Yerelden kalkınma hedefi ile çıktığımız bu yolda, ‘Tarlada izi olmayanın harmanda yüzü olmaz’ anlayışıyla; sulamada güneş enerji santrallerimiz ile yüzde 85’i aşan enerji desteği, 10 ilçemizde kapalı devre sulama sistemleri, akıllı tarım uygulamaları, ekipman ve alternatif ürün destekleriyle üretimde verimi ve üreticilerimizin gelirinin artmasını sağlıyoruz” dedi.