Yener KARADENİZ
Yaklaşık 500 bin kişiyi istihdam eden ve yıllık 49 milyar dolar üretim değerine sahip olan tekstil sektörünün kalbi olan Kahramanmaraş’ı geçen hafta ziyaret eden Ticaret Bakanı Ömer Bolat, bölge iş insanları ile 3 saat süren bir toplantı gerçekleştirdi. Sektörde iş yeri kapanmalarının artması ve istihdam kaybının 100 bini aşmasına rağmen ithalatın son sürat devam etmesi gibi konuların gündeme geldiği toplantıda sektöre yönelik uygulanan gümrük vergileri de görüşüldü. İlk kez bir bakanın bölge sorunları ile bu kadar yakından ilgilendiğini belirten Kahramanmaraşlı iş insanları, 16 Ağustos’ta da Ankara’da Bakan Bolat ile bir araya geleceklerini belirtti.
“Tekstil ölürse modern bir köye dönüşürüz” Kahramanmaraş Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Narlı, Bakan Bolat’ın yeni görevi sonrası ilk ziyaretini kente gerçekleştirdiğini dile getirerek, “Kahramanmaraş, yavaş yavaş toparlanıyor. Yavaş yavaş ilerlemeye başladık. Şu anda kapasite kullanım oranları yüzde 40’larda. Bunun sebebi hem eleman sıkıntısı, hem talebin düşük olması hem de ithalat. Diğer iki konu için bir şey yapamıyoruz ama ithalat canımızı çok yakıyor. Bakan Ömer Bolat bizimle çok ilgilendi. Sözünü de aldık. İTHİB Başkanımız Ahmet Öksüz’ün de girişimleri ile 16’sında da yine bir toplantıya gideceğiz Ankara’ya. Beraberce yürümeye, çözüm bulmaya çalışacağız” diye konuştu.
Yurtdışında rekabet edilen pazarlarda işçiliğin Türkiye’nin 4’te bir fiyatında olduğunu anlatan Narlı, şöyle devam etti: “Enerji 4 cent. Nasıl mücadele edip de bu şehri ayağa kaldıracağız. Gerçekleştireceğimiz toplantıda bir karar vereceğiz hep beraber. Mecburen ithalatın önünü kesecek yeni vergiler gündeme gelecek. Biz pamukta ithalatçı durumdayken dampingli gelen ürünler nedeni ile ihracat yapar hale geldik. Pamuk ihracatçısı olduk. Bu sene şu ana kadar 250 bin ton civarında pamuğu ihraç yapmışsız. 2 milyon tonun üzerinde iplik ithal edilmiş. Bu ülkenin işletmeleri ne olacak? Kahramanmaraş pamuk ipliği üretiminde dünyanın üçüncü şehri. Bakan Bolat’a da anlattık. Maraş’ın yüzde 70’i tekstil. Tekstil ölürse modern köye dönüşürüz. İlk kez bir bakan sonuna kadar bizi dinledi. İlgilendi, sektörde yaşanan sorunlara çözüm bulacağına söz verdi. Kendisi de iş dünyasından gelme bir isim zaten.”
KMTSO BAŞKANI MUSTAFA BULUNTU: KÜÇÜK ESNAF ARADA KALDI
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanı Mustafa Buluntu, Bakan Bolat’a deprem sonrası ağır hasar alan üretim tesislerinin son durumuyla ilgili bilgiler vererek, Kahramanmaraş iş dünyasının taleplerini iletti ve destek istedi. Buluntu, ihracat rakamlarının Kahramanmaraş’ta açıklanması ve bu kapsamda Bakan Bolat’ın pozitif ayrımcılık yapmasının kendilerini şok memnun ettiğini belirterek, “Kahramanmaraş 5 tane aktif sanayi bölgesi bulunan ve faaliyete geçmekte olan 3-4 organize sanayi bölgesiyle beraber çok geniş üretim tesisleri olan ve ekonomisi çok güçlü bir şehir. 2022 yılını 1.5 milyar dolar ihracatla kapatmış bir şehir. Şu an sorunlar hala devam ediyor. Esnafı da sanayicisi de finansmana bir türlü erişemiyor. Büyük cirolu şirketlerin yanı sıra OSB’lerde ya da küçük sanayi sitelerinde yer almayan küçük esnaf da var. Onların durumu da çok önemli. Biberciler, dondurmacılar var. Bakanlığın sorumluluğunda yer alan bölgelerde değil bunlar. Çevre Bakanlığı da konutlar ile ilgileniyor. Bunlar arada kaldı. Ancak toplantı verimli geçti. Bakan Bolat’ın yaklaşım tarzı da çok güzeldi. Şu ana kadar deprem dönemi de dahil olmak üzere bir bakanla gerçekleştirdiğimiz en verimli toplantı oldu” diye konuştu