ADNAN AÇIKGÖZ
Mersin Serbest Bölgesi’nde 1991 yılından bu yana faaliyet gösteren Madam Mode Konfeksiyon, 3 bin 500’e yakın çalışanıyla yılda 12 milyon adet dış giyim üretiyor. Başta Mango ve Zara olmak üzere dünyaca ünlü markalar için koleksiyon oluşturan Madam Mode Konfeksiyon, ürünlerinin tamamını Avrupa pazarında değerlendiriyor.
Sektörün yurtiçi ve yurtdışındaki öncü firmalarından olduklarını belirterek, tercih edilirliği sürdürebilmek adına koleksiyon hazırlamaya, kalite testleri yapmaya ve yüksek kalitede üretim gerçekleştirmeye dönük çalışmaların sürdüğünü dile getiren Madam Mode Konfeksiyon Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Sağlam, yeni dönemde medikal giysi grubundaki üretimleriyle öne çıktıklarını söyledi. Tekstil üretiminin yanı sıra sağlık kuruluşlarına yönelik muhtelif hizmetler de verdiklerini anlatan Ekrem Sağlam, “Kendi personellerimiz için tasarladığımız kıyafetler büyük beğeni ve talep aldı. İlk etapta hediye olarak ürettiğimiz bu kıyafetlerin seri üretimine ve e-ticaret platformumuz üzerinden pazarlamasına başladık. Almesta markasıyla sunulan giysilerimiz için klasik polyester kumaşlar yerine pamuk oranı arttırılmış yeni bir kumaşla moda standartlarını medikal giysilere taşıyarak, özellikle kadın sağlık çalışanları için tasarımlara imza attık. Titizlikle Ar-Ge’sini yürüttüğümüz endüstriyel kumaş ve koleksiyonumuzla nitelikli iş kıyafetlerinde ithalatın önüne geçeceğiz” dedi.
Yatırım planlamaları piyasa şartlarına bağlı
Kur ve işçilik maliyetlerindeki dengesizlikler nedeniyle Türkiye’deki üretim maliyetlerinin arttığını dile getiren Ekrem Sağlam, dünya piyasasının daha düşük maliyetlerle üretim yapan ülkelere yoğunlaştığına dikkat çekti. Belirsizliğin yaşandığı bir ortamda mevcut hacmi korumanın yeni yatırımlardan daha önemli olduğunun altını çizen Ekrem Sağlam, “Artan işçilik maliyetleriyle yükselen fiyatlar, pazarımıza olan talebi düşürdü. Küresel ölçekte konfeksiyon üretim kapasitesinin arttığı günümüzde, Türkiye küresel markaların vazgeçebileceği bir lokasyon olmasa da artan maliyetler nedeniyle daha uygun ürün edinilebilecek ülkelere yönelim görülüyor. Hal böyle olunca ülkemizin, global konfeksiyon üretimi pastasından aldığı pay hızlı şekilde azalıyor. Önümüzdeki günlerde birçok konfeksiyon işletmesi sipariş alamayacağı için sektöre özel verilebilecek kısa çalışma ödeneği çalışan çıkışlarını önleyebilir. Ülkemizde, tekstil konfeksiyon imalat ve ihracatına tekrar önem verilmesi, şartların eskiye dönmesi halinde de yeni yatırımlar planlanabileceği ve 1.3 trilyon dolar değerindeki dünya giyim pastasında etkinliğimizi yeniden ele almayı hedefliyoruz” diye konuştu.
Sertifikalı üretim gelecek vadediyor
Yeşil üretim ve sürdürülebilirliğin önemine dikkat çekerek, çevresel konuları merkez alması gereken sektörde yeni düzenlemelere ihtiyaç olduğunu kaydeden Ekrem Sağlam, şunları söyledi: “Bireyden başlayıp dünyaya etki ederek çevresel, toplumsal ve ekonomik yönden oluşturduğu dengeyle hepimizi etkileyen sürdürülebilirlik, gelecek nesiller için kesinlikle en yüksek önemle görülmesi gereken konuların başında geliyor. Biz de Madam Mode Konfeksiyon olarak, çevreci üretim için elimizden geleni yapıyor, kendimizi bu konuda geliştirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Hammaddelerimizin sürdürülebilir ve sertifikalı ürünler olmasına özen gösteriyor, bu konuya önem vermeyen firmaların gelecekte üretim ve ihracat yapmalarının pek mümkün olamayacağını düşünüyoruz.”